Oyuna dönüp tekrar baktım. Oyundaki en sıkıcı şey aşırı fazla vuran yaratıklar, tek tek bunları amele gibi kesmek ve buna yetişmeyen iksir. Ben KO oynamadım ve bir sürü farklı MMORPG oynadım. Gerçek para ile iksir almaya iten bir pay to win kopya görüyorum. Hiç kusura bakmayın bu oyun o parayı su gibi akıtan KO oyuncusunu seviyor. Yani ücretsiz oyun kitlesinin %80'nini istemiyor.
Yapılacak olay basit canavarların vuruşları azaltılacak, iksir almak ucuz olacak ve iksir muhtaç olacağınız bir ürün olmaktan çıkacak, Ayrıca hep diyorum. Günümüzde roguelike oyunlar tutuyor. Diablo örneğini verebilirim. Olay basit bolca yaratık, kolay kesmek ve kombo olayı. Oyununuzun yetenek olayı buna uygun. Ama slot kesmek, eski çağda kalmış MMORPG mantığı ile uyumlu. Oynanışı değiştirin demiyorum ama bir slota vururken, diğer slotlara alan ile vurup 3-5 slot kesilebilir.
Ayrıca lütfen belirli bir seviyeye kadar, yaratıkların agresifliğini kapatın. Daha 5-10 seviye karakteri, ortaya alıp 3-4 canavar kesiyor. İksir bassın diyenlere de yukarıda belirttim. Oyundaki iksir sistemi, gerçek para yatırtmaya dayalı. Bakın bu gerçek para yatırmazsanız PVP'de tutunamazsınızı, zamanında Shaiya garip iksirler satarak yaptı. Bir haftada oyunun PVP'si %80 oranında öldü. Sonrasında Türkiye sunucusu uzun bir para sögüş ardından Polonya sunucusu ile birleşti falan.
Daha fazla yaratık kesme görevi de saçma. Bunun yerine haritalarda daha fazla görev veren NPC oluştur. Ayrıca oturup buna kısa kısa hikayeler yaz. Ana bir hikaye tüm hepsinde birleşsin. Görevleri okumadığımdan bilmiyorum. Hiakyeyi sunum da önemli. Arayüz fontları falan kendini okutacak ya da yazılan metinler o akıcılıkta değil.
Günlük görev, etkinlik sistemi ise zindan üzerinden dönmemeli. Şu kadar yaratığa şu yetenek at. Şu yaratıkları kes, şu kadar yürü, pazar aç, şehri ya da haritayı dolaş gibi şeylerden ayrıca EXP, para verilebilir. Bunların bazılarını başarım, bazılarını ise günlük yaptırarak hem oyundaki oyuncu sayısını artırır. Yeni gelen oyuncuya ölü bir oyun olmadığı imajını verirsiniz. Bana sorarsanız bir MMORPG için yarı bir ölü oyun. Geliştirici ekibinizdeki arkadaşların da profesyonel bir tecrübesi çok yoksa, geliştirme şevklerini kaybetme ve bazı arkadaşların söylediği garip etkinlik arayışlarına girmesine yol açar.
Oyuna süreli yapılan etkinliklerin asla faydasını hiç görmedim. Her MMORPG, yıllardır bu işe yaramaz şeyleri deniyor. Bu etkinlikleri oyunu salyalı oynayan fırsatçılar dışında oyuıncuların değerlendirdiğini görmedim. Yeni oyuncu ya da reklam ile çektiğiniz oyuncu da dahil buna. Yani etkinlik olmayacak, oyunda öyle bir sistem olacak ki, bu etkinlikler sadece özel günlerde, oyunda olmayan nadir itemler verecek şeyler olacak. Oyunu etkinlikler değil oyun içi görev sistemleri ayakta tutacak.
Arada bu sistemlerden geri bildirim alınacak, sistemlerde az yapılan görevler kaldırılacak ve yerine daha yapılabilri görevler gelecek. Görevler mümkünse en aptal insana göre tasarlanacak. Görev tasarımında mümkünse oyuna yabancı ve temel şeyleri test eden insanlardan fikir alın. Klanlar gibi salyalı tiplerin olduğu yerlerden değil.
Ayrıca forum, discord gibi yerlerde, görev alan arkadaşlardan bir beklentiye girmeyin. Sürekli yapılan ve bence çoğu da kullanıcı tarafında işe yaramayacak fotoğraf paylaş, bilmem ne paylaş etkinliklerine ilgi göremezsiniz. Zamanında sosyal medya uygulamaları ve telefon firmaları, paylaşmak güzeldir gibi zırvalıklar denedi. Topluluk tarafındaki etkinlikler, kesinlikle planlı ve ödüllü gerçekleştirilmemeli. Çünkü siz bu kişilerden, böyle etkinlik bekliyorsunuz. O kişilşer etkinlik yapıyor ve ilgi görmedikçe yaptığı işten soğuyor. Herhalde bu sektörde, en çok değişen iş grubu etkinlik, sosyal medya görevlisi gibi şeyler. Çünkü çok şey bekliyorsunuz. Bir şeyi canlı tutan topluluktur yöneticiler değil. Topluluğu canlı tutan yine topluluktur, yöneticiler buna imkan sağlayacak ortamı yaratırlar.
Bunların eğitimleri var. Udemy'den oradan buradan bulursunuz. Bu kişileri sadece işe aldım deyip geçmeyin gerekiyorsa eğitin. Nasıl oyun geliştiricisi, motoru kullanırken bir şey öğreniyor. Bu çalışanlarınızın da kendini geliştirmesi gerekiyor. Mesela en garibime giden, forumda bir yetkilinin profiline kendi resmini koyması, konuşurken kullandığı Türkçe'nin yetersiz olması falan. Bunlar iş ahlakı ya da sizin markanızın değeri açısından iyi değil. Sizi mesela Rokosoft'un ait olduğu siteden dolayı bu yüzden sürekli eleştiriyorlar. Kurumsal hesaplarınız kurumsal olmalı ve kişiler kurumsal davranmalı bence. Aile ortamı muhabbeti yapanlara hiç girmeyin. Bu kurumsallığa uymak, size müşteri açısında güven kazandırır. Samimiyet sadece yalaka tipleri etrafınıza toplar.
Hiçbir oyuncu rehber ya da video da izlemez. Bu tarz şeyleri aşırı salyalılar yapıyor. Aşırı salyalı tiplerin de tek dolaştığını görmedim.
Oturup 30-40 dakika şu şeylere kafa patlatan insanların, faydalı yorumlarını da dinleyin lütfen. Uslüp ne olursa olsun kibir yapıp, kendi bildiğiniz hataları tekrarlamayın.
Mükemmel olamazsınız ama olmaya çabalarsanız çoğu şeyde başarılı olursunuz.