Amd Ryzen Master teknolojisini destekleyen işlemciler için çözüm
Bu program üzerinden her işlemcinin farklı ayarları mevcuttur. En iyi ayarları pc forumlarından sizin işlemcinizde bu uygulamayı kullanan diğer kullanıcılardan öğrenebilirsiniz. Aslında anlatacağım işlem bios üzerinden değil direk uygulama üzerinden overclock yapmaktır. Fakat uygulama üzerinden daha güvenilir ve stabildir. Bilgisayarı her yeni başlatma da tekrar uygulamanız gerekli.
Altta gördüğünüz resim de benim işlemcimin overclock hızı 4.2 ghz olarak gözüküyor. Orjinal hızı ise 3.6 ghz. Bu hızı 4.4 ghz gibi hızlarada çekebilirsiniz fakat burası yeri olmadığı için size en güvenli ve stabil olan işlemi anlatacağım.
Öncelikle AMD'nin kendi sitesinden işlemci modelinizi girerek özellikler kısmından "Base clock" ve "Max boost clock" hızlarını öğrenin.
Daha sonra uygulamayı açın ve sağ üst kısımdan "Manuel" seçin. Kendi işlemcimden örnekleme ile devam edeceğim. "Manuel" seçtikten sonra alt kısımda bulunan "CPU clock speed" kısmından (Benim işlemcim 4.2ghz Max boost clock resmi sayfada desteklediği için onu seçiyorum. Fakat 4.2 yerine 4.0 yaptığımda da gözle görülür bir performans farkı olmayacaktır. Bunun için aklınızda şüphe kalmaması adına olayı kavrayana kadar "Max boost clock" kısmında yazan rakam yerine 0.1 veya 0.2 alt hızı seçin) 4.2 ghz getirin. Daha sonra alt kısımda bulunan "Cpu voltage" 1.25 olarak ayarlayın. İşlemi yaptıktan sonra alt kısımda bulunan "Apply&Test" yazısına tıklayın ve test edin. Sol tarfta cpu sıcaklıklarınız vs yazacaktır.
Dikkat : "CPU clock speed" ve "CPU voltage" resmi sitede bulunan rakamların üstüne getirmeniz tehlikelidir. Resmi sitede bulunan rakamların üstünde işlem yapacak kişilere karşı herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum.
Yönetici arkadaşlar konuyu sabitlerse sevinirim. Herkes faydalansın. Açtığım diğer konu altlara gittiği için yeni bir konu açmak istedim. Bir çok kişi arama yapmadan direk aynı sorunla ilgili konu açıyorlar. En azından forumda aynı konulardan kirlilik oluşmaz. Şimdiden teşekkür ederim.