Oyuna ne oldu, nereye gidiyor?

HazyShade

Üye
Forumda çok fazla sitemkar post açıldığı için yazma ihtiyacı hissettim. Önce terimler kısa kısa yazalım, parasını verip aldığı oyuncak bozuk/kırık çıktı diye sızlanan çocuk durumuna düşmeyelim.

Erken Erişim ( Early Access) Oyun ne demek?
Alfa/Beta testlerini yaptığın oyunu şöyle bir görücüye çıkarmak, oyuncunun bakış açısı nedir, tam sürümde neler öncelikli olmalı, planımız yol haritamız ne olsun, genel kitlenin bakış açısı nedir, mekanikleri nasıl dengeleyelim-i görmek için genele açılmış oyun demektir.
"Resmi sunucu açılışı..." kafanızı karıştırmasın. Resmi sunucu, günahıyla sevabıyla oyun geliştikçe devam edecek olan sunucu demektir. Tam sürüm oyun demek değildir.

Erken Erişim Maddi destek amaçlı değildir. Oyuna maddi desteğimiz olsun 2 ay pre aldım böyle giderse 3. ay premium almayacam gibi yaklaşımlar yanlıştır. Zaten Erken Erişim oyunda amaç Finansal destek toplamak değildir. Geliştirmeye yön vermektir.

Erken Erişim oyun, Tam sürüm (resmi sürüm) yayınlanana kadar tüm isteyenlere açılarak oyuncularla birlikte gelişimi devam ettirme yoludur. "Arkadaşlar siz testlerinizi yapmıyor musunuz ?" "Okçu yu bozdunuz, her patchte geriye gidiyorsunuz" ... gibi laflar boştur. Zaten amaç geliştirmeye devam etmek, oyuncuların bakış açılarını anlamak, geliştirmelere ona göre yön çizmek demiştik.

Neler yanlış yapıldı ?
-Oyunun topluluk yöneticileri Erken Erişim kavramını tam anlatamadı, herkes Hazır bir oyun beklentisine girdi. "Resmi Sunucu açılışı"... duyuruları çok yanlış kullanıldı.
-Oyunun içeriği hazır veya değil güzel sunulamadı, En basitinden bir item/eşya listesi, zindan tanıtımları, eşya upgrade kataloğu, Rehber sayfası yoktu. Herkes oyunu gördüğü kadar zannetti...
-Geliştirmelerin yayınlanması sabırsız oyuncuların hızına göre ayarlandı. Ters tepti, sabırlı oyuncuları da etkiledi.
-Oyun içi/dışı ticaret konularında kararsız kalındı, istenilen yapılamadı. Pazar sisteminin oyunun can damarı oluvereceği geç görüldü.
-Bir çok sorun var ama Erken Erişimin amacı dışına çıkan ve tolere edilemeyecek şeyler değil.
-

Neler doğru yapılıyor?
-Oyuncu geri dönüşlerini takip etme ve buna göre geliştirmeler sunma/ bu yönde çaba harcama konusunda başarılılar. (Hatta çok abartılı bir şekilde herkesi dinliyor her şeyi test ediyorlar. Bu da kim çok ağlarsa ona göre patch geliyor denmesine neden oluyor. ) Oyun içinde Destek simgesine tıklayıp bir kaç defa kullandım 2-3 dakika içinde cevap aldım. Erken Erişim oyunun temel amaçlarından biri de budur... Neler oluyor ne kötü gidiyor takip etmek.
-Grafik ve Tasarım ekibi işin hakkını veriyor. Tebrik ediyorum. Aynı yaratığın ismini değiştirip 10 farklı slot yapmamışlar, hepsi ayrı ayrı çalışılmış, animasyonlar eklenmiş. Haritalar (özellikle buzlu haritayı yapanın eline sağlık), diğer tüm doğa objeler gayet orjinal.
-Amatörüz, ilk oyunumuz, daha iyi olacağız diye açık açık söylendi. Hiç üstenci bir tavır görmedik. ( şu toksik kitleye rağmen )
-

Bunlar benim fikirlerim, hayatında 3 kişi bir araya gelip kavgasız küfürsüz bir işi yapamayan adamların, oyunu yerden yere vurmasına da gönlüm elvermiyor.

Bequnis

Üye
Bu yazıyı siz değil de yönetimden biri yazmış olsa o kadar fazla takdir toplardı ki anlatamam. Emeğinize sağlık.

SvZ

Üye
Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete.

AsilRuzgar

Üye
Evet erken erişim ancak örneğin okçu skilleri çalışıyorken(erken erişimde) bir sonra ki patchde çalışmıyor. Olan bir şeyi bozmak erken erişimle alakalı bir şey değil. Üstelik anında mudahale edilmiyor. Dönsünler bir önceki patche. Daha çok test ederek tekrar versinler bunu da yapmıyorlar. Su an oyuna girmiyorum çünkü skillerim çalışmıyor.

etolord

Üye
Abartı yapmayalım okadar da değil meşaleyi gören cadır yakmaya gider gibi

Moderatör tarafında düzenlendi:

Alkoer

Üye
Teknik olarak söylediklerinize katılmıyorum. Erken erişim ne demek tam anlamıyla DayZ de 2 yıl kadar denemiştim.

Ama burda erken erişim sözü sadece lv sınırı 65 olarak lanse edildi. Betayı deneyen birisi olarak betadan geri gidicek hali yok sadece lv65 dedim ve başladım.

Gelelim gelir kazanma olayına. Erken erişim tam sürüm çıkmadan gelir kazanmak için yapılır. Maddi imkanlar yüzünden geliştirme yavaşlar ve oyun tamamlanmadan gelir elde etmek için çıkarılır. Birçok oyun erken erişime katılan oyunculara çeşitli hediyeler verir. Bu hediyeler daha sonra asla elde edilemez olur. Yani geliştirmeye yardım etmenizin karşılığı ödül alırsınız.

RoW da ise şuanda gördüğünüz gibi patchlerin %90 ı görsel düzenleme %9 mekanik %1 ağlama efekti.

Oyunda inatla TL ile item satışı olmayacak denilmesine rağmen. Sürekli gb fiyatını etkileyecek düzenlemeler yapılıyor.

Gördüğünüz gibi forum ve yayınlarda ısrarla ben şu kadar TL verdim diyen oyuncular yüzünden prieste nerf geldi. Gelen nerf kesinlikle teknik inceleme sonrası yapılan bir olay değil. Ben zindanı 14dk da bitiriyordum şimdi 15 oldu.

Kusura bakmayın ama yönetim çok kötü.

GençAtsız

Üye
Gerçekten o kadar doğru bir yazı yazılmışki bazen bizde gaza geliyoruz ama oyunun erken erişim olduğu aklımızdan çıkıyor . Oyun benim beklentilerimi karşıladı farmımızıda yaptık levelimizide kasıyoruz . sadece şu güncellemeler çok oldu bittiye getiriliyor bunun bi tık acemiliği var sağlam olan şeylerin bozulması gibi umarım devamı iyi olacaktır . şuan forumda bazı arkadaşların yaptığı şey ateşe körükle gitmekten başka birşey değil ..

HazyShade

Üye
...
Ama burda erken erişim sözü sadece lv sınırı 65 olarak lanse edildi. Betayı deneyen birisi olarak betadan geri gidicek hali yok sadece lv65 dedim ve başladım.
Duyurularda bu tür hatalar yapıldığını belirttim.
Gelelim gelir kazanma olayına. Erken erişim tam sürüm çıkmadan gelir kazanmak için yapılır. Maddi imkanlar yüzünden geliştirme yavaşlar ve oyun tamamlanmadan gelir elde etmek için çıkarılır. Birçok oyun erken erişime katılan oyunculara çeşitli hediyeler verir. Bu hediyeler daha sonra asla elde edilemez olur. Yani geliştirmeye yardım etmenizin karşılığı ödül alırsınız.
İşte tam olarak yaşanan kavram karmaşası bu. Niyet ile ortaya çıkış, sonrasında izlenen yol anlaşılamıyor.
Early Access'in temel amacı para kazanmak değildir*... Hep buna odaklanıyor ve sanki oyuna destek veriyoruz karşılığını alamıyoruz havasına giriyoruz.
Oyunun mottosu Klasik ve Modern MMORPG harmanlaması ki buna bir de Oyuncu kitlesinin malum oyun alışkanlığı eklenince ortaya varılması zor bir hedef çıkıyor. Hedef zaten zor bir de üstüne mali dengeler işin içine giriyor
*Kaynak
RoW da ise şuanda gördüğünüz gibi patchlerin %90 ı görsel düzenleme %9 mekanik %1 ağlama efekti.
Abi lütfen küçümsemeyin şu emeği, şunun şurası 2 ay olmuş... 5 kişilik ekibim var, 3 ayda sıfır görseli olan basit otomasyon kodunu düzeltemiyoruz. Kolay değil bu işler, öyle olsa 10 tane böyle oyun görürdük şimdiye kadar. Sektör yok muydu sanki, deli paralara dönüyordu...
Oyunda inatla TL ile item satışı olmayacak denilmesine rağmen. Sürekli gb fiyatını etkileyecek düzenlemeler yapılıyor.
Tekrar edelim, Erken Erişimin amacı işte bu tür şeyleri görmektir. 10 yıl closed beta yapsan, yüzlerce testlerden geçirsen bile böyle bir şeyi yola çıkmadan bilemiyorsun.
Kitle bunu istiyor, sen ben istemesek de boş... adamlar görüyor bunu. Engellemenin mümkün olmadığını da fark ettiler zannımca... Verilen sözleri bilemem...

Gördüğünüz gibi forum ve yayınlarda ısrarla ben şu kadar TL verdim diyen oyuncular yüzünden prieste nerf geldi. Gelen nerf kesinlikle teknik inceleme sonrası yapılan bir olay değil. Ben zindanı 14dk da bitiriyordum şimdi 15 oldu.
Kusura bakmayın ama yönetim çok kötü.
Şimdi bu konu çok kritik. Oyunun gelişimini kimler etkileyecek, parayı dökenler mi yön verecek, genel oyuncu kitlesi mi, toksik kitle mi, aklı başında oyuncuları mı dinliyorlar, millet bir dökülsün gelen tepkileri mi ölçelim diyorlar..
Sen olsan kimi dinler, kime göre oyunun gelişimine yön verirdin ?

Alkoer

Üye
Duyurularda bu tür hatalar yapıldığını belirttim.

İşte tam olarak yaşanan kavram karmaşası bu. Niyet ile ortaya çıkış, sonrasında izlenen yol anlaşılamıyor.
Early Access'in temel amacı para kazanmak değildir*... Hep buna odaklanıyor ve sanki oyuna destek veriyoruz karşılığını alamıyoruz havasına giriyoruz.
Oyunun mottosu Klasik ve Modern MMORPG harmanlaması ki buna bir de Oyuncu kitlesinin malum oyun alışkanlığı eklenince ortaya varılması zor bir hedef çıkıyor. Hedef zaten zor bir de üstüne mali dengeler işin içine giriyor
*Kaynak

Abi lütfen küçümsemeyin şu emeği, şunun şurası 2 ay olmuş... 5 kişilik ekibim var, 3 ayda sıfır görseli olan basit otomasyon kodunu düzeltemiyoruz. Kolay değil bu işler, öyle olsa 10 tane böyle oyun görürdük şimdiye kadar. Sektör yok muydu sanki, deli paralara dönüyordu...

Tekrar edelim, Erken Erişimin amacı işte bu tür şeyleri görmektir. 10 yıl closed beta yapsan, yüzlerce testlerden geçirsen bile böyle bir şeyi yola çıkmadan bilemiyorsun.
Kitle bunu istiyor, sen ben istemesek de boş... adamlar görüyor bunu. Engellemenin mümkün olmadığını da fark ettiler zannımca... Verilen sözleri bilemem...

Şimdi bu konu çok kritik. Oyunun gelişimini kimler etkileyecek, parayı dökenler mi yön verecek, genel oyuncu kitlesi mi, toksik kitle mi, aklı başında oyuncuları mı dinliyorlar, millet bir dökülsün gelen tepkileri mi ölçelim diyorlar..
Sen olsan kimi dinler, kime göre oyunun gelişimine yön verirdin ?
Ben istatistik yanlısı biriyim. Asla topluluğun 1000/1 ini dahi oluşturmayan TL odaklı oynayan yayıncıların dediğine göre oyunu şekillendirmem.

Yayıncıya yaparım maddi desteğini TL ile ticarete tenezzül etmeyecek şekilde ondan oyun gelişimi için geri bildirim isterim.

Aynı şekilde verilen sözler doğrultusunda TL kazanmayı amaç edinen kitleyi oyundan soğuturum.

Şuan sesi çıkmayan yönetim verdiği sözlerin arkasında durmadığı için bu forum bu şekilde. Yada insan gibi çıksın desin oyun bu şekilde olacak bizde yolumuza bakarız hiç burda kalabalık yapmanın amacı yok

HazyShade

Üye
Ticari bir faaliyet bu oyun en nihayetinde. Bize akıl vermek düşmez belki ama tek yönlü bakıyorsun.
Diyelim ki oyundaki 100 hesap gelirin %40'ını, 200 hesap %20 sini , 3000 hesap %10'unu getiriyor.
Toplamda 3300 oyuncu toplam gelirin %70 'ini getiriyor.
Bu kıstaslar malum oyun üzerindeki çıkarımlarım, yaşanmış bir tecrübe olduğu için dile getiriyorum.
Oyunun herşeyine 3-5 bin oyunculuk bir grup karar veriyor. Ticari faaliyet olduğu için de oyun yönetimi buna izin veriyor. %70 gelirini getiren gruba mı yoksa geri kalana mı göre ayarlarsın ticari ürününü ?

Rise Online çıkışı ve mağaza fiyatlaması getirdiği güncellemeler ile bu düzeni kendince bozmaya çalışıyor. Ticari olarak yanlış bir iş yapıyor, hatta ısrar ediyor.
Mali açıdan olumsuz görünen bu tablo Oyuncu açısında oldukça olumlu ve umut vaadediyor.

TL kazanmayı amaç edinen ( daha yumşak ifadeyle oyuna verdiği emeği bir gün gerçek paraya dönüştürme olanağını seven) insanlar Piramidin alt iki tabakası olsaydı ne yaparlar ?_

Yukarda yazdığım gibi "Kitle bunu istiyor, sen ben istemesek de boş... adamlar görüyor bunu. Engellemenin mümkün olmadığını da fark ettiler zannımca"

Screenshot_4.jpg

Alkoer

Üye
Ticari bir faaliyet bu oyun en nihayetinde. Bize akıl vermek düşmez belki ama tek yönlü bakıyorsun.
Diyelim ki oyundaki 100 hesap gelirin %40'ını, 200 hesap %20 sini , 3000 hesap %10'unu getiriyor.
Toplamda 3300 oyuncu toplam gelirin %70 'ini getiriyor.
Bu kıstaslar malum oyun üzerindeki çıkarımlarım, yaşanmış bir tecrübe olduğu için dile getiriyorum.
Oyunun herşeyine 3-5 bin oyunculuk bir grup karar veriyor. Ticari faaliyet olduğu için de oyun yönetimi buna izin veriyor. %70 gelirini getiren gruba mı yoksa geri kalana mı göre ayarlarsın ticari ürününü ?

Rise Online çıkışı ve mağaza fiyatlaması getirdiği güncellemeler ile bu düzeni kendince bozmaya çalışıyor. Ticari olarak yanlış bir iş yapıyor, hatta ısrar ediyor.
Mali açıdan olumsuz görünen bu tablo Oyuncu açısında oldukça olumlu ve umut vaadediyor.

TL kazanmayı amaç edinen ( daha yumşak ifadeyle oyuna verdiği emeği bir gün gerçek paraya dönüştürme olanağını seven) insanlar Piramidin alt iki tabakası olsaydı ne yaparlar ?_

Yukarda yazdığım gibi "Kitle bunu istiyor, sen ben istemesek de boş... adamlar görüyor bunu. Engellemenin mümkün olmadığını da fark ettiler zannımca"

Ekli dosyayı görüntüle 7396
Ben oyuncunun çoğunu GB satma amacı yok diye değerlendiriyorum.Ama dediğiniz gibi ise çoğunluk bunu istiyorsa bize laf düşmez tabiki.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt