draz81forza
Üye

Merhabalar tekrardan günümüz gereği artık oyunlarda çok gelişti mmorpg dünyası da. Şuan büyük firmaların yaptığı mmorpglerden örnek alıcak olursak bdo olsun wow olsun new world olsun final fantasy falan bu tür oyunlarda mekanikler animasyonlar baya geliştirilmiş yani pve ve pvp direk dümdüz değil zaten siz yetkililerinde dediği gibi "oyunu sürekli yeniliklere açık tutacağız" bu fikire çok katılıyorum şuan malum oyunu oynayan kitle o oyunu neden oynyuor gram fikrim yok yani nedense bana o oyun zevksiz geliyor muhtemelen düşük sistemi olan oyuncular oyunu tercih ediyor yoksa aklıma bir şey gelmiyor bu düşük sistemli oyuncuları rowa çekmek içni düşük grafik modu değilde ekstra düşük mod yani bdodaki optimizasyon modu gibi grafikler en dipte bir graifk ayarıda yapabilirsiniz asıl konuya gelicek olursak şuanki çoğu oyunun mekanikleri falan baya gelişşmiş alfa 2 videosunda gördüğüm karakter hareketleri gayet güzeldi fakat elimizdeki silah sap gibi hareket etmeden duruyor normal koşarken silahı tab tuşuna basarak saklama özelliği yani idle moda geçme olsun. Classlar skill atarken olduğu yerden vuruyor yani bu sistem artık çok eskide kaldı yaratıkların sadece düz vuruşu olmamalı bizim gibi onlarında kendilerine ait 1-2 skilli olsun bazıları alan hasarı vursun ki bunları dodgeleyip taktiksel olarak vuralım slotlara ayrıca her slot tekli burada yani bana sorarsanız çok güçlü slottaki yaratıklar böyle tekli olmalı orta düzeydeki slotları tek tek kesmek yerine 2-3 tanesini yan yana koysanız birlikte alan hasarı atarak kessek daha güzel olabilirdi tabi bu slotların gücüne bağlı bir durum ayrıca classlar skill atarken hep aynı şeyi yapıyor mesela mage çoğu skillde elini yukarı kaldırıyor başka bir şeyi yok bunlara farklı animasyonlar yapılabilir ya da archer bir ok atıyor azıcık kenara hareket edip tekrar ok atıyor yani archerda şöyle yayı yan tutarak yukarıdan karşıya bir ok yağmuru olabilir yada dibine giren class rakibin üstünden dönerek kafasına oku yerleştirebilir ya da her classın bazı skillerinde charge yeteneği olur yani ilk başta dediğim bu büyük oyunlarda skill mekanikleri çok farklı yani en basitinden googleye bdo skill builde yazın herhangi bir classa girin aktarım veya uyanış skillerinin önizlemelerine bakın şahsen ben rowunda zamanla buna benzer mekaniklere gitmesini umuyorum geleceği açısından ileride oyuna cc sistemi de eklenebilir yani düşürme sarsma püskürtme(yerdeyken bir daha düşürme) daha sonra korumalı skiller bu korumadan kastım rakibin attığı düşürme skillinden etkilenmeme yani sen nova atarken rakip seni düşüremez ya da sarsamaz gibi skillden skille dğeişir tabi ayrıca bu oyuna çok daha fazla strateji kataryani gidip adama dümdüz skillere kim hızlı basarsa o kessin dersen bu yeni tarzda mmo oynayanları çekemezsin yani basit bir örnek daha vereyim warrior üzerinden diyelimki bir skill var yandan vuruyor böyle kılıcı sğdan sola yatay bir şekilde kullanıp rakibini kesiyor böyle bir skill bile olsa warrior sanki düz vuruyormuş gibi yani sürekli aynı hareketler tekrarlıyor her skille ait animasyon olması gerekli bence şidmi diyecek ki forumdaki diğer kişiler herkes kendi oynadığı oyuna benzesin istiyor rowu mevzu tam olarak o değil herkes oynadığı oyunların güzel yönlerini burada paylaşırsa ve row ekibide uygun görürse bu oyunungeleceği için çok daha iyi olur yani şuan riot mmo üzerinde çalışıyor eğer globalde uzun süre tutunmak istiyorsanız oyuna wow gibi sürekli güncelleme getirmeniz lazım fakat bu wowdaki gibi bir ek map bile paralı olmamalı lol parasını sadece kozmetiklerden alıyor öyle bir sistem yapıcaksın ki kozmetikten parayı kırarsın yani çok zor değil mesela bir premium alan kişi için verilen bufflarında çok dikkatli olması lazım hem para yatırana katkısı olucak hem de para yatırmayanı mağdur etmeyecek en basitinden örnek oto mağaza var ya yani bizim itemleri kendimiz dğeilde bi pazara kaydedip orada otomatik alınmasından bahsediyorum orada vergi kesiliyor diye hatırlıyorum itemi kendiniz satsanız 100k pazara atınca 75k para alsanız vergiden ötürü premium alana bu vergi azaltılabilir mesela ekstra envanter slotu falan filan yani oyunlardaki diğer sistemleri gördükçe kendi oyununuza ekledikçe mağazayada pay düşüyor yani oyun şuan alfa 2 aşamasında piyasada şuan oturmuş o kadar mmorpgnin güzel özelliklerini alıp eklemeniz gerekiyor sade bir oyun deneyiminden kurtulmak lazım bu devirde ayrıca diğer oyunlar gibi sezon pass almayana 2-3 ödül sezon pass alana 1000 ödül olmasın yani adam sezon pass almıyor 5 levelda bir ödül veriyorlar adama bazı oyunlarda cidden saçmalık oyunu p2w değil p2s yapabilirsiniz yani para veren bazı işlerinde biraz kolaylık kazanabilir mesela bdodaki bilgi sistemi diyelim slotları kestikçe slotun bilgisini alabiliyorsun slottan c b a ve s bilgi falan var her rank atladığında ya slottan yediğin hasar azıcık azalıyor hem veridğin hasar azcıık artıyor hem de eşya düşürme oranı çok az artıyor son seviyede mesela s bilgi oranı %1 olsun adam gitsin paralı mağaazadan gözlük alsın bu bilgi edinme oranını %50 ya da %100 artırsın(aynı bdodaki sistem bu ama değiştirilip eklenebilir tabiki) kısaca sadece bir oyuna bel bağlamasın bu row her oyunun güzel özellikleri araştırılsın sade bir oyun deneyiminden kaçılsın lifeskill yani meslekler olarak bir sürü seçnek gelmeli oyuna en basitinden söyliyim adam gitti 5k odun kastı kendi manul kesti ağaçları şimdi bunları işleyecek adam kazandığı kütükleri ister direk pazara atar ister onları işlemeye bırakır 15-20 dk boyunca bu kastığı kütükleri kalasa çevirir bu arada da adam afkya gider kahvesini yapar yemeğini yer geri gelir mesela balıkçılık olabilir afk meslek olarak balık oltaya geldikten bir süre sonra karakter otomatik tutar balığı böyle ufak ufak afk sistemleri olabilir biliyorum senin istediklerin bdonun aynısı diyebilrisiniz ben sadece fikirlerimi sunuyorum bunlar elbette değiştiriliip oyuna kazandırılabilir birazda new worldden örnek verelim benim gördüğüm kadarıyla new wordlde baya bi craft var yani adam niye meslek yapsın bu kastığı odunlar iş yapmıyorsa isteyen bu mesleklerden kastığı metaller olun odunlar olur falan bunları biriktirir oyunda belirli slotlardan düşen şemaalr olur yani şimdi yıldızkırığı silah var diyelim drop oranı %0.2 adam bunu düşüremiyor bunun şeması olur %2 oranla diyelim adam bunu düşürdü şemanında istediği şu kadar altın demir gümüş falan filan adam gider kasar bunları ya da pazardan çeker üretir silahını ayrıca bu oyun sadece kara oyunu değil denizde var suyun altında slotlar olabilir buraya özel giriş olur suyun altından oraya gitmek içinde gemi gerekir gemiyide meslekden kazanılan şeylerle yapılır ayrıca alfa 2 videosunda gördüğüm kadarıyla slotlar çok fazla vuruyor sürekli pot içmek zorundayız yani şu pot gereksinimini biraz azaltmak gerekli bence ya da karakterlere yana kaçma skilli gerekli ki herkesin taktiği her slotun vuruş şekli farklı olsunki her slotta farklı taktikle kasılalaım ayrıca npcden aldığımız pot 1000 can yenilesin bu çevrede ot toplayan meslek yapan arkadaşlarımız daha iyi potlar üretebilsin mesela 1500 can yeniler bu potta acelesi olan npcden alır isteyen mağazadan çeker ayrıca sadece pot değil yemek yapımı oslun iksir olsun bu mesleklerle sağlanabilir 15dklık bufflar mesela slottan alınan hasarı %5 düşürme yaratıklara karşı hasar +%5 gibi yani meslekler böylece daha canlı olur zırhlar için avcılık da olur yani deri için falan mage ve asas classlarda böyle çevikliği sağlayan kıyafetler olur daha seri hreket eder wairrorda metal döküm setler ağırlıklı olur bunlar sadece birer öneri sadece oyuncuların burada öneri yapması değil oyun geliştiricilierininde diğer oyunları araştırıp beğendiği yönleri üzerinde çalışması gerekiyor ki gözden bir şey kaçmasın son olarak şunu eklemek istiyorum klavye ve mouse oyuncuları için şahsen ben klavyeyele alışkınım mouse bana farklı geliyor onun için klavyeyle oynarken mouseyi kitleme olmalı yani wasd ile hareket ederken etrafa bakmak için mouse rmb basılı tutuyorduk onun yerine bir tuşa atarız bunu o tuşa basınca mouse imleci gider nereye bakarsan oraya dönersin ayrıca oyundaki pazar sisteminde tezgah kurma olabilir ama istediğimiz yere olmasın herkes belirli bir yerde kurabilsin fakat bu sistemin afk olması iyi olmaz oyun başındayken bu sistemle %0 vergi ile itemleri satabilelim belki %5 bile vergi olabilir diğer pazar ise %10-%15 vergi olabilir belki bir tık daha fazla ukarıda dediğim gibi premium alanında otomatik pazar yani npcye koyup otomatik satılan pazarda ise premiumu olanların vergisi bir tık azaltılabilir. Aklıma geldikçe yazıyorum
oyuna kesinlikle günlük hava durumu ve yıllık mevsim olayları olmalı yani bazı maplerde kar teması falan görmüştüm tabş bunları maplerede yayabilirsiniz ama mevsimlik ve günlük hava olayları çok güzel olur. Şimdilik sadece 3 class var ama bu classlar bence zamanla alt class edinmeli yani şöyle şuanki bu 3 class main classlar savaşçı asas ve büyücü bunların alt sınıfları olur savaşçıda çift kılıç ya da çüft balta birinde büyük kılıç olur ya da büyük balta büyük bir tırpanda olabilir asas için dövüçü bir class olabilir yani yumruk ve tekme classı şahsen baya güzel olur onun dışında archer ve ninja şart zaten bir de yine ninjaya benzeyim bu sefer bir tık daha farklı silahlara sahip classlarda olabilir mage için zaten ateş buz yıldırım ve dark var bunun yanına kendine çok azıcık heal atabileceği skilleri olabilir priest için de buffer debuffer falan vardı yanlış hatırlamıyorsam bunlara bir sürü şey eklenebilir ayrıca bazı classların skill efektlerinde petler olabilir mesela archerla bir skill atıyorsun diyelim sen 3 ok atıyorsun o okların yanına ekstradan hasar veren 3 tane pet olur yani classa özel diyelim ki ufak kurtlar mesela archerin o 3li ok skilli %300 vuruyorsa oklarla beraber giden kurtlarda %100 ekstradan hasar vurur ya da ok hasarı azaltılıp bu kurt hasarı eklenir göze çok hoş gelir yani bu normal pet gibi değil sadece biz skilli atarken ekstradan hasar ve efekt için yani dövüşçü classı dedim yani bu aduket mevzusu varya class onun gibi bi şarjlanma skilline sahip olur hem kendi hasarını atar hemde o hasarın yanında ortaya bir ejderha çıkarır ejderhada bunlara 1 kere hasar verip uzaklaşır yani bu öneriler bir tık bdo mantığında dediğim gibi bdo skill builder kısmında archer ve mystic classlarında var buna benzer özellikler dğeiştirlip kullanılabilir bir sonraki konularımda başka oyunlarada yer vermeye çalışacağım. Okuyan herkese teşekkürler iyi forumlar iyi geliştirmeler ^^
Bir sonraki yazımda madde madde yazacağım yine unuttum madde madde yazmayı anlamakta zorlandığınız kısım varsa sorabililirsiniz :d
Bir sonraki yazımda madde madde yazacağım yine unuttum madde madde yazmayı anlamakta zorlandığınız kısım varsa sorabililirsiniz :d
Son düzenleme: