Bu ücretli makroları kullananlar tespit edilemiyormu oyunda anti cheat var halbuki
Ücretli olup olmadığı yakalanma yönünden bir kolaylık veya zorluk sağlamıyor. Makrolar artık çok yaygın, neredeyse hepimizin kullandığı farelerin yazılımsal desteği var. Makroyu algılamak ise imkansız diye düşünüyorum çünkü makro ile yapılan eylemler sunucu üzerinde yetkisiz herhangi bir işlem yapmıyor. Yönetim bunun için tam bir çözüm olmasa da bir nebze işe yarayan z block sistemini uyguluyor. Oyun içerisindeki "z block" sistemi tamamen afk olmayı engellediği için makro kullanıyor olsanız bile z block uyarısı geldiğinde el ile hedef seçmek zorundasınız.
Şimdi probleme bakış açımızı değiştirelim ve sebep sonuç ilişkisi dahilinde "İnsanlar neden makro kullanma ihtiyacı hissediyor?" sorusuna cevap arayalım. Benim bu soruya cevabım şu şekilde;
İnsan hayatında en değerli olan varlığımız zamanımız, bu sebeple oyun içerisinde olabildiğince kısa sürede keyif alarak gelişmeyi arzu ediyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak oyunu değerlendirdiğimde ise makronun çok masum olduğunu düşünüyorum çünkü oyunun yapısından kaynaklı olarak şuurunuzu kaybedene kadar birkaç tuşa basmanızı gerektiriyor. Oyundaki tek gelişme yönteminin bu olduğunu düşünürsek birçok insanın makro kullanma isteği çok doğaldır.
Şimdi sorunu analiz ettiğimize göre(kendimce) geriye çözüm bulmak kalıyor. Oyunun gelişimi ve modern MMO oyunlara rakip olabilmesi için çeşitli öneriler sunuldu. Bu konu içerisinde bir öneri sunmayı düşünmüyorum lakin şunun altını çizmek istiyorum. Her ne kadar sorunsuz oynamak en önemli etken ise oyunda geçirdiğim sürede çeşitli mekanikler ve farklı yollar seçebilme özgürlüğü(MMO-"RPG" kısmı sadece oyunun tipini belirten bir kısaltma değil.) olması gerekiyor.