Selam
Sevgili Makarov,
Öncelikle oyunu kapsayıcı değerlendirmeler barındıran yazınız için teşekkür ederim. Katıldığım/katılmadığım ve hoşlanmadığım yerlere değinmek isterim.
Kusura bakmayın yalnız, bu tarz oyunlarda 1.cilik, ödül, başarı ve diğer kriterlere haiz olan insanları dinlemek daha elzemdir, diğer insanlar 2.ci sınıftır muamalesini andıran açıklamalanız hem çok yersiz hem çok yetersiz hem de fazlasıyla hodbince. Unutmayın, oyunun genel yapısı itibariyle, oyunda en fazla vakit geçiren, imkanları en sağlıklı ve yeterli olan, bireyselden çok ekip ile anlaşıp bir şeyler yapma konusunda oyuna daha çok vakit ayıran, çalışmayan ve gününün tamamına yakınını oyunda geçiren birisi bu dediklerinizi kolaylıkla elde edebilir. Üst düzey bir oyun sergilemesine gerek yok. Nedeni de oyunun tarzıyla alakalı. Mesela FPS oyununda bu dediklerimin hepsini yapın, şu anda oynanan IEM RIO Major 22 Turnuvasında boy gösterebilir miydiniz bir Türk takımı olarak ? Sanmıyorum. Çünkü orada uzun saatler ile oyunu oynamanızın yanında bireysel yeteneğinizin de olması gerekiyor. Dolayısıyla oyunu oynayan, vakit ayıran, zevk almaya çalışan herkesin mütalaası mühimdir.
FPS optimizasyonu konusunda haklısınız. Sanıyorum 2 güncelleme öncesinde normalde fps 60 sabit tutarak oynar, kalabalık olsun olmaksızın 60 fps alırdım. Her ne olduysa 2 güncelleme öncesinde grup Dungeon iskeletlerin orada fps 30'ları görmeye başladı. Bilgisayar aynı bilgisayar, oyun aynı oyun. Kesinlikle bir şeyleri düzenleme yoluna giderken, bu tarz yazılım yönünde aksaklıklar yaşanabiliyor. Tabi deneme yanılma yoluyla çözümleyebileceklerine inanıyorum. Tıpkı Lisanslı Virüs koruma programım bir ara oyunun EAC dosyasını virüs olarak gördüğü gibi. İletişim kurdum sağolsunlar ilgilendiler, güncelleme getirdiler ve düzelttiler.
Müteallik oyunun halihazırda oynanıyor oluşunun nedenleri arasında saydığınız kriterler maatteessüf bulunmuyor. Alışkanlıklar kolay terkedilebilen bir şey değil insanlar için. Konfor alanını terketmek ve yeni deneyimlere yelken açan insan sayısı insan popülasyonunda yaygın görülen bir hasiyet değil.
Bu başlık altında dile getirilen görsel değişiklikler benim açımdan olsa da olur olmasa da olur. Yani çubuk gibi bir karakter bile olsa ben muhteviyatta deneyimlediğim hazza bakarım. Fakat sizi ve arkadaşlarınızı rahatsız ediyor ve çoğu kişi de bu şekilde düşünüyorsa, değişikliğe gitmeleri çok da zor olmasa gerek.
Skillerin uygulanış, görsel temasta bıraktığı hissiyat oyunu negatif etkiliyorsa tabi ki bu da ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmeye gitmesi, oyunda geçirdiğiniz süreyi arttırmakla birlikte memnuniyeti de yükseltecektir. Bu talepler umarım yönetim ekibi tarafından dikkate alınıyordur.
Sanıyorum bu bahsini ettiğiniz hasar verme/alma dengelemesi, itemli ile itemsiz insanların arasında çok bariz farklar oluşmaması için, yönetim tarafından ince elenip sık dokuyarak hayata geçirilen bir sürecin ürünü. Böylelikle hatırı sayılır ekonomiye haiz insanların gelip de son seviye itemleri karakterlerine koyarak, durumu iyi olmayan fakat oyunu oynamak isteyen diğer oyuncular arasında uçurum yaratarak, o kişilerin soğumasına engel olmayı maksat edinmiş. Diyeceksiniz ki; o itemleri alıp o kadar yatırım yapan insanın suçu ne. Tabi bu tarafı dinlediğimizde kaygının yerli/yersiz olmaktan çok beklentisinin ne ölçüde gerçekleştirebildiği ile doğru orantılı.
Oyun ekibi sanmıyorum ki insanlara mevcut itemleri satın alırsanız, şu kadar hasar çıkartabilir, "X" bir itemin fiyatını şu piyasa aralığında satabileceksiniz tarzında ne söylemleri ne de vaatleri oldu. İnsanlar itemleri "Boss"lardan ve diğer etkinlik aracılıkları ile dropladıkları ve sonrasında kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir pazar alanı oluşturdukları için, fiyatlar astronomik bir biçimde yükselişe geçti. Böylelikle de bu itemleri alıp karakterine koyanda da şu beklenti hasıl oldu. Yahu ben 500 bin harcadım 3 bin TL'lik karaktere üflemem lazım. Birçok insanın kaçırdığı nokta, oyun çıkışı itibariyle bu alanla ilgili hiç bir söz vermemiş, hiçbir vaat ile kullanıcılara hayal satmamıştır.
Craft eşyalarına göz gezdirdiğimde, kademe kademe kötüden iyiye doğru gerçekten de verilen set bonusları, "Dişimin kovuğuna yetmez" deyiminde de olduğu gibi ihtiyacı karşılamamaktadır. Sizinle aynı fikirdeyim, alıp kullanacak insan sayısı %10'u geçmez diye tahmin ediyorum.
Bildiğim kadarıyla mevcut itemleri düşündüğümüzde, Warrior sınıfının takılarının genel içeriği rezistans yönünden zengin olması. Mutlaka Priest itemlerinde de bu tarz rezistans veren takılar mevcuttur lakin, kıyaslama imkanınız oldu mu hiç bilmiyorum ama, bir kaç ortalama takıya haiz olan Warriorun Rezistans değerlerine bir bakıp tekrar değerlendirmenizi isterim. Bir diğer değişken de, bu sınıfın, kendi sınıfı hariç diğer tüm sınıflara karşı daha dayanıklı olması garip değildir. Yani kulağa benim açımdan yanlış gelen bir durum söz konusu değil.
Tekleme skillerinizin bir bekleme süresi olmadığını sanıyorum. Yanlışsam lütfen düzeltin. Halihazırda zaten ortalama 500 ile 800 arasında değişebilen hasarlar çıkarabiliyorsunuz, karşı tarafın taktığı takılara göre ya da 62 skillerinin aktif olup olmamasına göre. Bu isteğinizle birlikte, zaten menzil olarak okçularla eşit seviyelerden vurabildiğinizi kabul edersek, okçudan daha fazla hasar çıkartarak, okçu gibi oynayabilme, buna ilaveten, kalabalık alanlara toplu alan vurarak hasar verebilme gibi becerileri olan bir sınıfı daha da güçlendirecek bir uygulamayı, objektif bir değerlendirme yaparak sunduğunuza inanmıyorum. Bu tamamen kişisel kaygılar gözetilerek sunulan bir ayrıntı. Bununla ilgili aşağıda daha ayrıntılı değineceğim.
Normal şartlarda oyunun işleyişi ve her ne kadar adı üstünde oyun olsa da, gerçek hayatı da baz alarak tasarlanan bir yapısı ile, en uzak menzil olması kabul gören, ispat edilebilir şekilde de okçu olması yönünde hemfikir olduğumuzu kabul ederek, neredeyse okçuların "Warbow" itemi kadar menzili olmasını istediğinizi, zaten "Magelerin" okçularla aynı seviyelerden tekleyebilme durumunun da olduğunu düşünürsek, arzu ettiğiniz uygulama hayata geçerse, okçuların akıbeti daha da kötü bir hâl almış olacak. Ki zaten aşağıda bu konudaki görüşlerinize de geleceğim.
Bu söylediğiniz oyunun Rİse Cash aracılığı ile satılmakta olan "Scroll"un işleyiş mekaniğine aykırı bir şey. Buff alarak oynayan birisine "DB" atıldığında ki adı üstünde, "Buff"ı siler yeniden kendine buff atmak durumunda kalır. Fakat SC basmış birisine atılan "DB" saatlik süreye sahip, karakterlerin yeteneklerinden bağımsız olan bir işleyişe haiz bir ürünün amacını saptırır. Kişiler buna para harcarken, bir de bu tarz rahatsız edebilecek ve kaygı getirecek şeylerle uğraşacaksa, o "SC" yi basmanın bir mantığı bulunmamaktadır.
Zaten amaç, partiyi ayakta tutmakla sorumlu olan Priestları etkisiz bırakarak, partinin zor koşullar altında kalması ile birlikte, savaş alanından çekilmesi ya da öldürülmesini arzu etmiyor mu oyunun genel mantığı? Bu skillin de amacı buysa, 2000'lere düşürülmesi ne gibi bir fayda sağlayacak. 2000'e düşürülecekse, hiç böyle bir skill koymanın da bir artısı yok. Direkt kaldırsın daha iyi.
"Assas"lara oyun başından beri gelen iyileştirmeler yetmemiş olacak ki, hâla insanlar daha fazla cüretkâr taleplerde bulunabiliyorlar. Nedeni de dinleniyor olması. Oyunu belli bir zümre istiyor ki, "Assas"lar öyle bir seviyeye getirilsin ki, önüne gelen herkesi rahatlıkla kesebilsin, herhangi bir çaba ve uğraşa mahal vermeksizin, efor sarfetmeksizin önüne gelen karaktere bir kaç skill vurup öldürsün. Sonra en iyi skillinin "CoolDown" süresi tamamlandıktan sonra sil baştan devam edebilsin. 12 saniye. Zaten bu şekilde giderse, mevcut okçuların bırakması yetmezmiş gibi, kalanların da "Assasa" dönmesi yakındır.
"Dash" yeteneğinin %75'e düşürülmesi mevzsunun alt metninde yatan ve 56 skilli yerine Rush2 yeteneğinin aktif edilmesinin amacı, ice-lr gibi skiller yendikten sonra, tekrar o skillinin cooldown süresinin gelmesi bekleniyor oluşuydu. Böylelikle artık lr-ice yense de, diğer skill ile yollarına devam edebiliyorlar. Bu bile ciddi bir iyileştirme. Her insan doğal olarak kendi oynadığı sınıfın iyi olmasını ister fakat en sevmediğim özellik insanlarda, hodbin oluşları. Hep bana demeleri. Nefret ettim maalesef bu durumdan.
Öneri güzel yalnız "Assas" değil Rogue demelisiniz. Ortak ağaçtan elde edilen bir skill bu. Düzeltmek istedim. Tek tip bir oynanış tarzını benimsediğiniz için, bir sınıfı yüceltmek arzunuz rahatsız ediyor.
Yukarıda istediğiniz 1-2-3 diye maddeleyerek sıraladığınız ayrıntıyla birlikte bu iyileştirme ile "Warrior" sınıfı 3-4 skill ile ölmeli bence de. Zaten hantal canlılar. Yakala deseniz yakalamıyor Assası. Üstüne bir de yüksek hasar almalılar. Çok objektif bir değerlendirme kutluyorum. Hayranlıkla ve ibretle izlemekteyim olup bitenleri.
Partilere karşı dediğinizin farkında mısınız ? Parti, çoğul, topluluk, birden fazla kişiyi barındıran bir etmen. Ne istiyorsunuz mesela, yukarıda hayalini kurup, talep ettiğiniz seçeneklerin bir bir yerine getirilerek, dilediği partilerin içerisine girip, diğer oyunda olduğu gibi adam eksiltip, dönüp dönüp tekrar gelmesini mi ? Ben bu konuda bu oyunun atasından örnek verdiğimde, çoğunluğun şu söylemde bulunması. O oyun başka bu oyun başka lütfen karıştırmayın. Burası Rise Online evreni. Ama söz konusu çıkarlar olduğunda, talepler hep diğer taraftaki pozitif noktalara dokunuyor. Ah insanoğlu ah.
Bana kalırsa archer sınıfını kaldıralım. Böylelikle bu tarz hezeyanların da sonu gelmiş olur. Birkaç sınıf dışında popüleritisi olmasın oyunun. Yazının ana fikrindenden çıkarılacak sonuç gibi, "Mage"ler ve "Assas"lar şeklinde oyun dengesi yeniden revize edilmeli. Başka sınıf açan insanlar cezalandırılmalı ya da aylığa bağlanmalı.
Yukarılarda değindiğim üzere, ciddi farklar yaratacak şekilde bir çalışmaya gidildiğinde, p2w temalı yeni oyunumuz hayırlı olsun diyebiliriz.
Yazıdan çıkarılabilecek ana fikirlerden bir tanesi de, belli başlı sınıflar "Mage" "Assas" yüceltilebilir geri kalanlar pek umurumuzda değildir.
Saygılarımla