1. Bir item unique diye daha güçlü olmak zorunda değil.
2. Bir item zor düşüyor diye daha güçlü olmaz zorunda değil
3. Bir item pahalı diye güçlü olmaz zorunda değil.
4. Orantısız olan aradaki damage farkı değil itemler arasındaki fiyat farkı
5. İlla denge sağlanması zorunda ise;
5.a Dark mamba drobu arttırılabilir. Böylece fiyatı düşer.
5.b Spike vb. rare itemlerin çikrdığı damage düşürülebilir.
Oyun zaten asasins online'a dönmüşken asasın herhangi bir şeyinin güçlendirilmesini istemek abesle iştigaldir. 5.b maddesi uygulanabilir nerf ile dengelenebilir.
- Son olarak: İtem fiyatları oyuncular arasından tamamen keyfi bir şekilde belirlenmektedir. İteme fiyat biçerken oyuncuların "willingness to pay" durumundan başka bir belirleyici yoktur. Yani oyuncular hangi rakama anlaşırsa odur. Fiyat- güc dengesi orantısiz diye yonetimin buna müdahale etmesi saçmalık ötesi bir hareket olur.
1. O zaman neden "unique?
2 ve 3. maddeler zaten iç içe ele alınır, nadirlik ve sağladığı bonuslar değerini belirler ve bunlar sıkı sıkıya bağlıdır.
Ancak bana komik gelen unique item neden güçlü olmak zorunda değil iddiası? Sahi neden? Bu itemin drobunu geçtim basılması masraflı, rare iteme göre upgradable ihtimaili zayıf. Risk/ödül tarafında avantaj sunmak zorunda. Başka oyun bu sıfaatı iteme koydu diye bunun doğru olması mı gerekiyor?
Neyse sizlik kısmı bu kadardı gerisini pas geçebilirsiniz.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bu başlıkta hatalı nokta sadece hasar odaklı ele alınmış olması, mesele hasar değil o "eşsiz" ifadesinin karşılığında ne sunduğu önemli. Misal ben facelifter ile aynı ap ye sahip bir silaha sahibim ancak unique, bu durumda fiyatı da yüksek olacağı için hasar tarafında olmasa bile bonuslara sahip olmalı, misal defans ve joblara göre özel bonuslar, kritik vurma ihtimali, kritik hasar artırımı, mana ve hp etkileşimleri gibi gibi gibi.
Yani ben aynı ap li silahı tercih ederken o "unique" silahı almadığımda hangi avantajlara sahip olmadığım net şekilde vurgulanmalı.
Bakın 76 ap li ve poison hasara sahip bir epic silah mı yoksa 71 apli unique silah mı sorusuna "tabi ki unique" dedirtecek bir tasarıma sahip olmalı.
Epic dagger : 76 ap 65 poison (atıyorum değerleri)
Unique dagger : 71 ap 75 flame, defansın yüzdelik bir kısmını görmezden gelme; defans, rezistans ya da atak bonuslardan biri ya da bir kaçını verme, düşük ihtimale yavaşlatma uygulama, hasar yansıtma gibi gibi tonlarca özellik sayabiliriz(bu bahsettiklerimin hepsi olmalı demiyorum çok saçma olur zaten). Bunlardan birini ya da bir kaçını verse o an kimse atağa hasara bakmaz. Olay bu, bir itemin unique olması onun daha fazla hasar vuracağı anlamına gelmeyecek ki aslında kimse bunu istemiyor tam olarak.
Ya da hp ve manadan ödün veren bir itemin bu ciddi dezavantaj karşısında önemli avantajlar sağlaması gerekir, %1 mana lech gibi şeyler tamamen fiyasko.