Yaklaşık 12-13 yıl önce malum oyunu bırakmış ve o zamanlardan WoD zamanına kadar wow oynamış sonrasında da her genişleme paketini bir şekilde alıp 2 hafta oynayıp kalan oyun süresini sıkılıp yakmış biri olarak şunları söylemek istiyorum.
Oyunun alfa sürümünü test etme fırsatım olmadı. Ancak YouTube üzerinden videoları izledim. Görsel efektlerde biraz aksaklıklar var ancak düzeltilecektir. Forumu dünden beri takip ediyorum. Yazılanları okuyorum. Genel kanı "Warrior çok kısır kalmış, Assasin çok imba olmuş, karakterler solo olarak takılsın partilere ihtiyaç olmasın" şeklinde. Açıkçası alfayı bizzat test etmediğim için bir yorum yapmam doğru olmaz ancak malum oyunun PvP mekanikleri bence o kadar kötü değildi bu oyunda da aynı sistemin benzeri olacaksa keyifli olacaktır diye düşünüyorum. Sonuçta bu bir takım oyunu. Takım olarak hareket edeceksiniz. Ben solo casual olarak takılayım diyorsanız Zaten ona diyecek bir sözüm yok. Malum oyunu debuffer priest karakterle hardcore modunda oynuyordum. Yani oyunun mekaniklerine aşinayım. Gerçi aradan 10 yıldan fazla süre geçti. Şuan birçok şeyi hatırlamıyorum bile. Ben bu oyun türünü seven bir oyuncu olarak MMORPG'lerin en önemli tarafının karakter buildi ve Oyunun sizi bir storyline'a bağımlı tutmaması olduğunu düşünüyorum.
Örnek vermek gerekirse wow'da karakter özelleştirmesi denen hiçbir şey yok. Bakın hiçbirşey yok. Karakterin kaşını gözünü ten rengini değiştirmekten bahsetmiyorum. Oyun Stilini hiçbir şekilde değişitremiyorsunuz. Bir class o extension'da hangi spec metaysa otomatik onu oynuyor. Yok ben oynamam diyebilirsiniz tabi ama hiçbir şekilde gruplara giremezsiniz. Random takılırsınız. Heleki benim gibi support karakterle oynamayı seviyorsanız meta saçmalığı saç baş yoldurur. Campaign görevlerini her türlü yapmak zorundasınız. Zaten şuan PvP yapan da pek yok. Oyunun bütün olayı PvE.
Malum oyunu zevkli ve güzel yapan şeyler tek bir karakterin tek başına pek yapabileceği birşey olmamasıydı. Bu bir eksiklik değil sizi takım oyununa yönlendiriyor. Güzel birşey yani. wowda hiç kimseyle tek kelime konuşmadan tek başınıza kasıp tek başınıza son lv'e gelebilirsiniz. Zaten oyundaki PvP 2v2, 5v5 üzerine herhangi bir stratejiye ihtiyacınız yok. Rotasyonu YouTube'dan öğrenip aksiyona dalıyorsunuz. Basılacak daha çok skill olması o oyunu daha zor yapmıyor. Rotasyon karışık olabilir ama tek düze. Herkes robot gibi aynı rotasyon üzerinden ilerliyor classına göre. Belli bir strateji oluşturabiliyorsanız ve özgün olabiliyorsanız bu güzel birşey malum oyunun PvP mekanikleri buna imkan tanıyordu örneğin. bunları şunun için söylüyorum. Bazı eleştirenler var ki "oyunun mekanikleri 20 yıl öncesinin. Günümüzün oyunlarına kıyasla çok ilkel bu oyun tutmaz" dedikleri için. Bu oyunda olay PvP ve bu sistem güzel. Ama her zaman daha iyisi olabilir.
Örneğin oyuna ekstra statlar eklenebilir. Buda çok daha komplike buildler yapabilir hale getirir bizi. Her classa en az 3-4 skill ağacı daha eklenebilir. Bu küçük dokunuşlar oyunun mekaniklerini iyileştirir. Mesela oyunda DoT hasar veren bir spec yoktu hatırladığım kadarıyla. Eklenebilir. Oyunda Warriorun en büyük eksikliği ise adam akıllı bir tank specinin olmamasıydı. Yani birşeyler vardı ama kimse oynamıyordu sanki. O geliştirilebilir. Warrior önden gider, kulelerin aggrosunu üstüne alır. Hatta bunun için özel bir skill olur diğer elemanlar menzilde olsa bile hasar almaz vs. Bunlar ufak dokunuşlar ama çok spesifik şeyler yapılmasına imkan tanır. bir de magelere anti stealth bir skill eklenebilir. Veya başka bir classa Sonuçta bir karakterin stealth olma durumu varsa onu görebilen bir karakter de mutlaka olmalı. belli bir alana aoe bir skill atarsınız o alandan geçen stealth rogue'lar görünür olur vs. PvE kısmında seviye kasmak kolay olmalı. Wow ayarında olursa tadından yenmez. Dungedonlar, raid gibi 2,3 hatta 4 parti girilen yerler olmalı. Ama raid finder denen saçma sistemi getirmeyin bu oyuna

Herkes grubunu kursun bu zindanlara girsin. Zindanların kendi storyline’ı olabilir çok da güzel olur. Hatta 2020 yılındayız random tuzaklar vs eklenebilir. Seviye, item vs kasmak için. Bu noktada eski sistem çağımıza uygun bir sistem değil. Artık oyuncular aksiyon istiyor. Saatlerce apostle slotunda aynı canavarı zibilyon kere kesmek oyun değil. O sistemin kalkması lazım.
Oyun ücretlendirmesi konusunda da şunları söyleyebilirim. Oyun ya aylık sabit bir ücreti olsun wow gibi store’da sadece kozmetik itemler vs satılsın. Ya da malum oyunun benim oynadığım dönemlerdeki hali gibi yapın store’da diğer oyunculara bariz fark yaratacak eşyalar olmasın. Türk oyuncusu oyuna para harcamayı sever adil olduğu sürece. Heleki yerli bir firma yapıyorsa ve fiyatlandırma makul olursa ben Premiumları şimdiden oyuna gömmeye hazırım.
Bu arada her MMORPG'nin kaderinde pay to win vardır. Yani bu bir gerçek. En uzak kalan wowda bile bu olay var gayriresmi olsa da. Millet Stormwind'de şu kadar golda mytic+ boost yapılır diye bağırıyorsa oyunda çatır çatır token satıyorsa millete Pay to Win'dir o oyun. Kaldı ki wowda bir item istikrarı da yok. Bugün 180 ilv itemler 2 ay sonra çöp olacak.

En azından bu oyunda Elinizde +8 raptor varsa her şekilde iş yapar o. Yeri gelmişken o konuda da bazı önerilerim olacak.
Eski oyundaki Upgrade sistemi beş para etmez. Yani upgrade sınırı makul olmalı ve şans faktörü düşük olacaksa item yanmak yerine atıyorum +4 ise +3 e düşmeli ve sallıyorum 2 hafta tekrar o iteme upgrade yapılamamalı. Atıyorum +7 den +8 e basarken başarısız oldu +6 ya düşsün ama 3 ay o item tekrar upgrade edilemesin mesela + değeri ne kadar çoksa o kadar fazla süre beklesin. süreleri tamamen salladım. makul bir süre belilrenebilir. Ya kazan ya kaybet mantığı çok saçma item kasmak item sahibi olmak zor olmamalı. Eskisi değil artık insanlar oyuna fazla zaman harcayamıyor. Ki bu oyunun bütün mantığı PvP
Yani oyunda premiuma vs verdiğim paraya acımam hatta alırım da. Ama yıl olmuş 2020 oyunda PvP yapacam diye elaleme para verip ondan item almak yani günümüzün anlayışına ters. Malum oyunu da taa o zamanlar oynamayı bırakmam bu sebeplerden biriydi.