Oyuncu Banlanması hk.

JohnPlane

Üye
Tüm oyun firmaları aynı prosesleri uyguluyor. Oyun içi kuralları yayınlayıp kurallara uymanyanları uzaklaştırmak. Bu bana son derece saçma geliyor. Gerçek hayatta kanunlara bağlıyız neden kontrol edilemeyebiliriz. Lakin burda sanal bir ortam var ve herşeyi en ince ayrıntısına kadar denetlenip düzenlenebiliyor. Oyuncuyu banlayıp uzaklaştırmak yerine olmaması gereken davranışları ve bugları düzeltip yapılamaz hale getirmek daha mantıklı değil mi ?

Hatasız yazılım olabilir ama hatasız insan olmaz.

Oyunda bug varsa düzeltin elde edilen kazanımları geri alın ve açığı kapatın.

Bir oyuncu hile bile kullansa bunun sorumluluğu yapımcıda olması lazım. Hileyi kullanılamaz yaparsan hile kullanmak yasaktır demene gerek kalmaz.

Veya Alternatif bir çözüm önereyim bu alpha için demiyorum offical için

30-60-90-120-180-360 Gün şeklinde kademeli olarak olabilir.

Niye oyuncuya oyunu düzgün şekilde oynamasını sağlamak varken uzaklaştırmaya çalışmak.

Kişi hile bile kullansa bunu sonucu günlerini aylarını verdiği emeğin çöp olması olmamalı.

Bu bahsettiğim şeyler tamamen etik ve özveri ile alakalı.

Hırslı ve kendinden başkasını düşünmeyen kimseler şimdi diyecek ölsünler, gebersinler bir daha bu oyunu oynayamasınlar diyecekler. Lakin burası gerçek hayat değil adam öldürüp ömür boyu hapis yatmıyorsun savaş puanı kazanıyorsun.

Cezalarda bunun bir oyun olduğunu bilerek uygulanmalı. Kişi küfür ediyorsa alacağı ceza sonucunda 1 hafta boyunca chatten kimse ile konuşamayacağını bilerek küfür edicek. Küfür etmekte bir özgürlüktür fakat sonucuna katlanır.

Mesela kendimden örnek vereyim yılda en az 3-4 defa şerit değiştirme cezası yiyorum o kadar çok yedim ki bugüne kadar artık çok dikkat ediyorum ve yemiyorum. Ama devlet beni trafikten ömür boyu men etmedi ve dikkatli sürmeyi öğrendim :)

Kendimizinde karşımızdakininde insan olduğunu unutmayalım.

Ben şuanda Alpha-2 de aktif olarak oynamıyorum belirli bir level'a geldim bıraktım yeterli tadını aldım. Dupe benzeri olaylar olmuş iyide olmuş bunlar olmasa official de ortaya çıksa daha mı iyi olurdu ? dupe yapan oyuncuları banlamayın teşvik edin her türlü dupeyi çözüp yapsınlar ve bildirmesinler siz takip edin yöntemlerini bitirin :)

Yani uzun oldu biraz ama kısaca demek istediğim Oyuncuyu sınırsız olarak oyundan uzaklaştırmak bence size bir yarar getirmez ve hoş değil. (Tamamen kendi fikrim)

İnsan eti yemek iyidir demekte olan bir toplum düşünelim. Bu onun iyi olduğu anlamına gelir mi ? Çoğunluğun dediğine değil yüksek fayda nerde ise ona bakmak lazım. Tabi bu felsefi bir sorudur hayata bakış açısı ile ilgilidir.

Yorumlarınızı merak ediyorum bu oyuncu banlanmaları ile ilgili.

İyi Forumlar.

Edit: Hileden kasıtı yanlış anlayanlar olmuş benim bahsettiğim şey Savaş alanında adam otomatik olarak pot ve can kontrolü yapan bir yazılım kullandı diyelim bunun cezasının sınırsız uzaklaştırma olması bana mantıklı gelmiyor. Ama tabiki birisi program ile otomatik farm yapıp satış yapıp gelir elde ediyorsa bunun tartışmaya açık olduğunu bende düşünmüyorum.

Son düzenleme:

sentezz60

Üye
Tüm oyun firmaları aynı prosesleri uyguluyor. Oyun içi kuralları yayınlayıp kurallara uymanyanları uzaklaştırmak. Bu bana son derece saçma geliyor. Gerçek hayatta kanunlara bağlıyız neden kontrol edilemeyebiliriz. Lakin burda sanal bir ortam var ve herşeyi en ince ayrıntısına kadar denetlenip düzenlenebiliyor. Oyuncuyu banlayıp uzaklaştırmak yerine olmaması gereken davranışları ve bugları düzeltip yapılamaz hale getirmek daha mantıklı değil mi ?

Bir oyuncu hile bile kullansa bunun sorumluluğu yapımcıda olması lazım. Hileyi kullanılamaz yaparsan hile kullanmak yasaktır demene gerek kalmaz.

Niye oyuncuya oyunu düzgün şekilde oynamasını sağlamak varken uzaklaştırmaya çalışmak.

Kişi hile bile kullansa bunu sonucu günlerini aylarını verdiği emeğin çöp olması olmamalı.

Hırslı ve kendinden başkasını düşünmeyen kimseler şimdi diyecek ölsünler, gebersinler bir daha bu oyunu oynayamasınlar diyecekler. Lakin burası gerçek hayat değil adam öldürüp ömür boyu hapis yatmıyorsun savaş puanı kazanıyorsun.

Cezalarda bunun bir oyun olduğunu bilerek uygulanmalı. Kişi küfür ediyorsa alacağı ceza sonucunda 1 hafta boyunca chatten kimse ile konuşamayacağını bilerek küfür edicek. Küfür etmekte bir özgürlüktür fakat sonucuna katlanır.

Mesela kendimden örnek vereyim yılda en az 3-4 defa şerit değiştirme cezası yiyorum o kadar çok yedim ki bugüne kadar artık çok dikkat ediyorum ve yemiyorum. Ama devlet beni trafikten ömür boyu men etmedi ve dikkatli sürmeyi öğrendim :)

Ben şuanda Alpha-2 de aktif olarak oynamıyorum belirli bir level'a geldim bıraktım yeterli tadını aldım. Dupe benzeri olaylar olmuş iyide olmuş bunlar olmasa official de ortaya çıksa daha mı iyi olurdu ? dupe yapan oyuncuları banlamayın teşvik edin her türlü dupeyi çözüp yapsınlar ve bildirmesinler siz takip edin yöntemlerini bitirin :)

Yani uzun oldu biraz ama kısaca demek istediğim Oyuncuyu sınırsız olarak oyundan uzaklaştırmak bence size bir yarar getirmez ve hoş değil. (Tamamen kendi fikrim)

İnsan eti yemek iyidir demekte olan bir toplum düşünelim. Bu onun iyi olduğu anlamına gelir mi ? Çoğunluğun dediğine değil yüksek fayda nerde ise ona bakmak lazım. Tabi bu felsefi bir sorudur hayata bakış açısı ile ilgilidir.

İyi Forumlar.
İtemler TL ile satılıyordu BANLAMAKTA SONUNA KADAR HAKLILAR.

BrainyAniL

Üye
komik olan şey adam ne yazsa siliniyor konu açıyor siliniyor acayip last'lar lost olmuş çok umrumda değil ama yönetim birilerini kayırırsa o zaman oyuncu bulurlar :)

ManiacMEC

Üye

Bunlar dışındaki söylediklerine katılıyorum.

Tamamen iyi niyetle yazdığını düşünerek cevap vermek istedim. " Hileyi kullanılamaz yaparsan " Böyle bir şey mümkün değildir. Bunu en basit örnekle anlatmaya çalışacağım. Her zaman birilerinden daha iyi bir yazılımcı vs. olacaktır. Sen ne kadar uğraşırsan uğraş açığı olmayan bir sistem kuramazsın.

Hile kullanan kişinin emeği dediğin anda kahkaha attım. Ortada şöyle bir gerçeklik var "Legal bir şekilde kurallar çerçevesinde oynayan oyuncu". Bundan dolayı asla ve asla atılan banın sadece karaktere atılmaması ve direk HWID ban olarak atılması gerektiğini düşünmekteyim. Bu olay çünkü anlık müdahale olmayan şeylerde oyunu gerçekten emek vererek oynayan oyuncular için ciddi sıkıntılar doğurur. Örn: 8 kişilik bir exp party saatlerce kxp veya macroyla kasan insanlarla uğraşıyorken girdiğini sinir, stres veya fiziksel yorgunluktan sonra asla şunu demeyeceklerdir; "Ya banlandılar ama çok mu ağır oldu acaba 1 ay mı atsalar.". Verecekleri cevap çok bellidir, senin de söylediğine yakın olan cehennemin dibine kadar yolları var olacaktır.

Bu ve bunun gibi olayların minimuma indirmesi de firmanın denetimi ne kadar sıkı tuttuğu ile alakalıdır. Yoksa hepimiz biliyoruz ki official geldiğinde yine " Dupe - TPT - Macro " gibi şeylerle karşılaşacağız. Önemli olan bunlarla karşılaştığımızda hemen bulabileceğimiz bir muhattap olmasıdır.

Hile vb şeylerde asla taviz verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise x oyunundaki ban yiyen kişilerden bizzat duyduğum ve duyduğunuz amaaaan nolcak yenisini açarım bana maliyeti x TL ben onu 2 günde kasıyorum a dönmesin diye. Üzüldüğüm şey insanlar tehlikenin farkında değiller. Official çıkmamış olan bir oyunda şu anda bile gerçek para ile satışlar başladı. Eğer şu anda önünü kesmeye başlamazlarsa official için kaygılar artar. Konuyla alakasız yönlere gitmeye başladım ama sen demek istediklerimi umarım anlamışsındır.

Dipnor: Salın insanları dupe mi yapıyolar tpt mi açıyolar ne yapıyorlarsa yapsınlar yoksa başlığı açan arkadaşın dediği gibi officialda 2-3 tane dupeyle uğraşmak yerine 50 tane dupe yolu olacak ve içine edecekler oyunun. Salın milleti yapsınlar dupesini alfada betada.

GrauerWolf

Üye
Hile ve emek aynı cümle içerisinde pek olmamış ilk başlarda ciddiyetle okumaya başladım ama okudukça bu ciddiyetimi kaybettim. Hilenin emeği olmaz yapan adam da zaten banlanmayı göze alarak yapıyor bu konuda tüm suç kendisine aittir başkasına kabahat bulunamaz. Kullanıcı sözleşmesinde belirtiliyor yasak olduğu ve bunu bilerek bu oyuna başlıyorsunuz yasak denileni de yapmayıverin kardeşim bir akıllı siz misiniz? Şahsi görüşüm yönetimin official sürümde daha katı olması gerektiği. İtem, GB, hesap alım satımlarında ve macro, hile, tpt kullanımında ve oyun içi bug, dupe vs. Durumlarında daha katı yaptırımlarla sahtekar ve hilebazlara (şu durumda bu insanları istenmeyen tüy olarak düşünebiliriz) karşı durulmalı.

Yolcu

Üye
Can çıkar huy çıkmaz dostum bir yaptırımı olmazsa olmaz senin dediğin gibi bu bir oyun sonuçta ve hile v.s. kullanıp basit yolu seçenler cezasını da almalı nasıl gerçek hayatta hırsız vs alıyor burada da alınmalı :) asıl korkulacak durum para kazandıkları için hilebazlara yol vermektir merak etme bu oyunu oynayacaklarsa ceza yiye yiye öğrenirler . buradaki fark yeni hesapla tekrar başlayabilirsin oyuna. realde bu kadar basit değil. İyi oyunlar :)

VisamLord

Üye
Hile ve emek?
Ben de hile ve bug kullanımına direkt donanım ban atılması taraftarıyım. Bug bulan da ödüllendirilirse, kişi bu bugı kullanmak yerine bildirmeyi tercih eder.
Gold satışına gelince bunu engellemek çok kolay. Bilindiği üzere bu iş artık siteler üzerinden dönmekte. Bu sitelerin charına bir kaç kez ban atarsanız o topa giremezler.

MrLeO

Üye

İyi Forumlar.
Banlanan insanlar seni ne ilgilendirir. Sonuçta dupe yapıp haksız kazanç ve rekabet elde ettiler. Pardon sende mi banlandın yoksa :D

Isildur

Üye
Bakın bazı suçların affı olmaz.Alfada merhamet officale ihanettir hesabı.Sil gitsin o adamlar olsa ne olur olmasa ne olur.1 sinek yüzünden koca tencere yemek çöp olur o sineğe acırsan.

Xexzt

Üye
Dedikleriniz çok doğru ama ben bu dediklerinizin bir tanesini yapmadım ama sonuç olarak bende arada kaynadım ekibin açıklayacağı cevabı beklemedeyim

JohnPlane

Üye
Bunlar dışındaki söylediklerine katılıyorum.

Tamamen iyi niyetle yazdığını düşünerek cevap vermek istedim. " Hileyi kullanılamaz yaparsan " Böyle bir şey mümkün değildir. Bunu en basit örnekle anlatmaya çalışacağım. Her zaman birilerinden daha iyi bir yazılımcı vs. olacaktır. Sen ne kadar uğraşırsan uğraş açığı olmayan bir sistem kuramazsın.

Hile kullanan kişinin emeği dediğin anda kahkaha attım. Ortada şöyle bir gerçeklik var "Legal bir şekilde kurallar çerçevesinde oynayan oyuncu". Bundan dolayı asla ve asla atılan banın sadece karaktere atılmaması ve direk HWID ban olarak atılması gerektiğini düşünmekteyim. Bu olay çünkü anlık müdahale olmayan şeylerde oyunu gerçekten emek vererek oynayan oyuncular için ciddi sıkıntılar doğurur. Örn: 8 kişilik bir exp party saatlerce kxp veya macroyla kasan insanlarla uğraşıyorken girdiğini sinir, stres veya fiziksel yorgunluktan sonra asla şunu demeyeceklerdir; "Ya banlandılar ama çok mu ağır oldu acaba 1 ay mı atsalar.". Verecekleri cevap çok bellidir, senin de söylediğine yakın olan cehennemin dibine kadar yolları var olacaktır.

Bu ve bunun gibi olayların minimuma indirmesi de firmanın denetimi ne kadar sıkı tuttuğu ile alakalıdır. Yoksa hepimiz biliyoruz ki official geldiğinde yine " Dupe - TPT - Macro " gibi şeylerle karşılaşacağız. Önemli olan bunlarla karşılaştığımızda hemen bulabileceğimiz bir muhattap olmasıdır.

Hile vb şeylerde asla taviz verilmemesi gerekiyor. Nedeni ise x oyunundaki ban yiyen kişilerden bizzat duyduğum ve duyduğunuz amaaaan nolcak yenisini açarım bana maliyeti x TL ben onu 2 günde kasıyorum a dönmesin diye. Üzüldüğüm şey insanlar tehlikenin farkında değiller. Official çıkmamış olan bir oyunda şu anda bile gerçek para ile satışlar başladı. Eğer şu anda önünü kesmeye başlamazlarsa official için kaygılar artar. Konuyla alakasız yönlere gitmeye başladım ama sen demek istediklerimi umarım anlamışsındır.

Dipnor: Salın insanları dupe mi yapıyolar tpt mi açıyolar ne yapıyorlarsa yapsınlar yoksa başlığı açan arkadaşın dediği gibi officialda 2-3 tane dupeyle uğraşmak yerine 50 tane dupe yolu olacak ve içine edecekler oyunun. Salın milleti yapsınlar dupesini alfada betada.

Hileyle farm yapıp kazanç elde edenler değildi kast ettiğim şey aslında. Yani Rogue sınıfı karmaşık bir oynanışa sahip makro oynanışı çok rahatlatıyor bir üstünlük sağladığını düşünmüyorum açıkçası.

Veya adam cz de oynarken hile açtı pot bastırtıyor otomatik atak yaptırtıyor. Bunda elde ettiği kazanım ego tatmini hariç birşey değil benim gözümde. Ama maddi kazanç amaçlı hile kullananların durumu ayrı tabiki.

JohnPlane

Üye
Hile ve emek aynı cümle içerisinde pek olmamış ilk başlarda ciddiyetle okumaya başladım ama okudukça bu ciddiyetimi kaybettim. Hilenin emeği olmaz yapan adam da zaten banlanmayı göze alarak yapıyor bu konuda tüm suç kendisine aittir başkasına kabahat bulunamaz. Kullanıcı sözleşmesinde belirtiliyor yasak olduğu ve bunu bilerek bu oyuna başlıyorsunuz yasak denileni de yapmayıverin kardeşim bir akıllı siz misiniz? Şahsi görüşüm yönetimin official sürümde daha katı olması gerektiği. İtem, GB, hesap alım satımlarında ve macro, hile, tpt kullanımında ve oyun içi bug, dupe vs. Durumlarında daha katı yaptırımlarla sahtekar ve hilebazlara (şu durumda bu insanları istenmeyen tüy olarak düşünebiliriz) karşı durulmalı.

Benim hileden kastım kişinin bir hile ile çıkar elde ettiği durumlar değil. Adam Savaş alanında oynarken potunu otomatik olarak programa bastırtıyor can kontrolü yaptırtıyor mesela. Bunun cezası sınırsız uzaklaştırma demek doğru gelmiyor bana. Ama tabiki bir gelir elde edilen durum varsa hileden kaynaklı konu değişir :)

ManiacMEC

Üye
Hileyle farm yapıp kazanç elde edenler değildi kast ettiğim şey aslında. Yani Rogue sınıfı karmaşık bir oynanışa sahip makro oynanışı çok rahatlatıyor bir üstünlük sağladığını düşünmüyorum açıkçası.

Veya adam cz de oynarken hile açtı pot bastırtıyor otomatik atak yaptırtıyor. Bunda elde ettiği kazanım ego tatmini hariç birşey değil benim gözümde. Ama maddi kazanç amaçlı hile kullananların durumu ayrı tabiki.
Konu şu. Kurallar çerçevesinde Makro dahil tpt yasak ise ve kullanıyorlarsa HWID ban en doğrusudur. Ben eşşek miyim elimle pot basıyorum gözümle can kontrolü yapıyorum ? Hileden tek farkı duvarlardan geçmeye yaramaması veya uçup kaçmaması. Ha derler ki Makro kullanımı yasak değil o zaman problem yok.

GrauerWolf

Üye
Benim hileden kastım kişinin bir hile ile çıkar elde ettiği durumlar değil. Adam Savaş alanında oynarken potunu otomatik olarak programa bastırtıyor can kontrolü yaptırtıyor mesela. Bunun cezası sınırsız uzaklaştırma demek doğru gelmiyor bana. Ama tabiki bir gelir elde edilen durum varsa hileden kaynaklı konu değişir :)
O zaman da oyunculuğun bi anlamı kalmıyor ki. Potu programa bastırıp sadece skill vurmak kolay geliyorsa bu tarz oyunlara yönelmek çok mantıklı değil. Macro veya tpt ile seviye kasmak, farm yapmak ne ise bu bahsettiğiniz şey de aynısı. Değişen bir şey yok. Bu tarz şeylerin güzelleme yapılarak oyuncunun ihtiyacıymış gibi bir algı oluşturmaya çalışılmasını doğru bulmuyorum. Oynamayı beceremediğin sınıfı seçmek yerine eline yatkın olanı seçersen potu da programa bastırmana gerek kalmaz. Hile hiledir, makro makrodur bunun güzellemesi olmaz.

Nisshe

Üye
Burada'ki hileden kastın sanırsam koxp veya macro diye tabir ettiğimiz türden bir hile bir oyunda macro tarzı üçüncü parti yazılımların önüne geçilemez.

Örnek vermek gerekirse dünya çapında milyonlarca oyuncuya sahiplik yapan örnekleri göz önünde bulundur CSGO , Valorant gibi oyunlar dahi bu tarz üçüncü parti yazılımların önüne geçebilmiş durumda değil. Bunu oyunu övmek için söylemiyorum o oyun firmalarının güçlü bir ekibi olmasına rağmen bu tarz şeylerin önüne geçebilmiş değil. Çünkü oyunda bulunan hareket tuşları , skill tuşları vs. aslında birer macrodur ve macro mantığında çalışır. Macro sistemini kökten kapatmak demek oyun için klavye fare tuşlarının çalışmaması demek bunu önüne geçmek için ne yapılabilir ?

Bunun önüne geçmek için üçüncü parti yazılımlar engellenebilir peki ya nasıl ?

Sen bir oyuna girdiğin zaman oyun senin dosyalarına erişebilir ve bilgisayarında neler açık görebilir ( Easy Anti Cheat ) fakat bilindik ID'leri sisteminde bulunan programları engelleyebilir. Örnek veriyorum Easy Anticheat sisteminin sunucusun'da Jitbitmacro.exe diye bir programın peerID si kayıtlı ve bu program açıkken sen oyuna girersen Easy Anti Cheat hatası vererek seni oyuna sokmaz.

Fakat hergün yenilenen bir teknoloji'de yaşadığımız için bunun sürekli takibi yapılamaz Bugün jitbitmacro'yu kapatırsın yarın farklı bir macro programı çıkar ertesi gün başka bu gibi şeylerin önüne geçilemez. Adam faresi ile macro yapıyorsa ona yapılabilecek hiç birşey yoktur .

Örnek veriyorum adamın G300S Marka faresi var ver Logitech Gaming Hub diye bir program yardımı ile faresi ne macro atayabiliyor Logitech firmasının Peer ID ' si Easy AntiCheat programında güvenli olarak kayıtlı ve ona birşey yapılamaz ki yapılsa dahi o program engellendiği takdir de oyun için fare çalışmaması gibi durumlarla karşılanabilir.

Ek olarak ne yapılabilir ?

Her oyuncu için log kayıtları tutulduğu takdir de bunun önüne bir nebze geçilebilir fakat onun için ayrı bir yazılım kodlanması ve sürekli kontrol edilmesi gerekiyor çünkü haksız yere ban atılan kişiler olabilir. Log kayıtları ile ne yapabiliriz ?

Örnek veriyorum adam Z+1 macro'su yapmış Üçüncü parti yazılım'dan Delay ( Zaman Aralığı ) ayarını 0.3 ms olarak yapmış log kayıtları bir kişinin oyun içinde klavyeden bastığı tuş sürelerini kayıt ederse bunun önüne geçilebilir. Bir insan sürekli aynı periyot aralığındaki bir süre'de aynı tuşa basamaz bu imkansızdır örnek veriyorum sen 40 kere 0.3 ms aralığında Z tuşuna basabilirmisin ? Elbette basamazsın elbet birçoğunda aralarında değikenlikler olur. Ama macro sekmez çünkü yapay zeka ile periyotlar halinde tıklamaktadır.

Diyeceklerim bu kadar o log kayıtları'na da kimse vakit ayıramaz tek yapılabilecek olan oyun içi ya da TİCKET yardımı ile Moderatör - Gaming Master - Admin gibi yetkili kişilere kanıtlı bir şekilde bildirilerek bunun önüne geçilebilir.

Fakat Macro'nun cezası çok katı bir şekilde olmamalı. Adım gibi eminimki kimse elini vicdanına koyup macro kullanmamazlık yapmıyordur elinde yeni teknoloji macro atamalı fare kullanan herkesin en kötü bir Z1 macrosu mevcuttur ki olmasa şuan server'da 70 Level adam sayısı %80 gibi bir ölçüde düşerdi

İyi Forumlar :)

wolfphenom

Üye
düpe yi bulup ticket atmadiysa trade yaptiysan banlarim kardes donanim bani bile atarim yani bunun savunulacak bi yani yok muhtemelen banlanan kisilerde bunlar

meksika154

Üye
oyuncu hile bile olsa sorumluluk yapımcıdadır kısmına kesinlikle katılıyorum. geri kalan küfür özğürlüktür yorumuna katılmıyorum. kendi kendine hiçkimse duymadan küfür ediyorsan evet bu özgürlük. ama toplu bir alanda veya kişiyi rahatsız etmek için yapılıyorsa buna özgürlük diyemezsin. özgürlükler başkalarının özgürlüklerini kısıtladığın anda biter. küfür ederek başkasının saygın olma hakkını elinden alıyorsun. sanalda, gerçek hayatta fark etmez bir toplum varsa kural kaçınılmazdır.

JohnPlane

Üye
Konu şu. Kurallar çerçevesinde Makro dahil tpt yasak ise ve kullanıyorlarsa HWID ban en doğrusudur. Ben eşşek miyim elimle pot basıyorum gözümle can kontrolü yapıyorum ? Hileden tek farkı duvarlardan geçmeye yaramaması veya uçup kaçmaması. Ha derler ki Makro kullanımı yasak değil o zaman problem yok.
Katılıyorum tabiki eşşek değilsin. Lakin bir hata yaptı diyelim kişi ama cezası sınırsız uzaklaştırma mı olmalı ?

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt