Yeni Başlayan Oyuncuların Gözünden: Rise Online’da İyileştirilmesi Gereken Noktalar Ve Hatalar

muratcansimsek

Üye
Merhaba, bu konuda sizlerle paylaşmak istediğim hata ve sorunları maddeler halinde paylaşacağım. Umarım birilerinin dikkatini çekmeyi başarırım.

1) Öncelikle oyun, oyuna yeni başlayanlara karşı oyuncu dostu değil. Kısaca oyuncular oyuna başladığında ne yapacağını tam olarak anlayamıyor. Bunu kanıtlamak için 3 farklı kişiyi oyuna başlattım ve Discord üzerinden sırayla bana ekran paylaşmalarını istedim.

2) Oyuncular öncelikle oyuna başladığında ne yapacağını anlamıyor. Başlar başlamaz onları bir tutorial karşılamıyor, klasik bir MMO arayüzü. Eğer MMORPG oyununa aşinaysa üstünde soru işareti olan NPC'lere gidiyor.

3) İlk başlanan haritada tüm NPC'lerin kafasında sanki bir görev varmış gibi soru işareti bulunuyor.
1749743074750.png
1749743090686.png
1749743108697.png

4) 3 Oyuncudan da aynı tepkiyi aldım, "Abi ilk görev hangisi? Marcus'a gidiyorum bişiy demiyor, Adrian'a gidiyorum bişiy demiyor. Roland'a gidince görevi verdi. Görev Roland'da başlıyorsa neden diğer NPC'ler görev varmış gibi davranıyor oyuncuya?".

5) Diğer bir sorun "Görevlere otomatik nasıl gidiyoruz?" hepsine anlattım "Görevin yanındaki ayak sembolü görevin yapılacağı yere götürür, şovalye adam sembolüne tıklarsan da görevi veren NPC'ye götürür.", aldığım cevap şuydu; "Oyun bunu neden bize öğretmiyor, basit bir tutorial ile öğretse daha iyi olmaz mıydı? Hepimiz deneyimli MMO oyuncusu değiliz.".(Sonuna kadar haklıydı.)

1749743365636.png

6) Görevleri yapabilmek için ayak tuşuna basıp görevin istediği yerlere giderken haritada yüzlerce kez takılıyor karakter. Örneğin daha ilk görevi yapmaya çalışırken merdiveni geçememiş, tamam belki basit zıplasa geçecek. Fakat bunlar olmaması gereken şeyler değil mi?

1749743433163.png

7) Skill sorunu "Abi görevleri yapıyoruz bir şekilde ama skiller nasıl oluyor bu oyunda?" bu soruyu aldığımda sorun yine oyunda bir tutorial olmamasından kaynaklı olduğunu anladım. Ben oyuncuya "K tuşuna basıp skillerini görebilirsin." dediğimde aldığım cevap "Bari bunu bir şekilde öğretseydi yeni başlayan oyuncuya." oldu. Karıştırıp kendi de bulabilirdi sonuçta ama oyunun oyuncuya daha yardımsever yaklaşıp bir şeyleri göstermesi gerekiyor.

8) Görevler daha anlaşılabilir olmalı, örneğin ilk seviye görevlerinde tamamlanan pet ve binek görevinden sonra envanterimize bu iki eşya geliyor. Bir yandan oyuncuyu izliyorum, pet ve bineği kullanacak. Sağ tıklıyor register ediyor ama sonra ne oluyor? Sonrası yok. 3 oyuncu da burda takılıyor. "Ben bu peti nasıl çağıracağım, bineğime nasıl bineceğim?" soruları alıyorum. Araştırsa kendisi bulacak kadar zeki bu insanlar, bunda bir sorun yok. Sorun tutorial olmaması, bu eşyaları envanterden aktif ettikten sonra, sistem oyuncuya şuraya tıkla buraya tıkla, şurdan sağ tıklarsan skill bar'a eklenir. Oradan tekrar tıkladığında kullanıp aç kapa yapabilirsin diye öğretmesi lazım. Bunlar büyük eksikler, "Nasıl yapıldığını söylemeseydin oyundan çıkacaktım." dedi içlerinden birisi. Bunlar ufak eksiklikler ama oyun açıldığından beri üzerinden kaç yıl geçtiğinin söylenmesine gerek yok.

9) Görevlere otomatik gidişat tamamen bozuk çalışıyor, kordinat sisteminde sorun var. Bu sorun oyun ilk çıktığı günden beri var ve hala düzeltilmiyor, oyuna yeni itemler ekleniyor ama bu sorunlar hala çözülmüyor. Aşağıdaki resimde göreceğiniz üzere görev yapmaya gitmeye çalışıldığında karakter merdivenden çıkması gerekirken, gidip kayaya kafasını vuruyor. Lütfen rica ediyorum.

1749744289410.png

10) Sentinel Argus görevinden sonra 3 oyuncu da ne yapacağını bilemedi. "Tamam bu görevi de yapmışız, sırada ne var?" gibi 3 farklı soru cümlesiyle karşılaştım. Görev bittikten sonra sıradaki görev için hangi NPC' ile görüşmesi gerektiğini oyuncular kavrayamıyor. Diğer bir çok MMORPG oyununda bir görevi bitirdiğinde yeni görev için hangi NPC ile görüşmen gerektiği oyuncuya basitçe gösterilir. Fakat Rise Online'da yeni görevinizi anlamak için önce görev penceresinin yerini öğrenmeniz gerekiyor, tabi kolayca bulabilirseniz veya birisi söylerse.

1749744524295.png

11) Görev penceresini bir şekilde öğrenen oyuncuların diğer kafasını karıştıran şey ise pencerenin karışıklığıydı. All kısmında tüm görevleri görüyorlar, iyi güzel. Complete ve Not Complete kısımları da var, güzel. Fakat burdaki görevleri yaparak ilerledikten bir süre sonra bu pencere de karışmaya başlıyor, bazen boş gösteriyor. Bazense tamamlanan bir görevi tamamlanmamış gösterebiliyor. Bunu fotoğraflayamadım ama sadece bu oyuncuların değil genel olarak kendiminde yaşadığı bir sorundu.

12) Bir görevin tamamlanmasını sağlayacak bir eşya, pazardan veya takas yoluyla alındığında bazen görev sayılmıyor. "Eee bu envanterimde var, aynı eşya görev tamamlanmadı?" olayıyla çok karışlaştım, çözümü oyuncu kendisi üretiyor, eşyayı envanterden sağa sola slotunu değiştiriyor sayılıyor. Bunu bilmeyen gariban arkadaşımız da aynı slotta belki 10 dakika daha kalmak zorunda.

Son olarak buraya kadar üşenmeden okuduğunuz için teşekkür ederim. 5 Kıtaya yayılan Rise Online oyununda sadece Türk oyuncuları değil, tüm dünyadan oyuncuları da görmek isteriz. Rise Online hepimizin severek oynadığı bir oyun. Daha da iyi olması için bu eksikleri dile getirdim. Amacım kimseyi yermek değil, aksine yeni oyuncular da bizim gibi keyifle oynasın, pes etmesin, "bu ne ya bir şey anlamadım abi" deyip çıkmasın diye bu detayları paylaştım. Umarım geliştirici ekip bunları görür ve hep birlikte daha sağlam bir oyun dünyasında buluşuruz.

Okuyan, düşünen, cevap yazan herkese şimdiden teşekkürler.

okanozcan

Üye
Güzel bir konuya değinmişsiniz birçok kez dile getirdik ama nedense başka konulara öncelik veriliyor oyuna hangi arkadaşımı başlatsam çok fazla ilgilenemediğim için dolayısıyla oyunu kavrayamadığı için oyunu bıraktı. Gate nerede, ne işe yarar, nasıl kullanılır, lvl kaçtan sonra krallık haritasına gidilir ? Dorion şehri nedir, amacı nedir ? hiçbir şey anlatmıyorlar. En önemli konulara önem vermemelerini anlayamıyorum. Skill ağaçları, önerilen yetenekler vb. herhangi bir rehber de yok oyun içinde.

muratcansimsek

Üye
Güzel bir konuya değinmişsiniz birçok kez dile getirdik ama nedense başka konulara öncelik veriliyor oyuna hangi arkadaşımı başlatsam çok fazla ilgilenemediğim için dolayısıyla oyunu kavrayamadığı için oyunu bıraktı. Gate nerede, ne işe yarar, nasıl kullanılır, lvl kaçtan sonra krallık haritasına gidilir ? Dorion şehri nedir, amacı nedir ? hiçbir şey anlatmıyorlar. En önemli konulara önem vermemelerini anlayamıyorum. Skill ağaçları, önerilen yetenekler vb. herhangi bir rehber de yok oyun içinde.
Teşekkürler @okanozcan , en azından konuyu açtığımdan beri birinin gelip bana katıldığını gösteren yorum görebildim. Gönül isterdi bir moderatör veya geliştirici de beni desteklesin.

muratcansimsek

Üye
Dün can sıkıntısından Human Camp bölgesinde yeni oyuncu davranışlarını gözlemlemek amacıyla vakit geçirdim. Rastgele seçtiğim bir oyuncu, temel görevleri bir şekilde bularak 12. seviyeye ulaştı. Ancak dikkat çekici bazı eksiklikler göze çarptı:

• Oyuncu bineğini ve petini hiç kullanmıyordu.
  • Karakter becerilerini (skill) aktif etmiyor, yalnızca otomatik saldırı (Mage – normal hit) ile yaratıkları kesmeye çalışıyordu.

Özel mesaj yoluyla iletişim kurduğumda "bineğe nasıl bineceğini bilmediğini" belirtti. Görünüşe göre oyunun hiçbir aşamasında bu temel bilgiler kendisine açıkça aktarılmamıştı. K penceresinden skill öğrenimi, U penceresinden statü puanı dağıtımı, item gereksinimlerinde “Required Stats” mantığı gibi mekanikleri adım adım açıklamak durumunda kaldım. Oyuncu bu bilgilerin hiçbirine sahip değildi.

Sohbetin sonunda oyuncu “Sen yetkili misin?” diye sordu; kendisine yalnızca keyfi olarak yardımcı olduğumu söyledim. "Allah senden razı olsun" diyerek teşekkür etti. Buradan şunu net olarak anlıyorum:

Tespit Edilen Sorun:​

Yeni başlayan oyuncular oyunun temel mekaniği olan binek, pet, skill, statü puanı ve ekipman gereklilikleri hakkında sistematik bir bilgilendirmeye sahip değil. Bu durum, deneyimsiz oyuncuların oyundan erken kopmasına sebebiyet veriyor.

Öneri:​

Yeni oyuncular için seviyeye dayalı, kısa ve yönlendirici bir öğretici (tutorial) sistemi hazırlanmalı. Bu öğretici;

• Binek kullanımı, pet çağırma, skill bar kullanımı
  • Statü puanlarının dağıtımı ve etkisi
  • Ekipmanlarda yer alan “Required Stats” kavramı

gibi temel konuları sade bir dille ve doğrudan oyuncunun karşısına çıkararak anlatmalıdır. Bu rehber, yeni oyuncunun ilk 10-15 seviyesi arasında oyun içi mesajlar veya kısa görev zinciri şeklinde kurgulanabilir.

Neden Önemli?​

Pek çok oyuncu YouTube veya forum gibi kaynaklardan araştırma yapmıyor veya yapmayı tercih etmiyor. Dolayısıyla oyun içi öğretici eksikliği nedeniyle erken seviyelerde oyundan kopuş yaşanıyor. Oyuncunun temel mekanikleri anlayamaması, oyun deneyiminden aldığı zevki doğrudan azaltmakta.

ROW ekibi içinde bu konunun farklı bir fazda veya güncellemede ele alınması planlanıyorsa dahi, bu bilginin toplulukla paylaşılması dahi topluluğun motivasyonu ve güveni açısından değerli olacaktır. Nihayetinde hepimizin amacı yeni oyuncuları elde tutmak ve oyuncu deneyimini yükseltmektir.

Oyuna yeni başlayan oyunculara yönelik kapsamlı ama sade bir öğretici sisteminin, oyuncu bağlılığını ve memnuniyetini ciddi oranda artıracağı kanaatindeyim. Açmış olduğum bu konunun sadece 1-2 kişi tarafından dikkat çekmesi beni komik bir şekilde üzülerek tebessüm ettiriyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt