Warrior Job Dengesi Artık Ciddi Şekilde Ele Alınmalı
Warrior oyuncusu olarak uzun süredir aynı problemleri dile getiriyoruz ancak artık mevcut durumun ciddi anlamda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Buradaki amacım Warrior'u gereksiz şekilde güçlendirmek veya diğer jobların önüne geçirmek değil. İstediğimiz şey çok basit:
Yaptığımız yatırımın karşılığını alabildiğimiz, kendine özgü güçlü yönleri bulunan ve diğer joblarla rekabet edebilen bir Warrior.
Şu an ise Warrior ne gerçek anlamda tank görevini yerine getirebiliyor ne de damage konusunda yatırımının karşılığını verebiliyor.
1. Warrior'un ne tank özelliği kaldı ne de yeterli damage'i
Mage karşısında yeterli dayanıklılığı gösteremiyor.
Archer karşısında ciddi damage farkı oluşuyor.
Assassin karşısında da Warrior'un belirgin bir üstünlüğü bulunmuyor.
Peki Warrior'un güçlü olduğu alan neresi?
Tank olması bekleniyorsa tanklığını yeterince hissettirmiyor. Damage jobu olarak değerlendiriliyorsa da aynı yatırımı yapan diğer jobların çok gerisinde kalıyor.
Bir Warrior oyuncusu 4-5 farklı takıya yatırım yapıyor, yüksek seviye silah kullanıyor, ciddi miktarda para harcıyor ve buna rağmen aldığı sonuç tatmin edici olmuyor.
Bu noktada oyuncunun doğal olarak sorduğu soru şu:
"Neden Warrior oynayayım?"
2. Aynı damage için Warrior'un çok daha fazla yatırım yapması gerekiyor
En büyük problemlerden biri de yatırım/performans dengesi.
Örneğin 8 Vixen kullanan bir Archer'ın ulaşabildiği damage seviyelerine bakıyoruz. Warrior tarafında aynı seviyelere yaklaşabilmek için çok daha fazla item yatırımı yapmak gerekiyor.
2 takıyla, hatta bazı durumlarda 1 takıyla elde edilen damage seviyelerine ulaşabilmek için Warrior oyuncusu 4-5 takı değiştirmek ve 9 silah kullanmak zorunda kalıyor.
Üstelik bu kadar yatırım yapıldıktan sonra bile aradaki fark kapanmıyor.
Bu artık sadece "bir job diğerinden biraz güçlü" meselesi değil.
Aynı performans için Warrior oyuncusunun çok daha fazla yatırım yapmak zorunda kalması ciddi bir denge problemi.
3. Bone Hook konusunda da ciddi problem var
Warrior için yapılan Bone Hook gibi bir silahın mevcut hali de bu problemi çözmekten oldukça uzak.
8 Bone Hook zaten beklenen performansı vermiyorken 9 Bone Hook bulmak neredeyse imkânsız durumda.
Bir Warrior oyuncusunun güçlü olabilmesi için hem çok fazla iteme hem yüksek seviye silaha hem de çok daha pahalı bir build'e ihtiyaç duyması, buna rağmen yine diğer jobların gerisinde kalması Warrior'un tercih edilmemesinin en büyük sebeplerinden biri.
Bir itemi geliştirmek zor olabilir, buna itirazımız yok.
Ancak ulaşılması çok zor bir iteme sahip olduğumuzda bile karşılığını alamıyorsak, oyuncunun o iteme yatırım yapmasının da anlamı kalmıyor.
4. Item çeşitliliği ciddi şekilde azaldı
Oyundaki başka bir problem de item çeşitliliğinin giderek azalması.
War SC, Vixen, Golden Snake, Hatred gibi belirli itemlerin etrafında dönen bir sistem oluşmuş durumda.
Oyuncu farklı bir build denemek istediğinde yeterli alternatif bulamıyor.
Bu da zaman içerisinde herkesin birbirine benzer itemleri kullanmasına neden oluyor.
Halbuki iyi bir item sistemi oyuncuya şu seçeneği sunmalı:
"Ben damage ağırlıklı oynayacağım."
"Ben defans ağırlıklı oynayacağım."
"Ben tank Warrior olacağım."
"Ben daha dengeli bir build kuracağım."
Şu an ise Warrior tarafında bu seçenekler yeterince bulunmuyor.
Farklı build yapmaya çalıştığınızda ya damage'den vazgeçiyorsunuz ya defanstan ya da diğer joblarla rekabet edemeyecek hale geliyorsunuz.
5. Warrior itemlerinin değeri neden sürekli düşüyor?
Burada yönetimin özellikle dikkat etmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
Bir jobun oyuncusu azalırken o jobun itemlerinin değerinin düşmesi tesadüf değildir.
İnsanlar Warrior oynamıyorsa Warrior itemine olan talep azalır.
Talep azalınca itemlerin değeri düşer.
Itemlerin değeri düşünce Warrior'a yatırım yapmak daha da anlamsız hale gelir.
Sonra daha fazla oyuncu Warrior'u bırakır.
Bu şekilde bir kısır döngü oluşur.
Yani konu sadece Warrior'un damage'i değil.
Warrior'un oyundaki ekonomik değeri ve oyuncu kitlesi de giderek yok oluyor.
6. Archer güçlü olabilir, ancak diğer joblar ezilmemeli
Archer'ın güçlü olması konusunda kimsenin problemi olduğunu düşünmüyorum.
Her jobun güçlü olduğu bir alan olabilir.
Ancak bir jobun güçlü olması için diğer jobların yatırım yaptığı halde karşılığını alamaması gerekmemeli.
Oyuncuların Archer oynayarak para kazanması veya Archer'a yatırım yapması normal.
Fakat 8 Vixen gibi itemlerle alınan performans ile Warrior'un aynı performansa ulaşmak için yapmak zorunda olduğu yatırım arasında bu kadar büyük fark olması oyunun genel dengesini bozuyor.
Amaç bütün jobları eşitlemek değil.
Amaç, her jobun kendi rolünde anlamlı olması.
7. Irk dengesi sadece sayısal olarak kurulamaz
Bence en önemli noktalardan biri de bu.
Irk dengesi yalnızca "Mage'in şu kadar damage'i olsun, Archer'ın şu kadar olsun, Warrior'un şu kadar olsun" şeklinde kurulamaz.
Oyuncuların hangi jobu tercih ettiği de dikkate alınmalı.
Eğer Warrior sürekli güçsüz bırakılır ve oyuncular Warrior oynamayı bırakırsa, bunun doğal sonucu olarak belirli jobların oyundaki oranı artacaktır.
Bu durumda sonradan yapılacak küçük buff/nerflerle gerçek bir denge kurmak çok daha zor hale gelir.
Önce jobların oynanabilirliğini sağlamak gerekiyor.
8. GM Kill Event örneği gerçek oyunu yansıtmıyor
Bir diğer konu da etkinliklerde Warrior'un kullanılabiliyor olmasıyla normal oyundaki Warrior deneyiminin aynı şey olarak değerlendirilmemesi gerektiği.
GM Kill Event gibi kısa süreli etkinliklerde Warrior ile oynanabilir.
Ancak gerçek problem oyuncunun saatlerce normal oyunda farm yaparken, PK atarken veya farklı joblarla karşılaşırken yaşadığı problemdir.
Bu nedenle Warrior'un gücünü birkaç etkinlik üzerinden değil, normal oyun içerisindeki genel performansı üzerinden değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Peki ne yapılabilir?
Warrior'u aşırı güçlendirmek yerine daha sağlıklı bir sistem kurulabilir.
Örneğin:
- Warrior'un temel damage/defans değerleri yeniden değerlendirilebilir.
- Tank Warrior ile damage Warrior arasında gerçekten anlamlı build farkları oluşturulabilir.
- Warrior'a özel daha fazla alternatif item getirilebilir.
- Bone Hook'un 8 ve 9 seviyeleri arasındaki performans/ulaşılabilirlik dengesi incelenebilir.
- Aynı seviyede yatırım yapan Warrior ile diğer joblar arasındaki damage farkı test edilebilir.
- Farklı takı kombinasyonlarının gerçekten işe yaradığı alternatif buildler oluşturulabilir.
- War SC, Vixen, Golden Snake ve Hatred gibi belirli itemlere bağımlılık azaltılabilir.
- Warrior'un yüksek yatırım gerektiren buildlerinin gerçekten karşılığını vermesi sağlanabilir.
- Joblar arası denge sadece kağıt üzerinde değil, gerçek oyuncu buildleriyle test edilebilir.
Son olarak
Buradaki amacımız "Warrior'u en güçlü job yapın" demek değil.
Tam tersine, Warrior'un diğer joblarla aynı seviyede rekabet edebileceği bir noktaya getirilmesini istiyoruz.
Bir oyuncu Warrior'a ciddi miktarda para ve emek yatırdığında bunun karşılığını görmek istiyor.
Şu anda ise Warrior için çok fazla yatırım yapılıyor, çok fazla item gerekiyor ve sonunda yine diğer jobların gerisinde kalınıyor.
Bu nedenle Warrior oyuncusu zaman içerisinde şunu düşünmeye başlıyor:
"Bu kadar yatırım yapacağıma neden Archer/Mage/Assassin oynamıyorum?"
Ve bugün Warrior oyuncusunun azalmasının temel nedeni de bence tam olarak bu.
Lütfen Warrior'u sadece birkaç rakam değiştirerek değil, itemleri, silahları, takıları, damage'i, defansı, build çeşitliliğini ve diğer joblarla olan eşleşmelerini birlikte değerlendirerek ele alın.
Çünkü şu an Warrior'un problemi tek bir item veya tek bir skill değil.
Warrior'un oyundaki konumu baştan aşağı yeniden değerlendirilmesi gereken bir noktaya gelmiş durumda.
Warrior oyuncularının sayısı zaten size bunun en net göstergesini veriyor.
Oyunun uzun vadede sağlıklı kalması ve gerçek anlamda bir job/ırk dengesi kurulabilmesi için Warrior'a artık daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.