İstek Rise Online Bir Takım Öneri-İstek ve Şikayet

zexeus

Üye
Herkese selamlar merhabalar. Oyunu ilk (14 Ocak 2023) tarihinde indirdim fakat çok fazla oynayamadan ara vermek zorunda kaldım. Sonra tekrardan başladım yaklaşık 10-12 gündür oynuyorum.(12.04.2023 tarihiyle). Görmüş olduğum sorunlara geçmeden önce bu oyunu çıkaran,yönetim ekibini ve tüm Rise Online World çalışanlarını tebrik etmek istiyorum. Nitekim böyle açık haritalı MMORPG tarzı bir oyunu baştan sona Beta-da olsa açmak çok kolay işler değil! Başarılarınızın devamını diliyorum.
Daha önceden farklı MMORPG oyun deneyimlerim oldu. Onlara bakıldığında bu oyunun kendine özel bir çok avantajı ve dezavantajları var. Ben olumlu ve olumsuz görüşümü 2 farklı kategoriye ayırıp sizlerle paylaşmak istiyorum...

--------------Rise Online World-------------Oyunun Pozitif Tarafları-----------------

*Oyun sizi sadece tek PVP'ye (Player vs Player) zorlamıyor. Toplayıcılık ile de karakteri geliştirebilirsiniz. Bu da oyun içi aktifliği sağlıyor. (Sakın offline toplama sistemi getirmeyin :D)
----Küçük bir Öneri (Geliştirilebilir)-----
*Offline Toplayıcılık da getirilebilir. Ama tek toplama olmalı yoksa ucu bucağı kaçar :D. Zor olan Mine'a gelebilir ya da balıkçılık olabilir.
*Bir diğer taraftan toplayıcılık oyuncuya hiç exp kazandırmaması çok kötü olmuş. İnsanlar sadece mobdan exp kasmasın. Daha zor toplayıcılıklar daha fazla exp getiren görevler eklenebilir. *Toplayıcılıklar için exp görevleri gelmesi slot savaşlarının önüne geçebilir.

*Oyunda dengesizde olsa mob çeşitliliği beni etkiledi.

*Oyunda harita farklılıkarı gayet hoş ve göze güzel geliyor.

*Auction House: mükemmel bir özellik. Şöyle ki görev yapıyorum görev itemi düşmedi Auction house'dan satan kişilerden alıyorum ve çok daha hızlı ilerlememi sağlıyor. Hem ucuz hem hesaplı hem de pazar pazar gezmiyorum. Kasılanlar için de mükemmel bir para kaynağı.

*Oyunun Topluluğu Dinlemesi: Yani o kadar güzel ki aslında ne desek boş. Umarım bu şekilde gider veya daha da bu etkileşim artar.

*Oyunda farklı tiplerde ROW Asistan olması mükemmel bir özellik.

*Repair hammer'ın dışında oyuncu itemini bir toplayıcı craftı ile de rpr yapıyor. Çok iyi ama bence bunu Smithingde üretebilse daha mantıklı olabilirdi.

--------------Rise Online World-------------Oyunun Negatif Tarafları-----------------

----GÖREV (QUEST) SİSTEMİ-----
*Yetersiz görevler ve exp kasmanın zorluğu aşırı zorluğu (Bir çok MMORPG oyunlarında yan-chat-yedek görevlerin olması)

*Bazı görevlerin tesliminde sorunlar çıkması.

----ZİNDANLAR (DUNGEON)-----
*Tek tip dungeon olması biraz sıkıcı ve levellere göre sadece mob zorlukları değişiyor.

*Dungeonların tek bir karaktere bırakılması çok kötü.(Bilmiyorum belki önceden tüm karakter ile girilebiliyordur.) Bazen karakterden sıkılıp farklı bir job girmek için çar kasıyorum.Bu yüzden droplar zaten düşük o yüzden seviyem için parti bulamıyorum.Ya da almıyorlar bu zamanımı farklı bir şekilde değerlendirmek istediğimde karşılaştığım sorun. Bu zindanı daha önce gerçekleştirdiniz daha fazla zindana giremezsiniz oldu.Üzüldüm biraz ,pazara koydum çıktım evden karakteri. Yani etkinliği artırmak en azından bizim açımızdan iyi olur. Yavaş yavaş slotlara çökmeler başladı. Yüksek leveller bizi almıyor.... vs. gibi bir çok konularda görmeye başladım.

----MOB (CANAVAR,YARATIK,BOSS)-----
*MOB'ların Saldırı-Savunma-Exp Uyuşmazlıkları ve Dengesizlikleri (Frost Knight Kolay ölebilen bir yaratık , az vuruyor değerindeki moblara göre kolay, orc'larda ise saldırı çok ama exp az)

*Oyunda bazı Mobların ulaşılamayacak yerlerde doğması.(Taş veya Dağın içine doğması)

*Bazen moblar görüntü gelirken Harita'dan aşağı düşüyor. ( :D Biraz hoşuma gitmiyor değil.)

----BAKIMLAR, RESETLER, ROLLBACK'LER-----
*Bakımların sürekli olması Exp kasanları, pazarcıları,toplama yapanları,...vs. rahatsız ediyor. (Sonuçta herkes emek verip bir şeyler yapıyor Premium'u olsun olmasın, yapmaya çalışıyor, aman aman büyük bir bug-dupe yoksa bu tür bakımların uzatılması. Dur bir şey sorunlu deyip oyunu artık durdurmayın :)...)

----SALDIRI-SAVUNMA-----
*Oyunda bazı Silah-Kalkan gibi itemlerde dengesizliklerin olması. (Görmüş olduğum bir kaç uniq item aynı atak-defans veya aynı şeylerin verilmesi. Renk değişiyor ama atak veya defans aynı. Bu da bende hayal kırıklığı yaşattı. Yani kalkan çok güzel ama verdiği özellikler yetersiz ve az. Veya silahlarda çoğunun aynı atağa sahip olması)

*Silah veya kalkan çeşit azlığı. Bu nedenle insanlar tek bir silaha veya kalkana yönelip borsaların çalkantılı olmasını sağlayabilir.

----JOBLAR VE SKİLLERİ-----
*Bazı joblarda (priest,warrior,rogue,mage) skil ve stat dengesizlikleri.

----CRAFT SİSTEMİ-----
*Craft sistemi gördüğüm MMOPRG'lerden farklı olan bir sistem ve meslek için çok iyi ancak burada da exp ve üretilen şeylerin işe yaraması lazım. Bazı mesleklerde bazı craftlar hiç para etmiyor.
Yani meslek için para kazanmak önemli niye boşa üretsin.

*Craft sisteminde bulunan dengesiz expler, gereksiz item üretimi, craft ile zaman harcama veya CD (bekleme süresinin) bazen fazla olması.

*Bazı bağlantılı craftlar olması için gereksiz yere toplayıcılık yapmak .

*Toplayıcılık ve Craftın hangi karakterlerde daha fazla bonusu olduğunu karakter açarken görmeme.

*Craft hızlandırmak için pot veya benzeri itemlerin olmaması.(Premium tek çare olmamalı gb silme için güzel fikir olabilir.)

----TOPLAYICILIK SİSTEMİ-----
*Oyunda bazı Toplayıcılık elemanlarının (Domates,Mısır,Patates) ulaşılamayacak yerde doğması.

*Toplayıcılıkta Fishing(Balıkçılık) hariç RNG sisteminin olmaması çok kötü. Bazı oyuncular veya klanlar spawn süresi ve yerini bilip topluyorlar. Yeni giren bir kişi için bu yerler ile karşılaşmamak beni üzdü. (Özellikle Arkeoloji(Arkeology) ve Dericilik(Skining) adamlar yerini zamanını bilip alıp kaçıyorlar bazen rastlıyoruz işte)

*Toplayıcılıkta toplama için yapılan süre inanılmaz fazla zaman harcıyor. Bunun desteklenmesi için geliştirmeler yapılabilir.(Petlere veya üzerindeki mattalara ek toplama özelliği getirilebilir.)

*Toplayıcılar için kıyafet ve item eksiklikleri. Adam son seviyede olsa amele gibi görünüyor. Ya da itemi varsa sanki son level gibi görünüyor. Bunda değişiklikler yapılabilir.
Her bir toplayıcılık için bonus veren kıyafetler, hızlanması için pot , bonus veren petler , otomatik olarak gidip harvest yapan bir ROW asistant.

*Toplayıcılar için etkinlik yapılabilir. Aynısı Craftçılar içinde geçerli olabilir.

----PAZAR SİSTEMİ-----
*Pazarda çevrenin çok geniş alarak pazar kurması çok zor. Bazen bir adam yanımıza geliyor 2 dk bekliyoruz gitmesini. Ben ilk oynadığımda Trade atamıyordum. Adam pazar kurayım dedi sonra biraz uzaklaş dedi :D anladım ki mesafe lazımmış. Bu mesafe kısaltılabilir.

----IŞINLANMA SİSTEMİ-----
*Oyunda Işınlanmalarda aşırı zorlanma yaşanması. Buradan ekibe seslenelim. Biliyoruz kolay değil ama bu yöntem biraz daha hızlandırılırsa çok iyi olur. Bazen haritadan haritaya geçemiyoz. Ya da çoğunlukla haritadan geçerken Crash geliyor.
* Kamp değiştirirken babama nasıl yakalanmam acaba der gibi bekliyorum :D.

----MAĞAZA SİSTEMİ-----
*Şu anda deneyimleyemedim. Bu yüzden ne desek yalan olur :).

----NFT MAĞAZA SİSTEMİ-----
*Nft mağaza sisteminin daha aktif kullanılmaması üzdü. Bu sisteme en azından insanlar öğrenmesi açısından etkinlikler düzenlenmeli. Roco tokenin kullanılması için bence oyun içi farklı bir mağaza açılabilir. Ve ya bazı mağaza elemanları hem rise cash hem de roco token ile alınması güzel olabilir.

----OYUN İÇİ ETKİNLİKLER-----
*Oyun içi etkinliklerin sosyal medyaya bağlanması zorlama olmuş :D.(Yani bir etkinliğe katılmamız için zorunlu olarak yayın izlememiz lazım. Bu gerçekten zorlama ve kötü bir fikir benim için. "Yani dışarda da bir hayat var" yazısına hiç yakışmayan şeyler. Etkinliklerin resmi olması sizin açınızdan daha iyi olabilir. "Oyunu tanıtalım reklamın iyisi kötüsü olmaz" kafasıyla iş yapılmaz. Eğer iş buna giderse en çok zararı siz görürsünüz demedi demeyin :D .)

*Oyun içi etkinlikler gerçekten çok kötü şuan sadece 10-12 gündür oynamama rağmen herhangi bir etkinlik göremedim. (Yani çarı kastım belirli bir seviyeye kadar.Daha fazlası için insanlar discordda toplanıyor. Abicim ben neden özel bilgilerimi vermek zorundayım. Olmadı T.C kimlik falan da istiyorlar ilerde galiba :). Yani oyunda hiç bir şekilde ne sosyal medyamı ne de özel bilgi paylaşırım. Ancak 60 levelden sonra oyun içi telefonlar,kimlikler,discordlar,...vs. zorlamayın abi insanları tanıdıklar ile oynayın o zaman.Bu nedenle oyunda ne pt bulabiliyorum ne de clan.Oyunu oyun olmaktan çıkaran tüm tutumlardan kaçınılması gerekir. Bu durum ilerleyen zamanlarda hem ROW için hem de oyuncular için çok sıkıntılı. Geçen birisi Tüm kanalların göreceği yerden birisinin telefon numarasını paylaştı. Bu adam borcunu ödemiyor arayıp sövebilirsiniz diye. Bunun dışında kişisel bilgiler paylaşılıyor yani bunun ile ilgili yapılması gereken çok şey var maalesef ancak oyuncular bunu yapıyor oyunu suçlamak doğru olmaz.Bunun içinde oyun içi herhangi bir uyarı görmedim. )

ÖNERİ!! : Oyun içi etkinlikler yeni haritalar ve yeni moblar ile desteklenirse çok daha iyi olabilir.
Etkinlik itemleri, exp,atack,defans,bp artışı sağlayacak itemler verilebilir. Veya
matta,cape,wing,pet,binek veya üstünüze giyilecek şeylerden tarihli olabilir.(2-3 gün falan filan...vs.)
(Oyun içinde girdiğim tek etkinlik günlük görevler ve günlük giriş etkinliği :D.)

----PREMİUM SİSTEMİ-----
* Şuanda yeni premiumun gelmesi güzel ancak. Şuan da satılan premium 60 dk günlük ücretsiz row atack veriyor eskisi 120 dk. veriyormuş Bu daha iyi. Bazı şeyleri değiştirmeseniz aslında güzel olabilir. Şuan kasılmak inanılmaz zor olduğundan premium şart ama bari premium ile de biraz destek verse ya da farklı premiumlar çıksa. Premium 90(TL) en azından 7 günlük binek verse çok daha iyi olabilir. Ancak yeni premiumları bekliyor olacağım.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dediğim gibi aslında 10-12 gündür deneyimliyorum. Oyunun Beta'da olduğunun farkındayım. Naçizane benim gördüklerim bunlar. Umarım dezavantajlarını azaltır ve avantajlarını artırabiliriz.
Biz oyuncu olarak da bir şeyler yapıyoruz. Umarım bu değişiklikleri mantıklı ve düşünülüp yapılırsa görmekten mutluluk duyarız.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.Peki sizin aklınızda neler var? Nelere katılırsınız veya nelere katılmazsınız? Yorumlarda görüşmek dileğiyle...
Sevgilerle ve Saygılarla...

ClyDeBorrow

Üye
makul bi yazı olmuş 10-12 günde güzel analiz yapmışsın özellikle etkinlik kısımlarına katılıyorum exp event geliyor adı üstünde exp event ama craft yapıyorsan toplama yapıyorsan sana exp artışı yok :) craft yapanlar dışlanıyor gibi hissettiriyor e kardeş biz de lvl kasıyoruz bizde oyunun içindeyiz illa yaratık mı kesmek lazım, sanki bir grubun etkisinde kalıyor yönetim ve bütün çalışmaları o tarafa yönlendiriyor. Craft ile ilgili yazdığın bütün yazılara katılıyorum repair yapacaksın domates çorbasına sok çıkar silahını :d eee silah üreticiliği - zırh üreticiliği - blacksmithing ??? bunlar ne iş o zaman :d teşekkürler yazın için zevkle okudum umarım yönetim de okuyup ilgilenir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt