Olası Yeni Server İçin Öneriler... Manifesto Niteliğinde.

Oppai

Üye
Konu kapanmazsa şayet ; muhtemelen dikkate almayacaksınız ama 2004'ten beri MMORPG oynayan bir vatandaş olarak herkesin şikayetçi olduğu - özellikle malüm oyunu bırakma sebebi ve burada da aynı sonuçlara götüren belli başlı şeyleri sıralamaya çalışacağım. AARVAD zamanlarını o kadar çok özlüyoruz ki...

* ROWA Problemi
Birçoğunun dert yanma sebebi. Şirketin tek sabit gelir kaynağı. Ancak oyuncuları en çok bıktıran durum. Birilerini zengin ederken diğerlerinin lanet okuduğu ( %80 - %20 lanet okuyan %80 bu arada ) sistem. Oyun başlarında göze batmayan ancak - belli süre geçtikten sonra tiksindiren oyun problemi. Çoklu PC'lere sahip olan vatandaşların slotlara çökerek mafyalık yapıp - Araba - ev aldıran durumdur. Level kasarken herkesin şükrettiği ancak belli seviyeden sonra sadece evinde işletme gibi PC'lere oturan vatandaşların para kasma yönetimidir.

Evet çalışan bir birey olarak ROWA'dan exp kasarken belli miktarda faydalanıyorum ancak ilerleyen zamanlarda işime hiç yaramayan - yeni oyuncuların bile exp kasarken slotlara çöküldüğü exp kasamayıp görev yapamadığı için kullanmadığı sistemdir.

Oyunu gerçek anlamda oynayan kitlenin sadece %10nun faydalandığı - gerisinin sadece gelir kapısı olarak gördüğü , malüm oyunun çökme sebebidir.
Ben ve benim gibi oynayan yüzlerce oyuncunun lanet ettiği sistemden sadece depo - oda kiralayan oyuna GB girişi harici hiçbir katkısı olmayan bireylerin gelir kapısıdır.

Oyunun düzenli gelir elde etmesi için ihtiyaç duyduğunun farkındayım ancak Bu cash harcaması farklı yerlerden de elde edilebilir.

ROW açılan slotlarda Sadece günlük ROWA - Pot ve Repair hammer ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda coin atarak başka drop atmaması gerekmektedir. Sizde farkındasınızdır ki slotlarda mafyacılık ön plandadır.

Özellik DV Rowa sadece Poke dediğimiz vatandaşların kontrolü altındadır. Buda oyunu tek başına oynayan yüzlerce oyuncunun kan ağladığı noktadır. Çoklu PC sahipleri , bundan gelir elde ederek- gelir sağlayıp oyuna hiç bir katkısı olmadan gününü gün etmektedir. Bknz ; Aarvadda elle kasılan DV slotları çok daha keyifliydi. İnsanlar emek harcayıp karşılığını alıp item dizip PK gidiyor yada Çoklu PC olması önem arz etmiyordu.

Bu bir oyun olsada şirket açısından olaya bakınca - gelir elde etme konusunda ; ROWA sadece EXP kasarken harcanan masrafların %10 fazlasını karşılamalı onun haricinde bir gelir kapısı olarak görülmemelidir. Şirketin düzenli geliri , Potlar- premiumlar ve SC'ler üzerinden elde ederek sürekliliği sağlaması gerekmektedir.

Oyundaki GB değerinin düşmemesi adına - Bol Bol coin ile girilen Luckyler açılarak denge sağlanmadır. Bu sadece herşey çok daha uzun ömürlü olmalıdır.

***SLOT MAFYACILIĞI
Ülkemizde mafyacılık oynamak zaten moda ama bari oyun oynarken bu tiplere denk gelmeyelim. Üstteki başlıkta belirttiğim üzere - DV ROWA kapanmalı direk net- millet slotları paylaşmış gelene ortak vuruyolar, ittifak yapıyorlar herkes biliyor TS'lerde yada DC'lerde konuşulanları...

Diyelim ki DV 'de ROWA kapandı. İşin içine Haddar giriyor. Belli slotlarlarda belli tipler kasıyor aralıksız çöp farmlıyorlar ve birbirlerine yine slot devrediyorlar. Rowa drop süresi gerekirse 4 saat ile sınırlandırılmalı ki dicem de adamlarda 24 tane PC var döndürüp döndürüp slotta kutu alıp farm atıyorlar AFK şekilde .Neyse bunun çözümünüde yöneticiler düşünsün. Ama TL geliriniz o kadar az ise bunu TL gelir için açık tutuyorsanız, Kickstarter'da bağış açsanız şu oyunu oynayanlar daha çok bağış atarak size destek olur. Yeterki lüzumsuz tayfa oturduğu yerden bedava slotlarda kasmasın. Aarvad zamanlarına dönsün.

****Makro Problemi

Yasak olmasına rağmen Oyunda %70'in kullandığı makro mouse ve klaveye ile desteklenen oyun açığını herkes farkında. Melee oynayanların birçoğunun kullandığı bu sistemi engellemek adına skillerin düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu engellemek adına casting süresi - yada target sistemi ( gerekirse Z komutunun kapatılması ) gerekmektedir.

Oyunda İnt priler ve Mageler haricinde diğer jobların sık sık başvurduğu bu oyun açığını engellemek adına yönetim olarak önlemler alınmalıdır.

*** RNG sistemi denilen ne olduğu belli olmayan sistem

Ne hikmetse belli isimlerin bol bol Lucky kazandığı - upgrade yaptığı sistem kesinlikle gözden geçirilmelidir.

**** Zindan İçerikleri

Oyunun başında alınan ancient dediğimiz itemlerin belli zaman sonra çöp olarak görülmesi - ve bu sebeble solo zindan - grup zindanların belli noktadan sonra sadece pot masrafı olarak görülmesinden dolayı girilmeme durumunun oluşmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Yeni başlayan oyuncular zindan partyleri bulamayıp - exp kasarken zaten party bulamazken zindan görevlerinide yapamamaktadır.

***** Tüm Job İtem sınıflarının Eşit derecede Dağıtılması

Mage oyuncusu olarak konuşmak gerekirse ; +9 Spiked Cane ile ; +9 war scy - +9 archsword - +9 vixen ile aynı işleve sahip olması gerekmektedir.

Oyunda eline +9 yukarıdaki itemleri takan vatantaş ile aynı dmg kültürüne sahip olmak oyunca olarak en doğal hakkımızdır.

Wariorlar +9 war scy ile

Rogueler +9 hatred / golden snake yada Vixen ile oynarken

Priler +9 Earthsker yada Archsword ile oynarken

Mageler neden +9 Spiked cane yada Blaze +9 ile oynayamıyorlar ? item statüsü olarak değerlendirecek olursak aynı sekmede olan itemlerden bahsediyoruz.

Ancak oyunda +9 Spiked cane yada Hysterial staff takan yada upgrade yapmaya çalışan bir vatandaş gördünüz mü ? Göremezsiniz çünkü bahsettiğim itemleri +9 bassanız bile +6 Arch Mage stafdan daha az dmg vuracağını bildiğiniz için bu itemler çöp olarak değerlendiriliyor. Bu konuda eşitlemek adına kesinlikle düzenleme yapılması gerekmektedir.

Sonuçta bir tanesi Haddar 'da yada Dv de düz moblardan çıkan itemler olmasına rağmen Unique ler sadece Boss yada kutu-crystallerden droplanmaktadır. Joblar arası item dengesizliğini gidermek gerekmektedir.

***** Kurallar ve Ceza Sistemi

Bu konu en çok canımı sıkan sistemdir. Kuralların net ve karşılığında alınacak cezaların belli olması gerekmektedir. Belli bir güruhun yaptığı kural işgallerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Kuralların gerekirse sık sık güncellenmesi ve suçu işleyen oyuncuların ne ile ceza alacaklarının sabit bir bildirgesi olmalıdır. Kurallar sabit olmalı ve ESNETİLMEMELİDİR ! ( townda otururan karşı ırk videolarına birçoğumuz şahit olduk - bu bir bug du ve birileri bundan faydalandı , cezai işlem tamemen soru işareti ? bir ceza uygulaması görmedik ! ? ) Bu konularda net olmak kurumsallık manasında önem arz eder. Şikayet sitelerinde bulunan önceden açılan konulara göz gezdirmeninizi tavsiye ederim.

****** Oyundaki İlerleme Hissiyatı

Olaya Mage oyuncusu olarak bakmak durumundayım ancak mahallenin güzel kızı biziz. Herkesin gözü bizim üstümüzde. Herkes bize atmak istiyor sonuçta.

+3 Mystic takı Set ile +2 chaos takı arasındaki farkı hissetmek istiyoruz. Baktığınızda aynı damageleri çıkarmak mide bulandırıyor. Bir tarafta 15 gblik takı set ile diğer tarafta 50 GB'lik set aynı dmg çıkarması komik.

***** Forum Erişimi
Konuştuğum kişilerin %70 nin yaşağıdığı problemdir. Burada kesinlikle düzenleme yapılmalıdır. İnsanların dertlerini görüşleri paylaştığı ortamın bu kadar erişiminin kötü olmaması gerkemektedir. Cevap yazarken yada konu açarken 40 Takla atıyoruz resmen. Farklı Browser ile denememiz bile çözüm olmuyor. Öncelikle bu tarz erişimin zorluğu düzeltilmeli ayrıca forumda ekstra etkinlikler ile insanlar forum'a yönlendirilerek bu alanın canlı tutulması şarttır !

****** Irk Dengesizliği
Bu konuda belli dönemlerde ırk basma engellenmeli yada Yeni karakter açılacak olsa bile kalabalık ırkta karakter oluşturulması engellenerek oyundaki ırk dengesi sağlanmalıdır.

******* Slot Farm Haksızlığı
Olayı yine mage olarak değerlendirmek durumundayım ; +2 , +3 chaos takı setli -- +7,3 üzeri unique staflı elite 7 adet mageden , 4 adet +7 war scylı warior ( epic +1 takı setli ) - 2 priest +7 earthsaker ( yine epic takı setli ) rowa bırakarak çok rahat slot alabiliyorlar.
Mage farm sınıfı değil PK sınıfı bir karakter deniyor ancak - warirorlar-rogueler ve priestler hem farm hem pk atabiliyor. Sonuç olarak insanlar doğal olarak wariror ve priest oynamaya yöneliyor.
Keşke oyundaki aktif oyuncuların sınıflarını görebileceğimiz bir istatistik yayınlansada demeye çalıştığım şeyin ne kadar net olduğunu görebilsek.

*********BOSS Kutuları
Eşitsizliğin farklı penceresi burada - Oyunda Max çıkan bosslar sadece belli melee partiye yaramaktadır.
En elit 6 okçu yada en elit 6 mage bu partilerden max boss u mümkünatı yok alamamaktadır. Bosslara vurulan DMG skalası belli bir zümreyi inanılmaz şekilde kayırmaktadır. Bu durum gözden geçirilmelidir.

********** Res ve Güncelleme Saatleri
Oyunun en hype olduğu saatte bu işlemlerin yapılması tamamen saçmalık. Yönetim uykusundan feragat edip- oyunun en low saatleri yani ; sabah 3ten - 8 e kadar sürede yapılması şarttır. Avrupa yada Amerika bazlı serverlarda bu iş bu şekilde yapılır ki kendi kitlesini kaybetmesin. İnsanların zamanı kıymetli- pokelerin huzuru kaçsın sabaha kadar afk farm atmayıversinler.

***********İnferno Etkinliği ve Denk olmayan Party karşılaşması
Bi tarafta 3 mage 3okçu 2 pri varsa - karşısıda aynı olmalı. Gerekirse kimse girmesin. Sonuçta Wariror job oyunun kralı olduğu için ; hangi tarafta wariror varsa net kazanıyor.
O fazlalık warirorları 2-3 infernoya sokmayın nası hemen ırk basıyorlar hep beraber görelim.

Mantıksız bir eşleştirme sistemi var. Eğer eşit job koyamıyorsanız , hiç birisini almayın. Herkes kaybetsin. Öbür türlü bir taraf hep kazanıyor. Günlerde 3 mage 3 okçu 2 pri kombinasyonu ile giriyorum. 1 kere kazanamadım. Neden ? Çünkü karşıda 2 tane wariror geliyor - tüm party 'i panzer gibi dümdüz edip geçiyor.

*********** Etkinlik Denetimleri
Herkesin yakındığı şey inferno etkinliği ve multiler..
Bu konuyada özellikle takmış durumdayım. Min 3 dakikalık Video kayıt et - editle - yükle desteğe at - işlem yapılırsa öpte başına koy...
Ben oyuncu olarak niye bu kadar zahmete giriyorum ? Uğraş vermek zorundamıyım ? Yönetim bunları tespit edip kendisi oyundan uzaklaştırmalı.
Gerekirse Etkinlik zamanı 5-6 GM aktif olacak. Toplasanız infernoda 100 oda falan oluyor sanırım. PM'leri açık olacak bu GM'lerin oyuncu multi bir vatandaş gördüğünde GM'ye direk bildirir oda numarasını söyleyerek - GM çaktırmadan gelir 30 - 50 saniye takip eder , şüphe ciddiyse multi vataşdaş oyundan uzaklaştırılır. Değilse ; GM'yi boşa zaman harcatmaktan şikayet eden oyunccu uyarılır - bu uyarılar belli sayıyı geçince de boşa şikayet eden vatandaş gerekirse oyundan uzaklaştırılır. İşin usulü budur.

************İnferno Etkinliğinin Karma olması !
Galia server için konuşmak gerekirse Karus tarafı inanılmaz baskın ve itemli olması sebebi ile Human'ların boss bile göremeden etkinliğin bitmesi...
Madem Gear Score lar eşit değil kimseyi almayın - bi taraf bedavadan kazanmasın - yada Gear eşitlemek adına karma ırk partileri şeklinde içeriye sokun. Aksi taktirde bi taraf devamlı kazanırken diğer taraf boss görmeyi sadece hayal ediyor.

************Malum Oyuna Benzemeye Çalışmaktan Vazgeçin
Bir çok oyuncunuz diğer oyundan kaçıp geldi. Oradaki eşitsizlikler ve saçmalıklardan bıktı.
Ancak burasıda git gide diğer oyuna benzemeye başladı - üstteki yazdıklarım diğer oyundan kaçma sebeplerimizdi.

Konu silinmezse eğer - sizlerin de şikayetleri ve ekstra aklımıza gelen problemleri yazmaya devam edeceğiz.

Son düzenleme:

robben34

Üye
yukarda yorum yazan 2 arkadaşın yüreğine sağlık dediklerinde nokta hata yoktur desek yeridir güzel konulara değinmişler afk farmda 20 30 bilgisayarla elemanın sgklı bir işte çalışıyormuşçasına oyunu sömürmesi büyük bir sorun tek bir tuşa basarak bütün işi bir mouseye yada klavyeye yaptıranlar ne keyif alıyorlar bilmiyorum ama bir çözümü yok varsada önüne geçilmedi yıllardır rng sistemi ve zindan içerikleri konusunda birçok konu açtım sanırım bir tanesi açık kaldı şimdiye kadar gerisi hep silindi damage konusuna gelecek olursak ben burada kendimce şu yorumu katmak isterim bu kabaca tabirle bir oyunun kopyalanmış grafik paketi atılmış birebir halidir bana kalırsa bir şirket kurup ortaya bir ürün çıkarıyorsanız biraz daha özgün olmalısınız @Oppai arkadaşın dediği gibi birebir aynı itemleri dizen karakterlerin skill farkları olsa bile birbirlerine bire bir wslerinde çok bir fark olmaması gerekir bu oyunda çok büyük bir uçurum var başka bir sorun ise bana kalırsa oyunun en en büyük sorunu buna da yıllardır çözüm olamadılar yada olmadılar solo oyuncu için neredeyse hiçbir adım atılmadı bugün oyun hakkında fikir sahibi olmayan ama meraklanıp başlamak isteyen herhangi bir kişi tek başına pustan item çekecek olsa bile hiçbir haltı beceremez türk yapımı bir mmorpgsiniz ama birçokşey hala ingilizce birçok eksik var dediğim gibi ama kör gibi çoğu şeyi görmezden geliyorsunuz ve cevaplamak yerine sadece birşeyleri silerek geçiştiriyorsunuz

NaneliLerry

Üye
Hepsini okudum ve tekrar aynı söz aklıma geldi
"Adalet dediğin havalı bir sözcük sadece"
yani demem o ki yazdığınız maddelerin hepsi adalet içeriyor fakat ben adalet aramayı çoktan bıraktım

namyelus

Yeni Üye
Çok güzel yazmissin kardeşim. Belli insanlar kayirilacaksa, rng sistem bozuk olucaksa, verilen sözler tutulmayacaksa, pus bu kadar pahali olucaksa, bazi clanlar oyunu birakmasin diye cezalar esnetilecekse, sirf garanti para diye coklu pcye izin verilecekse, bazi joblar her yonden daha guclu olucaksa, insanlar bu gibi platformlarda konusmaya calisirken engellenicekse ve oyundaki buglar kullanildiği kanitlandiği halde insanlar ceza almayacaklarsa bu oyun neden yapildi? Sonucta malum oyuna tepki olarak butun bu konular ele aliniyordu. Zaten bazi yayincilar geldiğinden beri hepimiz bu oyunun malum oyuna donustuğunu gorduk bu yuzden şasirmamiz da bence saçma. Finalde arkadaşlar yine ayni oyunu oynuyormuş gibiyiz o yuzden pekte bir şey değismez. Maksimum kazanç nerdeyse oraya yoneliceklerdir. Yinede aarvardda bir kac yil gercek mmorpg oynadigimiz icin mutluyum.

Nart

Üye
Galia ve Mantis geldiği zamanki Rise Online ile şimdi arasında 'DAĞLAR' kadar fark var.

Bir çok ekip ve oyuncu Rise Onlineyi maalesef çok daha yetersizken deneyimlemek durumunda kaldı.

Bu sebeple ne zaman olur bilemiyorum ama yeni server gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Rise Onlinenin global death walleyi ve eklenecek olan bir serverler arası savaşı ile eski serverde kalmanın da problem olmayacağı bir düzen kulağa harika geliyor :)

Alakazham

Üye
***** Tüm Joblara Eşit değerde İtem Dmg yada Savunma yansıtılması

Mage oyuncusu olarak konuşmak gerekirse ; +9 Spiked Cane ile ; +9 war scy - +9 archsword - +9 vixen ile aynı işleve sahip olması gerekmektedir.

Oyunda eline +9 yukarıdaki itemleri takan vatantaş ile aynı dmg kültürüne sahip olmak oyunca olarak en doğal hakkımızdır.

Bu konu benide ilgilendirdiği için yazdım resmen saçmalık mage staff'ları ( Requiem Spiked Cane, Duraid staff, Wincaller, Blaze , Moonlight ) Bu stafflar nerdee???? Mantis Galia serverında pazarda yok neden var bu itemler ? daha neler neler ticket atıyoruz. Ama yok umarım bu konu ele alınır.

mmtakiff06

Üye
Ben Hergün ticket atıyorum. Lucky draw ile ilgili halen 1 pumpkin 1 m sevdası adına iyice suistimal oldu oyunu severek oynayan insanların şansları tamamen yok olmuş durumda onlarca hesaptan katılanlarmı dersin neler neler. Tek hesap 2m-3m aylar olmuş Aarvad zamanından beri halen yan hesaplarla lucyke katılım var amaç para silmeyse oyundan neden 2 veyahut 3 m yapıp tek hesaptan katılım sağlatmıyorsun ? Ayrıca mage İtemlerinin yarısının kullanılmaması konusunda katılıyorum magelerin kullandığı belli başlı 2-3 staff var başkada yok bu konuların ele alınması lazım güncellemelerin sıklıkla olması lazım oyunda değişen birşey yok gözle görülecek aynı dögüde devam.

egehansr123

Üye
Ne yenilik yapılacaksa mevcut serverlerda yapılmalı. kesinlikle pvp server kafasında 2 senede bir server açılmamalı.
Ayrıca yayıncıları kayırmayı, maaş vermeyi azaltın 3-4 ayda bir güncelleme yapıyorsunuz bari geliştirici alın şu süreyi kısaltın.

Oppai

Üye
Foruma erişim o kadar zor ki - yorum yapamıyorsun- konu paylaşamıyorsun. 2000'li yılların başlarındaki sitelere erişmek daha kolaydı.
Forumda komiteler oluşturularak; oyunun gelişimi konusunda - düzeltilmesi gereken durumların beraber hareket ederek ilerlenmesi daha sağlıklı olacaktır.
Aarvad zamanında oyunun erken erişim döneminde yöneticiler ve oyuncular sıkca konuşarak düzenlemeler yapılırdı. Discord toplantıları çok iyiydi.
Gerçi daha sonra discordda verilen sözlerin bir çoğunun tersini yaptılar ancak en azından interaktif bir topluluk hissi iyiydi.

dediklerine katılıyorum fakat ciddiye alıp önemseyecek bir yönetim göremiyorum malesef.
Bir ihtimal de olsa yeni sw de belki dikkat ederler. Şuan zaten atı alan üsküdarı geçti , miamide yazlık aldı kendine. O yazlık yangında yandı - gidip üstüne california da da villa aldı.

dediklerine katılıyorum fakat ciddiye alıp önemseyecek bir yönetim göremiyorum malesef.
Bir ihtimal de olsa yeni sw de belki dikkat ederler. Şuan zaten atı alan üsküdarı geçti , miamide yazlık aldı kendine. O yazlık yangında yandı - gidip üstüne california da da villa aldı.

AthenSlayeR

Üye
#Oppai eline emeğine sağlık. Tüm konulardan üşenmeyip detaylıca bahsetmişsin. Kötü olan şu ki oyun yönetimi yazdıklarının hepsini biliyor fakat herhangi bir aksiyon almıyorlar.

Oppai

Üye
#Oppai eline emeğine sağlık. Tüm konulardan üşenmeyip detaylıca bahsetmişsin. Kötü olan şu ki oyun yönetimi yazdıklarının hepsini biliyor fakat herhangi bir aksiyon almıyorlar.
Herkes aynı düşünüyor. Yönetim farkında ancak neden aksiyon alınmıyor ? Yönetimden birisinin bunu açıkca cevaplaması zor değildir diye düşünüyorum. Yukarıda yazılanlara güzelce cevaplansa ve oyuncuların aklındaki soru işaretleri giderilse fena mı olur ?

Oppai

Üye
***** Tüm Joblara Eşit değerde İtem Dmg yada Savunma yansıtılması

Bu konu benide ilgilendirdiği için yazdım resmen saçmalık mage staff'ları ( Requiem Spiked Cane, Duraid staff, Wincaller, Blaze , Moonlight ) Bu stafflar nerdee???? Mantis Galia serverında pazarda yok neden var bu itemler ? daha neler neler ticket atıyoruz. Ama yok umarım bu konu ele alınır.
Bende Blaze'yi +9 a basıp - +9 warscy - earthsaker yada Hatred etkisi görmek istiyorum. İlla Arch mage yada Luna şart mı başka bişi takamıyoruz ki.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt