Rehber Bilgisayarı formatlama, disk/USB biçimlendirme işlemi ve çeşitleri hakkında

KarinRiverside

Üye
Katılım
19 Kas 2020
Mesajlar
141
Puanları
28
Merhaba Rise Online World Oyuncuları!

Açıklama: CMD, Windows işletim sistemlerinde MS-DOS tabanlı komut yazmaya yarayan konsoldur. Neredeyse Windows’un ilk sürümlerinden beri olan ve her sürümde de aynı şekilde yerini koruyan bu konsol, pek çok işlemi kodlarla yapabileceğiniz, normal grafik arayüzüne oranla daha detaylı bilgi, işlem ve raporlama sağlayabileceğiniz alandır. CMD isminin uzatılmış hali Command Prompt, Türkçe karşılığı da Komut İstemidir.

CMD sistemine erişmenin birden çok yolu vardır. Lakin bu sistemde ne yapacağınızı bilmiyorsanız boş siyah ekrana bakar durursunuz. Şu şekilde açabilirsiniz ;
  • Başlat > Çalıştır > CMD
  • Windows Tuşu + R
  • Windows 10 için arama sekmesine CMD yazmanız
Bu konsola ulaşmanız için yeterli olacaktır.

Yine ek bilgi olarak Windows 10 sürümünde bu işlemleri yapabileceğiniz Power Shell adında bir komut istemi daha vardır. İkisinde de benzer işlemler yapabilirsiniz. Özellikle şimdi anlatacağımız format işlemi ikisinde de kod ve işleyiş olarak aynıdır.

Basit Komut Örnekleri :

Tanımını verdiğimize göre işleyişi anlayabileceğiniz basit bir kaç kod örneği bırakıyorum. Bu kodları CMD İstemini açtıktan sonra direkt yazmanız yeterli olacaktır.
  • calc.exe – Hesap makinesini açar.
  • dfrg.msc – Disk birleştiricisini açar.
  • eventvwr.exe – Olay görüntüleyicisini açar.
Basit örneklerimiz için bunlar yeterlidir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken, CMD isteminde Türkçe karakter kullanmayınız.

Önemli: Konuya CMD istemcisi ile başlamamızın sebebi siz farkındayken veya olmadan bilgisayarınıza bulaşan anti yazılımlar (Virüs, Trojan, Key-logger, vb.) bazen çoğu korumacı programı ve sistemin güvenliğini aşıp kalıcı olarak bilgisayarınızda durabiliyor dolayısıyla bunu silmenin tek yöntemi CMD ekranında silme işleminin ardından formatlama işleminin gerçekleştirilmesiyle mümkün olabilir, ayrıca bu durumda USB belleğinizi takıp, BIOS ayarlarını yapıp kurulum işlemine geçtikten sonra CMD ekranını açıp kullandığınız birimleri biçimlendirmeniz gerekmektedir daha sonra kurulum işlemine geçilmesi gerekiyor. Birkaç farklı yöntem daha var ama kafa karışıklığına sebebiyet vermeden en temiz yollar ile sizlere bu bilgileri ve yöntemleri göstereceğim.

Bilişim Dilinde "Format" Nedir ?

Bilişimde format DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kullanılan ve diski biçimlendirmeye sağlayan bir komut satırı komutudur. Tabir olarak fabrika ayarlarına, yani başlangıçtaki boş ve kullanıma hazır hale getirmeye denir.

BİÇİMLENDİRME YÖNTEMLERİ

1. Command Prompt (CMD)

1)
Başlat menüsünde arama yapalım ve CMD'yi (Komut istemi) sağ tık yaparak yönetici olarak çalıştıralım.

cmd.png

2) Diskler ile ilgili işlemleri yapabilmemiz için "diskpart" komutunu kullanalım.

diskpart.png

3) Sistem üzerinde ki diskleri görebilmemiz için "list disk" yazalım.

list-disk.png

4) Üzerinde çalışma yapacağımız diski seçelim. Disk 2 üzerinde çalışmak için "select disk 2" yazıyoruz.

select-disk-2.png

5) Seçilen diski "Clean" yazarak temizlemeliyiz.

clean.png

6) "create partition primary" komutunu yazarak yeni bir bölüm yaratalım.

create-partition-primary.png

7) "select partition 1" komutunu yazarak oluşturduğumuz bölümü seçelim.

select-partition-1.png

8) "active" komutunu yazarak, şimdi seçili bölümü aktif yapalım.

active.png

9) Hızlı format için "format quick fs=ntfs" yapalım. Eğer format işleminin daha sağlam (disk üzerine yazma yapılarak silme işlemi) yapılmasını istiyorsak "format fs=ntfs yazalım".

format-quick-fsntfs.png

10) Format işleminden sonra "assign" yaparak kaydedelim.

assign.png

11) Formatlama işlemi başarı ile tamamlanmıştır. "Exit" yazarak disk part ekranından çıkış yapabiliriz.

exit.png



Önemli: Eğer bilgisayarınız başlangıcı yapamayacak durumda ise ve bu koşullarda CMD ekranını açamıyorsanız, bilgisayarı Windows 10 kurulum medyasından önyükleyin. Daha sonra "Dil Seçimini" yapın. Açılan ekranda "Shift + F10" tuşlarına basın. Bu Komut İstemcisi'nin (CMD) açılmasını sağlayacak.

Örnek Video:


2. EaseUS Partition Master

1)
EaseUS Partition Master'ı başlatın, içinden verileri silmek istediğiniz sabit sürücüye veya bölüme sağ tıklayın ve "Wipe Data" seçeneğini seçin.

wipe-partition-1.png

2) Yeni pencerede, verileri silme zamanlarını ayarlayın ve ardından "OK" a tıklayın.

wipe-partition-2.png

3) Sağ üst köşedeki "Execute Operation" ı tıklayın, değişiklikleri kontrol edin ve ardından "Apply" ı tıklayın.

wipe-partition-3.png

EaseUs Partition Master'ı indirmek için tıklayın. Yönlendirdiğim resmi sitesinden "Free Trial" seçeneğine basarak programı edinebilirsiniz.

Açıklama 2: Arkadaşlar biçimlendirme işlemimizi temiz bir şekilde gerçekleştirdiğimize göre artık yavaş yavaş bilgisayarı formatlama işlemine geçelim. Fakat bu işlemden önce bir USB'ye (Flash Bellek) ihtiyacımız var ve bunun içerisine işletim sistemimizi enjekte etmemiz gerekiyor.

İŞLETİM SİSTEMLERİ

1. Windows 7

Microsoft bu ürün için desteğini 13 Ocak 2015 tarihinde kaldırmıştır bu yüzden ürünü farklı kaynaklardan edinip indirmeniz gerekiyor. *** .ISO kalıbı olarak indirmeniz gerekmektedir.

2. Windows 8.1

Windows 8.1'i indirmek için tıklayın.
Açılan sayfada aşşağı bölümde sürüm ve dili seçerek .iso kalıbını direkt olarak indirebilirsiniz.

3. Windows 10

Windows 10'u indirmek için tıklayın.
Açılan sayfada .iso kalıbını indirmek için gerekli maddeler bulunuyor ve bunlara takiben ürünü edinebilirsiniz.

4. Windows 11

Windows 11'i indirmek için tıkayın.
Açılan sayfada .iso kalıbını indirmek için gerekli maddeler bulunuyor ve bunlara takiben ürünü edinebilirsiniz.

.ISO KALIBININ USB'YE (FLASH BELLEK) KURULUMU

1. Windows Gezgini

1)
İndirdiğiniz ISO dosyası halindeki işletim sistemini sağ tıklayın ve birlikte aç kısmında "Windows Gezgini" tıklayın.

windows-gezgini.jpg

2) Ardında burada kopyaladığınız işletim sistemi dosyalarını USB'nin içine kopyalayın, işlemimiz tamamdır.

kopyalama-1536x612.png

2. Rufus

Burada Rufus adı verilen program yardımıyla ISO dosyası olarak indirdiğiniz Windows 7, 8, 10 ve 11 işletim sistemini USB belleğimize yazdırıyoruz. İlk olarak üstte linkini verdiğimiz yerden size uygun olan işletim sistemini ISO olarak indirin ve en az 8 GB büyüklüğünde boş bir USB bellek hazırlayın.

1) Web sitesine giderek büyük punto ile yazılmış "İndir" seçeneğinin altında bulunan "Rufus 3.20" kısmındaki linki tıklayarak "Rufus" programını bilgisayarınıza indirin ve çalıştırın.

Rufus.jpg


rufus-ile-format-usb-oluşturma.png

Aygıt:

Bu kısımda USB’mizi seçiyoruz. Doğru USB’yi seçtiğinizden emin olun. Çünkü bu işlem sonucunda USB’nin içindeki tüm veriler silinip ardından seçtiğiniz Windows işletim sistemi yüklenecektir.

Ön Yükleme Seçimi:

Bu kısımda indirdiğiniz ISO dosyası şeklinde Windows işletim sistemini seçeceksiniz. Bunun için SEÇ kısmını klikleyip ISO kalıbı halindeki işletim sistemini seçmeniz yeterlidir.

Disk Bölüm Düzeni:

Bu kısım oldukça önemli. Eğer hatalı seçim yaparsanız format atma sırasında Windows bu diske yüklenemez GPT-MBR hatası alacaksınız ve bu USB bellek oluşturma işlemini ya yeniden bu işlemi yapacaksınız ya da format aşamasında GPT-MBR çevrimi yapmak durumunda kalacaksınız. Bu nedenle hard diskiniz (veya ssd’nizin) GPT mi MBR mi Olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Basit bir şekilde buradaki (tıkla) videoyu izleyerek diskinizin GPT mi MBR mi olduğunu öğrenebilirsiniz. Diskinizin bölüm düzeni neyse onu yazın ve son olarak “BAŞLAT” deyin. Mavi şerit üzerinde “Hazır” uyarısı geldiğinde “Format USB’niz” hazırlanmış demektir.


3. Windows Ön Yükleme Aracı

Windows ön yükleme aracı ürün olarak Microsoft'un sitesinde 10. ve 11. sürümler için tanınmış bir özelliktir. Bu durum herhangi bir program kullanmaksızın sadece USB'yi bilgisayarınıza uygun bir şekilde biçimlendirip ardından bu araç ile flash belleğinizi seçip otomatik olarak kurulumunu yaptığınız bir hizmettir.

USB Belleğinizi Hangi Dosya Formatında Kullanmalısınız Ve Bu Neden Önemli ?


USB bellekleri sık kullanan bir kullanıcı, büyük olasılıkla FAT32, exFAT ve NTFS terimlerine aşinadır. Özellikle USB belleğinizi formatladığınız zaman size belleğinizi hangi formatta kullanmak istediğiniz sorulur. En sık görülen üç format ise FAT32, exFAT ve NTFS’dir. Bu yazımızda bu formatlar arasındaki farkları ve her bir formatın avantajlarını ve dezavantajlarını sıralıyoruz.

FAT32:

Listemizdeki formatlar arasında en eskisi olan FAT32, çoğu USB belleğin varsayılan formatıdır. FAT32’nin yaşına rağmen USB belleklerde varsayılan olmasının sebebi ise neredeyse bütün platformlarda çalışmasıdır. FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.

FAT32’nin en önemli dezavantajı ise tekil dosyalar için boyut sınırının olması. FAT32 formatına sahip USB belleklere 4 GB’tan büyük bir bir dosya atamazsınız. Özellikle video kalitesinin ve buna bağlı olarak video boyutlarının arttığı bugünlerde, video dosyaları genellikle 4 GB üzeri boyutlara sahip oluyor. Ancak USB belleğinizi ufak dosyaları yanınızda taşımak için kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu boyut sınırlamasından etkilenmeyeceksiniz.

exFAT:

Microsoft’un, FAT32’nin yerini alsın diye tasarladığı güncellenmiş format olan exFAT, Windows Vista SP1 ile kullanıma sunuldu. 16 exabyte dosya transfer sınırına sahip olan bu format, FAT32’nin en büyük sorununu da ortadan kaldırdı. Bir Microsoft teknolojisi olmasına rağmen exFAT, Apple tarafından lisanslandı ve aktif bir şekilde Mac sistemler tarafından destekleniyor.

exFAT’ın iki önemli eksiği var. İlki, günlük özelliğinin olmaması. Bu özellik normalde diskteki dosyalara yapılan değişiklikleri, değişiklik yapılmadan önce bir günlüğe kaydediyor. Bu sayede elimizde dosyaların doğruluğunu kontrol edebileceğimiz bir kayıt bulunuyor. Ancak exFAT bu özelliğe sahip değil.

Bir diğer önemli eksiklik ise Apple kullanıcılarını ilgilendiriyor. Ne yazık ki exFAT formatı, Apple’ın Time Machine yedekleme yazılımı ile kullanılamıyor.

NTFS:

New Technology File System veya kısa adıyla NTFS, Microsoft’un geliştirdiği en yeni depolama formatı ve günümüzde kullanılan bütün sabit disk ve SSD’ler için varsayılan format. Windows işletim sistemleri sadece NTFS formatlı disklere kurulabiliyor.

NTFS’in sabit diskler için varsayılan olmasının sebebi, bir işletim sisteminin ihtiyaç duyduğu çoğu özelliğe sahip olması. exFAT’ta eksikliği görülen günlüğe kaydetme özelliği NTFS’de yer alıyor. Üstelik NTFS formatı, FAT32 gibi düşük dosya boyut sınırına sahip değil. Ayrıca dosya sıkıştırma, uzun dosya isimleri kullanabilme gibi özellikler, NTFS’yi vazgeçilmez kılıyor.

Elbette NTFS kusursuz değil ve bu noktada en belirgin kusur Apple tarafında ortaya çıkıyor. NTFS formatlı diskler Mac sistemler tarafından okunabiliyor, ancak bu sistemler NTFS disklere dosya yazamıyor. Eğer USB belleğiniz Mac ve Windows sistemler arasında sıkça yolculuk ediyorsa, NTFS formatı size uygun olmayabilir.

Öte yandan sadece Windows platformunu kullanıyorsanız ve dosya boyutu sınırlarına takılmak istemiyorsanız, gönül rahatlığıyla NTFS formatını kullanabilirsiniz. Eğer belleğinizi Mac sistemlerde kullanacaksanız, exFAT sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.

Son olarak anakart ayarlarımızı yapalım:
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın
  • Windows’unuz yüklenmeden Boot seçeneklerine gelin. Bazı BIOS’larda F12, bazılarında F2 veya ESC’ye basarak Boot seçeneklerine girebilirsiniz.
  • Bu seçeneklerde USB sürücüsünü seçin. USB diskiniz Hard Disk kategorisinde görünecektir. Hard Drives’ı seçip, buradan USB diskinizi seçerek bilgisayarınızı yeniden başlatın.



Saygılarımla.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt