Pay to win engelleme hakkında tavsiyeler

ucantosbagayoshi

Üye
Merhaba, oyunun duyurusu yapıldığından beri süreci takip ediyorum. Aday oyuncuların en büyük korkusu oyuna gerçek paranın hükmetmesi. Bunu engellemek bir taraftan çok kolayken bir taraftan da çok zor. P2W iki farklı aşamayla oluşan bir olay.

1- Yapımcı Firma Eliyle Yapılan P2W

Oyun marketinden satın alınan içerisinden item çıkan kutular(utc), eşyanızın yükseltme oranını arttıran kağıtlar (trina), oyunda pazara konularak oyun parasına çevrilebilecek can ve mana potları ya da dış görünüş eşyaları. Rokosoft firması gerçekten samimiyse oyun marketinde sadece dış görünüşe etki eden eşyalar satar. Bu dış görünüş eşyalarının da sadece satın alan kişi tarafından kullanılmasını sağlar. Bu eşyaların pazara konulmasını engeller.

2- Oyuncular Eliyle Yapılan P2W

Bunu engellemek çok zor ancak imkansız değil. İlk önce para kasılan farm slotlarının oyunda ticari amaçla oynayan belli bir kitlenin kontrolüne girmesinin engellenmesi. Bunu nasıl yapabiliriz gerçek hayattan örnek verecek olursam; tam liberal ekonomik sistem yerine Atatürk'ün devletçilik ilkesi gibi gerektiğinde otorite yetkiyi eline alarak ekonomiye müdahalede bulunacak. Yani son 24 saat içerisinde aralıksız oyun parası kasan kullanıcılardan kademeli olarak vergi kesmek ve üst limit koymak. Oyuncu aralıksız olarak aynı slotta farm yapıyorsa o slotun kutularından çıkan para oranını azaltmak hatta sıfıra indirmek böylelikle oyuncuyu pk alanlarına yönlendirerek oyunu da canlı tutabilirsiniz.

Bu önlemlere rağmen gene de para kasan oyuncular bu parayı gerçek para üzerinden satmak isteyecektir ve tabi ki alıcısı da çıkacaktır. Bunu durumu en aza indirmek için aracı firmalara yaptırım uygulayacaksınız. Nedir bu? Örneğin bynogame ya da sponsorunuz klasgame firmasına diyeceksiniz ki ''benim premium kodumu ya da market puanı kodumu satmak istiyorsan item ve oyun parası satışına aracalık etmeyeceksin''. Firma derse ki '' premium satışından ve market puanı kodu satışından, item ve oyun parası satışına aracılık ettğim kadar kar edemiyorum, senin kodlarını satmam olur biter'' O zaman yasal yaptırım uygulayacaksınız firmanıza ve markanıza ticari zarar verdiğine dair ihtar çekeceksiniz gerekirse dava açacaksınız.

Aracı firma varken item ve oyun parası alacakların sayısı 10 kişiyken aracı firma olmadan item ve oyun parası alacak kişilerin sayısı 5'e düşer. Peki geriye kalan 5 kişiyi nasıl engelleyeceğiz? Aracı firmalar olmazsa item ve oyun parası satışları forum sitelerine ve sosyal medya sitelerine kayacak. Bunu engellemek için Rokosoft firması çalışanları item ve oyun parası satan kişilerle alışveriş yapmak için iletişime geçebilir. Eğer ticaret başarılı bir şekilde gerçekleşirse bu satışı yapan kişilerin hesaplarına süresiz ban atılabilir. Ardından geçmişe yönelik ticaret kayıtlarına bakılarak bu kişiyle karşılıksız olarak para ya da item ticareti yapan kişilere de 1 hafta ya da 15 gün sürelerle ceza verilebilir. Bu durumları oyuncu tekrarlarsa cezalar katlanarak artabilir.

3- Sonuç

Yani yapımcı firma gerçekten samimiyse bu dediklerimi yapar. Ancak ilk günden kendi sponsoru olan klasgame kalkıp oyun parası ve item satışı ticaretine aracılık ederse Rokosoft firması olarak hiçbir samimiyetiniz yok demektir. Son olarak ''Rokosoft firması nasıl gelir elde edecek?'' sorularını duyar gibiyim. Dünya'nın en büyük oyun şirketleri rekabetçi oyunlarında sadece kozmetik eşya satarak çok ciddi gelirler elde ediyor. Gerekirse wow gibi belirli bir seviyeye kadar ücretsiz belirli bir seviyeden sonra aylık oyun ücreti alın, bunun yanında isteyenlere premium da satabilirsiniz. Ama yeter ki oyun içi rekabet etki edecek P2W yöntemlerine yönelmeyin. Yönelmek tabi ki de kendi tercihiniz ancak bedelini ödeyeceğinizi de unutmayın. Oyuncuları en çok heyecanlandıran şey paranın oyun gidişatına güç olarak etki etmemesi.

Son düzenleme:

Minato

Üye
'Soul binding' sisteminin P2W olayını çözeceğine inanıyorum. Yetkililer bu sistemi getirdiklerini ifade etmişlerdi. Fakat bu sistemin detaylı uygulanması (Guild Wars 2'deki gibi) bu sorunu tamamen çözeceğine inanıyorum ve herkese eşit ve adaletli bir oyun keyfi sunacağını düşünüyorum.

hkozkan132

Üye
Oyuna paranın hükmetmemesi için çok basit bir örnek vericem; Eğer herhangi bir item +8 üzerine çıkartıldıysa yani +9 ve +10 basıldıysa bu itemi sadece o charda kullanılabilir kılmak, eğer itemi satmak veya başkasına aktarmak isterse yeniden +8 e düşürmesi gerekmeli ki malum oyundaki gibi 100bin tl ye item alınıp satılmasın. O zaman karakteri satar diyeceksin ama karakteri satsada itemin ticareti mümkün olmadığı için astronomik paraların önü kesilmiş olacaktır.

ucantosbagayoshi

Üye
Soul binding sisteminin yanında umarım söylediğim yöntemler de sisteme dahil edilir.

Son düzenleme:

deccal

Üye
Para oyunların vazgeçilmez unsurudur,elbette olacak ama bunu üslubu ile yapmak lazım,ben premium, yada pus itemlere söz söyleyemem ama; GM denilen arkadaşların el altından item sattığını gördük başka oyunlar da,işte bu ve benzeri oyuna müdahaleler olursa en fazla 2 - 3 yıl içerisinde bu oyun da kepenkleri indirir..

guney

Üye
yonetimin samimi bi sekilde bununla mucadele edecegine inaniyorum oyundaki gelismelere gore tavrini koyacaktir hele bi oyun acilsin bizim insanimiz her seyin cakalligi bulur onemli olan bunlara zamaninda mudahale ederek stabiliteyi saglamak

GhostDady

Üye
F2P Ve P2W Mantığı Nasıl Olacak? ( Geliştiricilerimizden Paylaşım )
Daha önce de belirttiğimiz gibi üzerinde en çok durduğumuz, en hassas konulardan birisi de budur.
Bu minvalde yine mağaza da satılan öğeler oyunun PVP kısmına pek etki etmeyecek şekilde tasarlandı ve tasarlanmaya devam ediyor. Yine önerileriniz üzerine bir oyuncunun sadece para harcayıp en güçlü hale gelmemesi ve bunun yerine emek harcayarak yükselmesini sağlamak için de çalışmalarımız devam ediyor. Tabi bunu %100 oranda engellemek imkansız bu aşamada beğenilen MMORPG'lerin kötü yanlarından uzak durup oyuncular tarafından beğenilecek uygulamaları da ekleyerek deneyiminizi en iyi düzeye getirmeyi hedefliyoruz.
Oyuna ekleyebileceğimiz şeyler sınırsız ama çok fazla şey katıp boğmak da istemiyoruz zamanla ihtiyaç duyuldukça her şeyi yapabiliriz.
Aksaklıklar ve sorunlar olacaktır ancak bunlarla hızlı mücadele edeceğiz. Her bir katma değer ile oyunumuzu daha iyi bir hale getirmek için uğraşacağız.

Türkiye'deki firmalar içerisinde en deneyimli ekiplerden birisiyiz.

Umarım seni tatmin eden ve sorunun cevabına müteakip bir nebze olsun karşılığını almışsındır dostum.

ucantosbagayoshi

Üye
F2P Ve P2W Mantığı Nasıl Olacak? ( Geliştiricilerimizden Paylaşım )
Daha önce de belirttiğimiz gibi üzerinde en çok durduğumuz, en hassas konulardan birisi de budur.
Bu minvalde yine mağaza da satılan öğeler oyunun PVP kısmına pek etki etmeyecek şekilde tasarlandı ve tasarlanmaya devam ediyor. Yine önerileriniz üzerine bir oyuncunun sadece para harcayıp en güçlü hale gelmemesi ve bunun yerine emek harcayarak yükselmesini sağlamak için de çalışmalarımız devam ediyor. Tabi bunu %100 oranda engellemek imkansız bu aşamada beğenilen MMORPG'lerin kötü yanlarından uzak durup oyuncular tarafından beğenilecek uygulamaları da ekleyerek deneyiminizi en iyi düzeye getirmeyi hedefliyoruz.
Oyuna ekleyebileceğimiz şeyler sınırsız ama çok fazla şey katıp boğmak da istemiyoruz zamanla ihtiyaç duyuldukça her şeyi yapabiliriz.
Aksaklıklar ve sorunlar olacaktır ancak bunlarla hızlı mücadele edeceğiz. Her bir katma değer ile oyunumuzu daha iyi bir hale getirmek için uğraşacağız.

Türkiye'deki firmalar içerisinde en deneyimli ekiplerden birisiyiz.

Umarım seni tatmin eden ve sorunun cevabına müteakip bir nebze olsun karşılığını almışsındır dostum.
Evet bunları okudum tamam oyun yapımcısı P2W ürünler satmayacak ancak diğer bir P2W'de oyuncular tarafından oluşturulan pazar alanı önemli olan yapımcı firmanın aracı sitelere yaptırım uygulanacak mı? sorusuna cevap vermesi. Bunun sözünü veriyor mu? . Yapımcı bugün şunu diyebiliyor mu? ''klasgame oyun parası ve item satışına aracılık etmeyecek yaparsa her türlü yasal hakkımı kullanacağım.''

GhostDady

Üye
Evet bunları okudum tamam oyun yapımcısı P2W ürünler satmayacak ancak diğer bir P2W'de oyuncular tarafından oluşturulan pazar alanı önemli olan yapımcı firmanın aracı sitelere yaptırım uygulanacak mı? sorusuna cevap vermesi. Bunun sözünü veriyor mu? . Yapımcı bugün şunu diyebiliyor mu? ''klasgame oyun parası ve item satışına aracılık etmeyecek yaparsa her türlü yasal hakkımı kullanacağım.''
Oyunumuzun geliştiricilerden, Burhan bey Pazar günü ( 15 Kasım ) Discord kanalımıza sesli olarak katılım sağlayacaktır. Katılım sağlarsanız, bizzat sorunuzu yöneltebilir ve birinci ağızdan cevabı alabilirsiniz.

Son düzenleme:

kertek31

Üye
kardeşim o kadar düzensiz ve özensiz yazmışsın ki kusura bakma okuyamadım. imla ve paragraf göz sağlığı açısından çok önemli.

bence bdo pazar sistemi(adını terminolojik olarak bilmiyorum.) pay to wini önler diye düşünüyorum. hayırlı forumlar karstan selamlar.

ucantosbagayoshi

Üye
kardeşim o kadar düzensiz ve özensiz yazmışsın ki kusura bakma okuyamadım. imla ve paragraf göz sağlığı açısından çok önemli.

bence bdo pazar sistemi(adını terminolojik olarak bilmiyorum.) pay to wini önler diye düşünüyorum. hayırlı forumlar karstan selamlar.
Dün konuyu açarken site bir ara hata vermişti, sonrada internet kesintisi yaşadım. Yazının çoğunu mobilden yazmıştım şimdi biraz paragraf ve imla düzenlemesi yaptım :)

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt