Sıcaklık Sorunu!

IGreen

Üye
bu sıcaklık normal mi ?

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (1).png
    Ekran Görüntüsü (1).png
    150.2 KB · Görüntüleme: 119

RickSancheZz

Üye
r7 5600x3d kullanıyorum 90ın altına inmiyor ama 91 de olmuyor , boşta bile 80 de çözemedim aylardır

RainOfFire

Üye
r7 5600x3d kullanıyorum 90ın altına inmiyor ama 91 de olmuyor , boşta bile 80 de çözemedim aylardır
ayni islemciye sahibim, 7 8 yillik kule tipi sogutucum var 75i gecmiyor bende. hava akisi iyi bir kasaya sahibim termal bakimini ve temizligini duzenli olarak yapiyorum muhtemelen bu yuzden . Cok fazla isinan bir islemci bakim ve temizlik iyi hava akisi olan kasada farkettiriyor baya.

bu sıcaklık normal mi ?
sicaklik 1 tik fazla gibi bakim ve temizlikle daha asagiya dusebilir. 70 75 dereceler amd icin kabul edilebilir sicakliklar.

N3v3N

Üye
ayni islemciye sahibim, 7 8 yillik kule tipi sogutucum var 75i gecmiyor bende. hava akisi iyi bir kasaya sahibim termal bakimini ve temizligini duzenli olarak yapiyorum muhtemelen bu yuzden . Cok fazla isinan bir islemci bakim ve temizlik iyi hava akisi olan kasada farkettiriyor baya.

sicaklik 1 tik fazla gibi bakim ve temizlikle daha asagiya dusebilir. 70 75 dereceler amd icin kabul edilebilir sicakliklar.
Hangi soğutucuyu kullanıyorsunuz? Sıvı soğutucu mu kule tipi mı? Uzun dönemde hangisi daha iyidir?

RainOfFire

Üye
Hangi soğutucuyu kullanıyorsunuz? Sıvı soğutucu mu kule tipi mı? Uzun dönemde hangisi daha iyidir?
Kule tipi sogutucu kullaniyorum Xigmatek whiz. eski bi sogutucu olmasina ragmen guzel sogutuyor. anakartima tam uyum saglayamadi yatay konumda kullanmak zorunda kaldim. halbuki dikey olsa en az 5 derece farkedecek. macun olarak mx-6 kullaniyorum.
kasa olarak Dark MAxima v20 kullaniyorum, icinden cikan fanlara ek olarak 2 adet daha fan ilavesi yaptim. toplamda 2 ustte olmak uzere 3 egzos fanim var.

AIO sivi sogutucular elbette daha iyi verimlilik ve performans acisindan, hava sogutucular ise uzun omurlu temizlik disinda pek bakim gerektirmiyorlar, fan oldugu icin haliyle biraz ses yapabiliyorlar ozellikle full hizda calisirken rahatsiz edebilir.

rise oynarken 75 derece uzerine cikmadi henuz , 40% i gecmiyor optimizasyon sorunlari sebebiyle. stress testleri yaptigimda ise 86 dereceyi gormsutum full yukte 1 saatlik calismada. Bu yuzden sivi sogutmaya gecmeyi dusunuyorum.

Ries

Yönetici
Game Master
Bunu anlamanın çok basit bir yöntemi mevcut. Örneğin sizin işlemcinizden bir örnek verelim.
Link
İlgili işlemcinin resmi sitesinden işlemciyi aratın, orada yer alan max. sıcaklık değerine göz atın.
1705637838788.png
Görselde göreceğiniz gibi bu işlemcinin üstü derecede problem yaşayacağı sıcaklık 95'miş. Yani 90 derece gibi yüksek değerlerde çalışması oldukça olağan bir durum kabul edilebilir.

İkinci bir örnek, bu sefer intel bir işlemciyi örnek gösterelim.
Link
1705638904204.png

Görselde göreceğiniz gibi bu işlemcinin üstü derecede problem yaşayacağı sıcaklıksa 72 dereceymiş. Yani 65-70 derece için sorun yok diyebiliriz.

Bu yöntemi bütün işlemciler için kullanabilirsiniz.

RickSancheZz

Üye

bende sıvı soğutucu var macun olarakta coolermaster aldım acaba sıvı soğutucuyu tam oturtamadım mı acaba, internette araştırmıştım zamanında bu işlemci için herkes yüksek ısılardan şikayetçiydi, bu sebeble normal diyerek çok üstüne gitmemiştim

RainOfFire

Üye
bende sıvı soğutucu var macun olarakta coolermaster aldım acaba sıvı soğutucuyu tam oturtamadım mı acaba, internette araştırmıştım zamanında bu işlemci için herkes yüksek ısılardan şikayetçiydi, bu sebeble normal diyerek çok üstüne gitmemiştim
Sivi sogutucuda yapilan yaygin bir hata var. montaj yaparken sogutucunun islemciye temas ettigi yerde bi jelatin var genelde ilk defa montajlayanlar bu jelatini cikartmiyor. ya da dedigin gibi temassizlik sorunu olabilir. bosta 80 derece olmasi imkansiz baska turlu. benim bosta sicaklik degerim 37 derece. maximum 90 dereceyi gorebilir, islemci kendini korumaya alir thermal bottlenecke girer, islemci performansini dusurur max sicakligin ustune cikmamak icin.

ek olarak su videodaki gibi undervolt ta yapmak lazim bu islemciye.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt