Sürekli sınıflar arasındaki serzeniş hakkında(Özellikle BP)

harmony

Üye
Sürekli priest hakkında serzenişte bulunuyorsunuz ve ben serzenişte bulunan kişilerin düşünmeden aynı konuları flood yaptığını düşünüyorum. Haklı veya haksız olarak değerlendirmeden önce oyundaki mekaniklerin öğrenilmesi gerekiyor. LOL oyunu üzerinden basit bir örnek vermem gerekirse; oynadığınız bir oyunda karşınıza x şampiyonu denk gelmiştir ve oyunu domine etmiştir. Sizde "ulan ritonun yaptığı şampiyona bak ne kadar saçma." deyip bir sonraki oyununuzda bu şampiyonu denemişsinizdir ve öyle olmadığını görmüşsünüzdür. Bu sorunun temel sebebi neyi ne zaman yaptığınızla alakalı. Kısacası ne yapmak istiyordunuz ve siz ne yapmaya çalıştınız.

Konuya RO üzerinden devam edelim. Priest healer, buffer hem de debuffer olarak oynanabilen bir sınıf ve battle priest diye adlandırılan bir oynanış tarzı da mevcut. Öncelikle hepinizin isyan ettiği BP'ye odaklanalım. Konulardaki yorumlarda gördüğüm kadarı ile kimse priest sınıfın yetenekleri(özellikle debuff yetenekleri) hakkında itirazda bulunmuyor. Yetenekler hakkında bir itiraz olmadığına göre devam edelim. Oyunda tek bir sınıf olmadığı için bu sınıflar arasında avantaj ve dezavantajlar olması çok doğal. Forumdaki konularda priestin pve oynanışı hakkında itiraz olduğu için bu alt başlıktan devam edelim. BP'nin pve kısmı çok güçlü diye eleştiriyorsunuz. Bu konuda haklısınız evet yanlış okumadınız haklısınız lakin bu avantaj ve dezavantaj durumlarından bir tanesi. Priest kendini güçlendirebilen ve hedefini zayıflatabilen yeteneklere sahip olduğu için bu avantajı elde ediyor(Gözden kaçan nokta burası oluyor, debuff yetenekleri sayesinde saf gücünü ortaya çıkarıyor.). Oyunun mekaniği bu şekilde tasarlanmış. Priestin kullandığı itemleri nerflemek veya başka şekilde priest üzerinde değişim istemeniz çok anlamsız. Oyundaki sistemler oluşturulurken bu sınıf böyle tasarlanmış ve gerçekleştirim aşamasını geçmiş.

Şimdi bir adım geri giderek değerlendirmeye devam edelim. Oyuna başlarken bir sınıf seçmemiz gerekiyor ve kendi oyun tarzımıza göre bu sınıflar arasında seçim yapıyoruz. Bu seçimler sonucunda seçilen sınıfa göre bir oyun deneyimi yaşamaya başlıyoruz. Farklı sınıflar olduğundan herkesin yaşadığı deneyim haliyle farklı oluyor. Yapılan seçim sonucu belirli bir süre geçtikten sonra oyunda farklı deneyimlerde elde etmek istiyoruz ve seçimimizden kaynaklı bazı deneyimleri eksik yaşıyoruz. İşte sorun burada başlıyor, yaşamak istediğiniz deneyimi elde edemeyince, o deneyime sahip başka bir sınıfı hemen topa tutuyoruz. O yapabiliyorsa ben neden yapamıyorum soruları başlıyor ve bu sorunun sonucunda ben yapamıyorsam diğerleri de yapamasın gibi bir algı oluşuyor. Bu algının doğal sonucu olarak forumda bir sürü konu açılıyor.

Bu kadar uzun uzadıya bahsettik peki bunun çözümü nedir sorusuna kendimce yanıt vereyim. Arkadaşlar bu sorunun çözümünü ilk paragrafımda kalın yazı ile belirttiğim cümleye dayanarak adım adım şeklinde açıklayacağım;

1. adım: Öncelikle oyunda ne yapmak istiyoruz, bu soruyu kendimize soruyoruz ve cevabı bulmaya çalışıyoruz.
2. adım: Yapılmak istenilen belirlendikten sonra nasıl yapabilirim sorusuna yanıt arıyoruz.
3. adım: Nasıl sorusuna kendimiz cevap bulamıyorsak rehberlere bakıp diğer insanların deneyimlerinden yararlanıyoruz.
4. adım: Nasıl sorusuna cevap bulduktan sonra amacınızı gerçekleştirmek için geriye sadece zaman kalıyor.
Bonus: Oyun bizlere bir hesap içerisinde farklı sınıflar oluşturmamıza olanak sunuyor, bir sınıfın deneyimi size yetersiz geliyorsa kendinize arzu ettiğiniz diğer sınıfı oluşturarak istediğiniz deneyime kavuşabilirsiniz.

Not: Hiçbir oyunda en iyi sınıf yoktur, unutmayın iyi olan araçlar değil kullanıcılardır.

Son düzenleme:

gkhancelk

Üye
sen 5 sayfada yazıp anlatsan buraya yarın yine 5 kişi ezbere bp nerf . bla bla bla konusu açacak dostum. ama onlarıda garipsemiyorum artık oyun yönetiminin birazda ağlamayana meme yok mantığıyla ilerlediğini düşünüyorum quest iteminin nerf yemesinde olduğu gibi. evet quest iteminin apsi yüksekti kabul. e peki diğer jobların görev itemleri ne olacak? yada okcuların bile mesafesının yetmediği yerlerden magelerin tekli skilleriyle vurması? böyle uzarda gider.

Babalarınbabası

Üye
Ben bu tipleri biliyorum. Malum oyunda okçu ile koxpa bıraktıkları için okçunun tüm farmları toplayıp para ve item kasmasını istiyorlar. Olması gereken Str prinin farm avantajı ardlarını yakmış. Her karakter her şeyi eşit yapacaksa sınıf ayrımı niye var diye sorarlar adama

harmony

Üye
Anlatmak istediğim bir şeylerin güçlendirilip güçsüzleştirilmesi değil, zaten ortada çok absürt bir durum varsa ilgili kişiler dengelemeye çalışır. Önemli olan kendi becerilerini geliştirmek.

Birde yöneticileri ve arka planda çalışan insanları gereksiz baskılamanın anlamı yok, şu durumda oyunu daha iyiye götürecek yapıcı eleştirilere ihtiyacı var bu topluluğun.

SangiS

Üye
Kardeşim sen neyden bahsediyorsun. Söylediklerinden çıkarmamız gereken; battle priest zayıflatılırsa oyun kötüye gider, battle priest normal gücünde.

Ben asasım 1500 ap sc siz 450 defansım var. Battle priest bana herhangi bir zehir atmadan görev itemiyle 700 vuruyor R siz. Ben 7 paperlisine 1100 8 paperlisine 950 vuruyorum. Warriora nazaran çok vurup asasa nazaran daha az hasar yiyorlar. Battle priestle vs atarken sanki kendimden 10 level yüksek adamla vs atıyormuşum gibi hissediyorum. Sağlam bir bp bana debuff ile 1.5 malice ile 3 atıyor. Vuruş range i o kadar uzunki kaçamıyorsunda. Sağlam bir battle priesti canı yarıda ve ben görünmezken yakalamadığım sürece kesmem imkansız. Madem bu böyle dengeli açsınlar bizim kilitli itemlerimizide bizde bp oynayalım hatta bence diğer tüm joblar kaldırılsın mage ve bp yeterli diğerleri eziliyor zaten.

jobulani

Üye
Bu tip serzenişler gerçekten anlamsız. Her sınıfın amacı ve oyun mekaniği farklı. Kaldı ki oyun daha 65 lvl üstünü göstermiyor. İlerde oyun metası çok değişir, yeni itemlar gelir vs. BP leri de çok dert etmeyin. DV de hiçbirinden eser yok. BP Farm sınıfı ve tekli slotlarda farm yapıyor gayet normal. Mage ler toplu farm atıyor normal. Assasslar tek atıyor normal, warriorlar zor ölüyor normal. Bunların hepsi olması gereken.

harmony

Üye
Kardeşim sen neyden bahsediyorsun. Söylediklerinden çıkarmamız gereken; battle priest zayıflatılırsa oyun kötüye gider, battle priest normal gücünde.

Ben asasım 1500 ap sc siz 450 defansım var. Battle priest bana herhangi bir zehir atmadan görev itemiyle 700 vuruyor R siz. Ben 7 paperlisine 1100 8 paperlisine 950 vuruyorum. Warriora nazaran çok vurup asasa nazaran daha az hasar yiyorlar. Battle priestle vs atarken sanki kendimden 10 level yüksek adamla vs atıyormuşum gibi hissediyorum. Sağlam bir bp bana debuff ile 1.5 malice ile 3 atıyor. Vuruş range i o kadar uzunki kaçamıyorsunda. Sağlam bir battle priesti canı yarıda ve ben görünmezken yakalamadığım sürece kesmem imkansız. Madem bu böyle dengeli açsınlar bizim kilitli itemlerimizide bizde bp oynayalım hatta bence diğer tüm joblar kaldırılsın mage ve bp yeterli diğerleri eziliyor zaten.

Anlatmak istediğim bir şeylerin güçlendirilip güçsüzleştirilmesi değil, zaten ortada çok absürt bir durum varsa ilgili kişiler dengelemeye çalışır.
Bak üstündeki mesajda alıntıya koyduğum cümleyi yazmışım, yani buradan ne anlam çıkarıyorsun bilmiyorum.

Şimdi verdiğin spesifik örneklere gelecek olursak, temel hatan ben asas oynuyorum herkesi tekleyebilmeli veya öldürebilmeliyim düşüncen. Bunu yapman imkansız değil tabii doğru stratejiler dahilinde. Mesela bir örnek verecek olursam, hızlı koşarak sürekli girip çıkabilirsin veya tek seferde yüksek hasar vermeyi deneyebilirsin. Bu örnekler çok basit ve duruma göre işe yarayan örneklerdir. Doğru strateji izlemezsen hiçbir şey yapamadan ölmen normal, kaldı ki sen debuff etkisine mağruz kaldıktan sonra ölüyorum demişsin. Ölmezsen bir problem yok mu? Oyunda level sınırı düşük olduğu için canlar hasarlara göre nispeten az kalıyor buda demek oluyor ki çok dikkatli ve doğru hamleler yapmazsan hemen ölebilirsin.

Yine üstüne basarak söylüyorum, sınıfların güçlendirilip zayıflatılması hakkında bir şey söylemiyorum. Sadece eleştirenler kendilerini geliştirmeyi amaçlamadan bildiği gibi oynayarak istediklerini elde edemeyince rakibi güçsüzleştirmeyi amaçlıyor ve buda bana anlamsız geliyor.

cebraaa

Üye
arkadaşım bir haksızlık var ortada !
Bp =sprint var , buff var - debuff var - en iyi damageye sahip ? Sencede bir sıkıntı yok mu ?
Warior ölsün ozaman (şimdi derki - Onun defancesi var deffanceeeğ .Kardeşim sen at maliceyi görelim defanceyi . Zaten hasarın adamın 2 katı :D)
Acil Bp kitabının verdiği bonus düşürülmeli - 61 Skilinin damagesi düşürülmeli yada 2 katı sn si arttırılmalı.
Ya bp ye dönücez ekipce yada oyunu bırakıcaz.

harmony

Üye
arkadaşım bir haksızlık var ortada !
Bp =sprint var , buff var - debuff var - en iyi damageye sahip ? Sencede bir sıkıntı yok mu ?
Warior ölsün ozaman (şimdi derki - Onun defancesi var deffanceeeğ .Kardeşim sen at maliceyi görelim defanceyi . Zaten hasarın adamın 2 katı :D)
Acil Bp kitabının verdiği bonus düşürülmeli - 61 Skilinin damagesi düşürülmeli yada 2 katı sn si arttırılmalı.
Ya bp ye dönücez ekipce yada oyunu bırakıcaz.

Oyunda tek başına yapabildiklerin birde ekip halinde yapabileceğiniz farklı senaryolar var, eğer priestin sahip olduğu yetenekleri eleştiriyorsan o konu hakkında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Yukarıda da dediğim gibi absürt bir durum olduğu düşünülürse ilgili ekipler dengelemeye gidecektir. Bunların haricinde mevcut oyun mekanikleri ile daha iyi oynamak için daha iyi stratejiler geliştirmelisin/siniz. Yok hiç olmuyor diyorsanız da bp deneyimleyin çünkü oyunda bir engelleme yok( Bir sınıftan belirli sayıda kişi olabilir gibi ).

Adv3NN

Üye

sen o boş carınla bak boş diyorum benim itemlerım senden pahallı bana 1.5k vuruyon deathvalleyde :D itemlerini biliyorum ama senden daha pahallı setim ve epic takılarım var ama gel gelelim 2 atiyon ben ses cıkarmıyom mu :D

Delucia

Üye
Bp mob harici bir bok yapmıyor staff a ölüyor garipler

Thorin

Üye
iyi herkes bir batle pri açsın farmına baksın. şöyle bir slot gezerseniz tüm slotlarda bp ler kasıyor .

ve sayıları fazla görünen o ki herkes batle pri oynayacak cünkü farm için buna mecbur kalıyor.

Jaje

Üye
Arkadaşlar bu konuyla alakalı tek açtığım konu hakkında yazdıklarım aşağıdadır. Empati yaparsanız diğer jobların isteklerinin ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz konuya objektif bakarsınız daha güzel olur.

Merhaba sayın GM arkadaşlar.

Oyunda şuan ki drop oranlarını baz aldığımızda farm yapılabilecek bütün slotlar da Battle Priest'ler mevcut. Sebebi sadece daha masrafsız olması değil, başka bir classın BP'den slot alamaması.
Bu konuda nerf gibi isteklerim yok sonuçta her classın bazı haritalarda avantajları ve dezavantajları mevcut. BP'nin Death Valley de dezavantajlı olmasına rağmen yine tüm slotlar onların elinde buda yadsınamaz.

Benim önerim şu şekilde farm slotlarının class veyahut silah savunmaları olması hakkındadır. Örnek veriyorum P.Rock slotunun Archer eşyası yoğunlukta attığını varsayalım. Bu slotun diğer classlara karşı (Priest-Warrior-Asas-Mage( ' a cüzzi miktarda savunma eklenmesidir. (Kesemeyecek düzeyde değil.) Okçuların diğer classlardan bu slotu alabilecek şekilde savunma eklenmesidir veyahut silah üzerinden bu yapılabilir.

Priest itemlerin ağırlıkta olduğu slotlara da aynı şekilde diğer classların cüzzi miktarda savunma eklenirse o slotu bir Priest isterse diğer classlardan daha güçlü vurup o slotu alacak şekilde ayarlanabilir.

Bu şekilde Farm slotlarında SADECE BP'lerin egemenliği olmaz her class farm yapabilir hale gelecektir.

Oyuncu arkadaşlarım bu durumu tek classın gözünden değil tüm classların gözünden bakmamılalar. Benim niyetim eşya yapıp karakterimi oyunda daha güçlü hale getirip savaşlar da daha fazla zevk almaktır. Bir slot tek bir jobta olursa piyasa ve slotlar o jobun elinde olur. Niyeti oyun oynamak yerine gerçek para kazanma olan insanlar da bu şekilde farm hesapları dizip diğer classlarında elinden alabildiği için. Bir asasın bir okçunun bir warirorun hesabını dizmesi gün geçtikçe daha imkansız hale gelir ve herkes kendi cebinden para harcamak zorunda kalabilir herkes oyuna para verecek kadar şanslı olmadığı için bazı oyuncular için oyun oynanmaz hale geliyor.

GM arkadaşların her jobun farmlayıp karakterlerini geliştirmesini ve tüm oyuncuların jobu ne olursa olsun karakterini dizecek düzeye gelmesini istiyorsanız benim önerim bu şekildedir.
Bu konuda söylediklerimi öneri şeklinde kabul etmiyorsanız bir okçu olarak bu konuda şikayetimi dile getiriyorum. Bende oyunda vakit geçirip karakterimi dizmek istiyorum. Dropu göreceli olarak diğer slotlara düşük olan slotlar da pot fiyatına veya sc pot zararına farm yapmak istemiyorum.

(Yazım hataları vs başka konular ile konunun özü dağılmasını istemiyorum. Yorum yapmak isteyen arkadaşlar dikkat ederlerse sevinirim. )

İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

harmony

Üye
Benim şahsi düşüncem ve beklentim şu şekilde, yönetim klasikleşmiş farm mantığını aşmak istiyor. Çeşitli etkinlikler zindanlar ve sezon sistemi gibi yapılarla karakter gelişimini sürdürmek istiyor. Lakin bu tarz sistemleri oluşturmak ve oyuna entegre etmek o kadar kolay olmuyor. Bu sistemler geldiğinde zaten çok az kişi daha fazlası için saatlerce düşük oranlı drop sistemiyle klasik farma yönelecektir. Bunlar benim tahmin ve şahsi düşüncelerim, umarım tahminlerim doğru çıkar. Çünkü bu eski tarzda farm ve ticaret açık olduğu sürece oyunun nereye varacağını aşağı yukarı hepimiz kestirebiliriz.

cebraaa

Üye
bence battel priestlere biran önce buff gelmeli yargı dagıtmaya başlayalim pk atamıyoruz full itemli bp ile anca mob kesıyoruz bu konuşanlarıda pkda dövebilmeliyiz yoksa susucakları yok
hemen inte dön babacım bir ton alternatifiniz var

Jeay

Üye
Bu kadar uzun yazıp bu kadar boş yazmak ilginç olmuş. Warriordan daha çok ve daha hızlı vuruyorsunuz saçma bir şekilde. Ve gelip burada uzun uzun saçmalıyorsunuz. Mage in teklemesi nasıl dengesiz ise bpnin damageine defansına da nerf şart oğlu şart. Uzun uzun yazınca haklı olmuyorsunuz maalesef, gerçekler var oyunda.

SessizCogunlugunSesi

Üye
sen o boş carınla bak boş diyorum benim itemlerım senden pahallı bana 1.5k vuruyon deathvalleyde :D itemlerini biliyorum ama senden daha pahallı setim ve epic takılarım var ama gel gelelim 2 atiyon ben ses cıkarmıyom mu :D
Geçen gün özellikle baktım +8 paper setim 2600 canım var ,1900 vurmuş ne anlaatıyor anlamadım sallamış 900 vuran assamı var ?

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt