Öneri Motion-Capture Kullanılmaması ve Animasyonlardaki Yapaylık

Genius

Üye
Merhaba, alfa 2.0 tanıtım videosunda ufak bir bölümde "motion-capture" yönteminin kullanılmadığı ve sebebi üzerinde durulmuştu. Ben açıklamayı ve kullanılmama sebebini pek yeterli görmedim açıkçası. Artık pek çok sektörde kullanılan bu özelliğin bir şekilde entegre edilebileceği kanaatindeyim. Oyunun görsel olarak kesinlikle yeterli olduğunu düşünüyorum ve official sürüme kadar daha da gelişeceğinden şüphem yok. Ancak piyasadaki diğer oyunlar ile daha rekabetçi bir oyun yaratmak için karakter ve yaratık animasyonlarının geliştirilmesi gerektiği aşikar. Şu anki kullanılan tekniği biraz daha geliştirilerek bile animasyonların daha üst seviyeye çıkarılabileceğini düşünüyorum. Umarım bunun üzerinde durabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

++

Son düzenleme:

Doctrine

Üye
Videodaki açıklama gayet net bence. İnsanlara cevabını verdiği soruyu inatla konuyu güncelleyerek önlerine sunuyorsun. Amaç trollük sanırım. Kolay gelsin..

Genius

Üye
Videodaki açıklama net olmadığı için konuyu açtım. Bir oyun yapılıyor ve bazı hareketlerden dolayı bu tekniğin mümkün olmadığı söyleniyor. Silahı hareket ettirme veya koşma gibi hareketlerin neresi yapılamayacak hareket onu açıklamalarını istiyorum. Yani sanki bir bu oyunda her silahın tutuşu ayrı her kıyafetin iç içe geçmesi ayrı. Eğer bahsedilen tekniğin üzerinde bir çalışma devam ediyorsa veya yapılma ihtimali varsa buradan bilgilendirmeleri için yazıyorum. He diyorlarsa ki biz bu tekniği bilmiyoruz öğrenmekte zaman alacak ve bunun için vaktimiz yok o zaman mevcut teknik üzerinden iyileştirme yapılması gerektiğini savunuyorum. Asıl trollük senin yaptığındır, yıl olmuş 2021 ve senin gibiler hala bazı oyunlar ile karşılaştırıp şu anki seviyenin yeterli olduğunu düşünüyor (Animasyon özelinde). Saçma sapan eklentiler önerip iyice çoluk çocuk oyununa çevirme isteklerindense böyle oyunun yapıtaşını oluşturan ve her oyunda bulunması gereken bir özellik üzerinde ısrar ettiğim için teşekkür edilmesi gerekiyor.

Son düzenleme:

Doctrine

Üye
Tamam istediğin şey eğer teşekkürse, teşekkür ederiz yüce Genius. Bizi aydınlattın Şovalye.

Reel hayatta bu işle ilgilenmediğini düşünerek yazıyorum bundan sonrasını.

Ülke malesef senin gibi her şeyi çok bilgiğini zannedenler yüzünden bu halde. Bilgiyi bilene güvenmek erdemdir.

Eğer ego kasacaksan, başka forumlar biliyorum orada takılabilirsin..

Uçan Zürafa

Üye
Videodan anlaşılmamış sanırım bir de buradan anlatalım:

Motion capture nedir?

Kısaca hareket yakalama. Eğer bir MMORPG oyunda bu sistem olursa sadece sisteme kayıtlı hareketleri yaparsınız. Yeni bir şey ekleyemezsiniz.

Şimdi size gelecek olursak;

Motion capture çok basit bir şey sanıyorsunuz galiba. Sokaktan birini bulup "Al sana 1000 lira gel senin hareketlerini kaydedip oyuna ekleyeceğiz." diyemezsin. Bu işin ne kadar masraflı ve zaman aldığını araştırırsan görebilirsin.

Videoda da anlatıldığı gibi motion capture ile insan hareketini oyuna aktarırsın ve ileride bunun düzeltilmesi gerekirse düzeltemezsin en fazla ufak düzeltme yaparsın. Ki hareketin üzerinde oynanması gerekiyorsa bu ufak düzeltme yeterli olmaz. Ya hareketi komple silersin ya da baştan çekip tekrar yüklersin. Aynı hareketi 3D animasyon olarak yaparsan buna istediğin gibi müdahale edip düzeltirsin. Montion capture kadar zahmetli de olmaz.

Umarım anlatabilmişimdir. Eğer yine anlaşılmadıysa Google daha çok detay verebilir.

İyi forumlar.

Genius

Üye
Tamam istediğin şey eğer teşekkürse, teşekkür ederiz yüce Genius. Bizi aydınlattın Şovalye.

Reel hayatta bu işle ilgilenmediğini düşünerek yazıyorum bundan sonrasını.

Ülke malesef senin gibi her şeyi çok bilgiğini zannedenler yüzünden bu halde. Bilgiyi bilene güvenmek erdemdir.

Eğer ego kasacaksan, başka forumlar biliyorum orada takılabilirsin..
Hayatında ilk defa gördüğün adamlara inandığınız için bahsettiğin ülke bu halde. Buradan boş yorum yapacağına git "oku" birilerine umarsızca güvenmek yerine. Terbiyesiz.

Genius

Üye
Videodan anlaşılmamış sanırım bir de buradan anlatalım:

Motion capture nedir?

Kısaca hareket yakalama. Eğer bir MMORPG oyunda bu sistem olursa sadece sisteme kayıtlı hareketleri yaparsınız. Yeni bir şey ekleyemezsiniz.

Şimdi size gelecek olursak;

Motion capture çok basit bir şey sanıyorsunuz galiba. Sokaktan birini bulup "Al sana 1000 lira gel senin hareketlerini kaydedip oyuna ekleyeceğiz." diyemezsin. Bu işin ne kadar masraflı ve zaman aldığını araştırırsan görebilirsin.

Videoda da anlatıldığı gibi motion capture ile insan hareketini oyuna aktarırsın ve ileride bunun düzeltilmesi gerekirse düzeltemezsin en fazla ufak düzeltme yaparsın. Ki hareketin üzerinde oynanması gerekiyorsa bu ufak düzeltme yeterli olmaz. Ya hareketi komple silersin ya da baştan çekip tekrar yüklersin. Aynı hareketi 3D animasyon olarak yaparsan buna istediğin gibi müdahale edip düzeltirsin. Montion capture kadar zahmetli de olmaz.

Umarım anlatabilmişimdir. Eğer yine anlaşılmadıysa Google daha çok detay verebilir.

İyi forumlar.
Cevabın bir kısmının videodakinden farkı yok.

Örnekleri buraya bırakıyorum. Daha yüzlercesi mevcut. Tabi ki kolay olduğunu savunmuyorum.

Dediğin gibi işin maliyet kısmına gelecek olursak orasını ben veya sen açıklanmadan bilemeyiz. Eğer öyleyse videoda yok o olmaz bu yapılamaz diyerek insanlar geçiştirilmemeli. Bütçemiz yok o yüzden yapamıyoruz denmeli. Bu işin kolayına kaçmaktır. Böyle bir işe adım atıyorsan çalışıp, öğrenip yapılamayacak bir şeyin olmadığını bilecek kadar bu piyasanın içindeyim.

Ayrıca onunla yapmış ya da bununla yapmış umrumda değil. Ben şu anki animasyonları yetersiz buluyorum. Gerisi onları ilgilendirir. Bu kadar.

Son düzenleme:

Uçan Zürafa

Üye
Ben sana MMORPG'de motion capture olmaz diyorum sen bana hikaye oyun atıyorsun. Sen anlamamışsın ki hala. Ayrıca yetersiz buluyorsan ve beğenmiyorsan piyasa gayet zengin.

shady19071907

Üye
Motion capture muhabbeti arkadaşlarında dediği gibi MMORPG'de zordur. Sen gidip hikayeli oyunları atıyorsun ve hiçbirinin Rise ile alakası yok.
Eğer beğenmiyorsan piyasada bir ton oyun var, onlara yönelebilirsin. ALFA sürecinde daha oyun. Offical a kadar bazı şeyler parlatılır geliştirilir ama sırf muhalefet olmak için muhalefet olmakta gereksiz.

Genius

Üye
Yazılan yorumlara bak
Ben sana MMORPG'de motion capture olmaz diyorum sen bana hikaye oyun atıyorsun. Sen anlamamışsın ki hala. Ayrıca yetersiz buluyorsan ve beğenmiyorsan piyasa gayet zengin.
Önemli olan karakter hareketleri oyunun türü ile ne alakası var. Zaten bu teknolojiyi kullanıyorsan hareketleri silip yükleyeceksinde gerekirse. Amaç daha gerçekçi olmaksa bunun zahmetine katlanıp mükafatını alıcaksın. Her yerde bu böyledir. İş dönüp dolaşıp bütçeye geliyor. Ayrıca başka oyunları oyna o zaman diyecek kadar sığ bir düşünceye sahipsen muhattap almam hataymış zaten. Eğer bana bu yorumu yapıyorsan oyunun gelişmesi için öneri sunan herkese aynı şeyi söylemiş oluyorsun. Düşüncesizce ve üzücü bir bakış açısı.

Motion capture muhabbeti arkadaşlarında dediği gibi MMORPG'de zordur. Sen gidip hikayeli oyunları atıyorsun ve hiçbirinin Rise ile alakası yok.
Eğer beğenmiyorsan piyasada bir ton oyun var, onlara yönelebilirsin. ALFA sürecinde daha oyun. Offical a kadar bazı şeyler parlatılır geliştirilir ama sırf muhalefet olmak için muhalefet olmakta gereksiz.
Amacım bir şeye dikkat çekmek ve 30 saniyelik bir açıklama ile geçiştirilmemesi zaten. Bir anda her şeyin olup bitmesini beklemiyorum. Başka oyun oynayabilirsin mevzusuna da bir önceki yorumda verdiğim cevapla aynısını sunuyorum.

AHMET

Üye
Amacım bir şeye dikkat çekmek ve 30 saniyelik bir açıklama ile geçiştirilmemesi zaten. Bir anda her şeyin olup bitmesini beklemiyorum. Başka oyun oynayabilirsin mevzusuna da bir önceki yorumda verdiğim cevapla aynısını sunuyorum.
rip off dediğin bir oyun için fazla kasıyorsun,az gez dolaş,23 dakikalık videoda sana oturup motion capture dersi vercek halleri yoktu adamın,üstünden anlatıp geçmesi gerekiyordu ve öyle de oldu.orda amaç seni rahatlatmak değidli hala da değil

shady19071907

Üye
Adamların neyin ne olduğunu anlayacak kapasitesi olduğunu düşünüyorum. İkincisi senin gördüğünü onlarında gördüğünü düşünüyorum. Videoyu izlersen çoğu açıklama zaten 30 - 40 saniyelik. Ne yapsınlar ulusa mı seslensinler?

gurktiger

Üye
açıkcası motion capture felan umrumda değil , gameplay ekranından göremediğimiz için bir şey diyemeyeceğim. Benim için önemli olan skill kullanımı ve akıcılık karakterin yürüyüşü çok önemli değil oyundaki akıcılığa etki etmediği sürece benim için sorun yok.

Genius

Üye
Adamların neyin ne olduğunu anlayacak kapasitesi olduğunu düşünüyorum. İkincisi senin gördüğünü onlarında gördüğünü düşünüyorum. Videoyu izlersen çoğu açıklama zaten 30 - 40 saniyelik. Ne yapsınlar ulusa mı seslensinler?
Konuşulan her konu için 3-5 dakikalık ayrı video çekilebilir bu zor bir şey değil. Ama o kadar alışılmış ki ilgisizliğe ufacık bir ilgi kırıntısı göründüğünde bundan memnun olunup susuluyor. Aylardır atılan ilk video zaten. Ben her türlü bu şekilde de oynayacağım herkes gibi ancak neden daha iyisi olmasın? Bunu sorgulamak varken her şeyi olduğu gibi kabullenip savunmak doğru değil.

açıkcası motion capture felan umrumda değil , gameplay ekranından göremediğimiz için bir şey diyemeyeceğim. Benim için önemli olan skill kullanımı ve akıcılık karakterin yürüyüşü çok önemli değil oyundaki akıcılığa etki etmediği sürece benim için sorun yok.
Senden çok farklı düşüncede değilim. Ancak oyunların oynanmama veya bırakılma sebebi animasyon ve effectler oluyor genellikle. Daha geniş açıdan düşünmek gerektiği taraftarıyım.

Vision

Üye
Konu ile alakalı Burhan Bey'in discord üzerinde yaptığı açıklamaları aynen aktarıyorum. İkili tartışma diyaloglarına girmeyelim lütfen.

"Türkiye'deki birkaç motion capture stüdyosuyla aylar önce görüştük ancak hiçbirini yeterince profesyonel bulmadık. Alfa 2'de animasyonlar iyileştirildi. Daha sonraki süreçlerde kendimiz bu tarz bir stüdyo kurup çalışma yapabiliriz. Sadece koşu animasyonu gibi düşünmeyin. Idle duruş, yetenekler, emojiler, dans gibi birçok animasyon çalışması yapılabilir.

El animasyonları ihtiyacımıza göre yönlendirmemizi ve rahat etmemizi sağlıyor. Motion capture temizlemesi ve aktarılması uzun zaman alan konu biraz ve istediğimiz "key"lemeyi, editlememizi ya da düzeltmemizi zorlaştırıyor. Sadece motion capture, emoji hareketleri, soft yürüme hareketleri ve diğer yumuşak hareketlerde el animasyonundan daha iyidir. Sonuç olarak bu şirketin tamamen tercihiyle alakalıdır. Animasyonla ilgili kişiler demek istediğimi daha iyi anlayabilir.

Yani hepsinin kendisine ait artısı ve eksisi var, şu anki işlem firmanın tercihidir. İleri zamanlarda motion capture ekipmanı alınıp iki animasyon mixlenerek aktarılması mümkün olabilir. Bu da ileriye dönük planlarımız arasında."

gurktiger

Üye
Senden çok farklı düşüncede değilim. Ancak oyunların oynanmama veya bırakılma sebebi animasyon ve effectler oluyor genellikle. Daha geniş açıdan düşünmek gerektiği taraftarıyım.
bu tarz oyunlarda silah ve armor animasyonları yüksek level skill animasyonları dışındaki animasyonları çok önemsemiyorum. Çok fazla animasyon ve efekt olmasının bir manası yok. Sürekli sağda solda ışıkların efektlerin parlamasının bir anlamı yok. Akıcı ve anlaşılır bir oyun olması yeterli.

Genius

Üye
Konu ile alakalı Burhan Bey'in discord üzerinde yaptığı açıklamaları aynen aktarıyorum. İkili tartışma diyaloglarına girmeyelim lütfen.

"Türkiye'deki birkaç motion capture stüdyosuyla aylar önce görüştük ancak hiçbirini yeterince profesyonel bulmadık. Alfa 2'de animasyonlar iyileştirildi. Daha sonraki süreçlerde kendimiz bu tarz bir stüdyo kurup çalışma yapabiliriz. Sadece koşu animasyonu gibi düşünmeyin. Idle duruş, yetenekler, emojiler, dans gibi birçok animasyon çalışması yapılabilir.

El animasyonları ihtiyacımıza göre yönlendirmemizi ve rahat etmemizi sağlıyor. Motion capture temizlemesi ve aktarılması uzun zaman alan konu biraz ve istediğimiz "key"lemeyi, editlememizi ya da düzeltmemizi zorlaştırıyor. Sadece motion capture, emoji hareketleri, soft yürüme hareketleri ve diğer yumuşak hareketlerde el animasyonundan daha iyidir. Sonuç olarak bu şirketin tamamen tercihiyle alakalıdır. Animasyonla ilgili kişiler demek istediğimi daha iyi anlayabilir.

Yani hepsinin kendisine ait artısı ve eksisi var, şu anki işlem firmanın tercihidir. İleri zamanlarda motion capture ekipmanı alınıp iki animasyon mixlenerek aktarılması mümkün olabilir. Bu da ileriye dönük planlarımız arasında."
Konu ile ilgili düşünce ve planlarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Hangi teknoloji ile olduğunu çok da önemsemiyorum dediğim gibi. Önemli olan farkında olunması ve geliştirmelere devam edilmesi. Kolaylıklar diliyorum.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt