Ticaretin önüne geçilebilir mi ?

jrhawk41

Üye
İşte zeka ben de hemen bir kod yazarım. Npc'ye itemi koyduğun anda satışa çıkmasına izin vermem. 10 dakikalık random bir süre veririm ilana çıkması için. Ayrıca pazar ekranı herkes tarafından kontrol edileceği için o şekilde makro olsa dahi çektiremezsin.

Ayrıca ileriki zamanlarda bdo merkez pazar sistemini entegre edebilirler. Bu sistemde itemin ortalama değerinden yuzde 10 aşağı, yüzde 10 yukarı fiyat haricinde ilana farklı oyun parasında koyamıyorsun. Bu sistem de senin dediğin olayı çözüyor
Düzenledim , hocam ne kadar kısıtlarsan kısıtla ne kadar çözüm üretirsen üret o ticaretin önüne geçemezsin sürekli farklı senaryolar oraya çıkar.

huseyin35

Üye
Bdo merkez pazar sisteminde hiç bir senaryo yazamazsın aklına bir şey gelen varsa yazsın düzeltelim

anil

Üye
Düzenledim , hocam ne kadar kısıtlarsan kısıtla ne kadar çözüm üretirsen üret o ticaretin önüne geçemezsin sürekli farklı senaryolar oraya çıkar.
Geçilir. Örneğin BDO en güzel örneği, arkadaş da ondan esinlenmiş zaten. BDO'da bu yüzden item, Gold satışı yapılamıyor. En fazla komple karakter satılıyor. Merkez Pazar sistemi ile bu iş çözülür, kimse de item ticareti yapamaz yeter ki istensin.

huseyin35

Üye
Geçilir. Örneğin BDO en güzel örneği, arkadaş da ondan esinlenmiş zaten. BDO'da bu yüzden item, Gold satışı yapılamıyor. En fazla komple karakter satılıyor. Merkez Pazar sistemi ile bu iş çözülür, kimse de item ticareti yapamaz yeter ki istensin.
Komple karakter satışı da oyun içi dengeleri bozmaz. Oyunda kendini geliştiren bir karakteri ister A şahsı ister B şahsı kullansın oyunun genelini alakadar etmez. 10 tane karakter alsa dahi itemleri de 1 karaktere aktaramayacağı için bir önemi olmayacaktır.
Bundan sistemden daha mantıklı p2w'yi 0'a indirecek bir çözüm de yok şuan.

anil

Üye
Komple karakter satışı da oyun içi dengeleri bozmaz. Oyunda kendini geliştiren bir karakteri ister A şahsı ister B şahsı kullansın oyunun genelini alakadar etmez. 10 tane karakter alsa dahi itemleri de 1 karaktere aktaramayacağı için bir önemi olmayacaktır.
Aynen öyle. Karakterin kimde olduğunun pek önemi yok sonuçta var ama item-gold satışı dengeleri direkt bozuyor

enescelik

Üye
Kardeş trade kapatmak derken ticareti kapatcaz demiyorum. Ticaret npc araciliği ile olacakm. Şöyle ki e-ticaret sistemini düşün, nasıl malını ilana koyuyorsun. Bunda da itemi ilana koyacaksın. Örneğin reaper +8 500m den koyacaksın npc aracılığı ile ilana. İsteyen o npc den çekecek itemi para senin banka hesabina gelecek otomatikmen. Fakat karşıdaki playera trade atma olayı kapalı olacak.

Bu sistem ile ne yaparsan yap ne edersen et TL ile ne 1 coins alabilirsin ne 1 coins satabilirsin. Ne de TL ile 1 adet çöp alabilirsin. Bunu imkansız hale getiriyor.

Not:Soulbound(ruh bağı)'a hiç bir gerek kalmadan isteyen istediği itemi oyun parası ile alıp satabilir. En temiz sistemdir.

Not 2: Trade açık olabilir. Örneğin yalnızca sundries malzemeleri alinip verilebilir. Coins item konulmazsa gene sikinti yok
çok iyi bir sistem . Yetkililer görse çok iyi olur. Oyunu oynamak istiyoruz biz.

enescelik

Üye
burası türkiye ama. Gm lerde satabilir el altından ama yinede en güzel sistem bu

Tyrande

Üye
Bdo daki sistemi bdo oyuncuları hiç beğenmiyor. Kimsenin almadığı düşük özellikli itemlar limit yüzünden ucuza satılamıyormuş ve elinizde kalıyormuş. Konu hakkında YouTube da totik Channel videoları var bakabilirsiniz.

bence oyunda serbest piyasa olmalı WoW daki gibi. Soulbound olayı da saçma. Düşünün bir silah alıyorsunuz arıyorum two handed kılıç sıkıldınız mızrak kullanayım bunu satayım dediniz. Soulbound olunca silah elinizde kalacak. Yani bu MMORPG sonuçta wowla kıyaslamayın orada bir itemın ömrü 2 hafta sonra yeni content geliyor.

milyar liraya item satışını çok basit bir yöntemle bitirirsiniz daha öncede dediğim gibi itemların oyuna etkisi cüzi olursa kimse bir itema milyarlarca lira vermez zaten birde malum oyundaki gibi +10 itemlar olmasın max +8 olsun item basma başarısız olunca item cart diye silinmesin veya şans faktörü çok yüksek olsun olay çözülür.

bunlar yapılırsa birileri o itemi gerçek parayla sarsa bile kimseyi etkilemez zaten çok rağbet de edilmez edilse de düşük fiyatlara gider.

sonuçta hiçbir mmorpg de p2w yok diyemezsiniz.

aranızda WoW oynamış olanlar vardır. Stormwinde orgrimmarda saatlik mythic dg boost yapan ve yaptıran adamlar trade channelda ilan veriyor. Oyun gold satışı tr oyuncusu az olmasına rağmen tr de bile yapılıyor. Ki WoW dan bahsediyoruz en en p2w den uzak olan oyun yani.

o yüzden çok takılmayın böyle şeylere dediğim gibi olsa bizim oyun zevkini ve oynayışımızı zerre etkilemez zaten. Wowda yeni bir oyuncu 2 ayda mythic dg atabilir hale gelir ama ona rağmen boost falan olayları oluyor yani :)

arcadias

Üye
Eğer dediğiniz auction sistemlerinde komisyon olmazsa yine ticaret yapılır. 1 potu 100m den satışa koyup satıcı tarafından satın aldırtılarak yine para aktarılmış olur. Daha sonra almak istenilen itemi alabilirsiniz. Her türlü her yöntemin bir yolu olacaktır. Tamamen kapatılamayacağına göre... Ayrıca item satışı sadece 1 kişiye değil tüm herkese açık parası olan alabilir. Paranız yoksa o zaman o itemi siz bulup yapıp bi şekilde siz satın. Eğer bir şekilde para dönmezse bu oyunu kimse oynamaz. Bir kişi bir itemi paraylamı almış yoksa gerçekten upgrade mi yapmış kimin umrunda ki ? daha doğrusu nereden bilebilirsiniz ? Adam dün +3 ile dolaşırken bugün +8 ile dolaştığı zaman aa item satın almış diyemezsiniz çünkü basmış olabilir. O itemi satan kişi +8 yaparken hiç emek harcamadan da yapmadı sonuçta o da vakit ve emek harcadı farketmiyor item sattığı kadar emek + zamanını da satmış oluyor ve doğal olarak o itemin A karakterinde yada B karakterinde olması yer değiştirmesinin oyuna bir zararı yok.
Benim düşünceme göre oyuna hiç bir etkisi olmuyor.

Bazı yorumlarda p2w gibi şeyler görüyorum. Bu olay sadece oyunun kendi market sisteminde item satışının oyuna etkisiyle alakalı. Başka bir oyuncunun gerçek parayla item satmasıyla alakası yok. Oyunun kendisinin bu tarz p2w olayına girmesi intihar olabilir.

Tyrande

Üye
Eğer dediğiniz auction sistemlerinde komisyon olmazsa yine ticaret yapılır. 1 potu 100m den satışa koyup satıcı tarafından satın aldırtılarak yine para aktarılmış olur. Daha sonra almak istenilen itemi alabilirsiniz. Her türlü her yöntemin bir yolu olacaktır. Tamamen kapatılamayacağına göre... Ayrıca item satışı sadece 1 kişiye değil tüm herkese açık parası olan alabilir. Paranız yoksa o zaman o itemi siz bulup yapıp bi şekilde siz satın. Eğer bir şekilde para dönmezse bu oyunu kimse oynamaz. Bir kişi bir itemi paraylamı almış yoksa gerçekten upgrade mi yapmış kimin umrunda ki ? daha doğrusu nereden bilebilirsiniz ? Adam dün +3 ile dolaşırken bugün +8 ile dolaştığı zaman aa item satın almış diyemezsiniz çünkü basmış olabilir. O itemi satan kişi +8 yaparken hiç emek harcamadan da yapmadı sonuçta o da vakit ve emek harcadı farketmiyor item sattığı kadar emek + zamanını da satmış oluyor ve doğal olarak o itemin A karakterinde yada B karakterinde olması yer değiştirmesinin oyuna bir zararı yok.

Bazı yorumlarda p2w gibi şeyler görüyorum. Bu olay sadece oyunun kendi market sisteminde item satışının oyuna etkisiyle alakalı. Başka bir oyuncunun gerçek parayla item satmasıyla alakası yok. Oyunun kendisinin bu tarz p2w olayına girmesi intihar olabilir.
Aynen bende böyle düşünüyorum kesinlikle.

Szchull

Üye

Kardeşim buda bir çeşit p2w dir. Eğer bir oyuncu gerçek para ile başka bir oyuncudan istediği itemi alabilirse, parasını ödediği sürece en iyi itemleri hiç emek sarfetmeden elde etmiş ve oyunda gerçekten uzun zaman geçirip bir şeyler yapmak isteyen oyunculara üstünlük sağlamış olur. p2w zaten bir sistem değil bir tanımdır.

Oyuna dün başlamış ve 2. gününde item bakımından aylardır oynayan bir oyuncuya yetişen hatta geçen bir oyuncu, oyunu zamanını vererek tamamen kendi emeğiyle ilerleyen oyuncunun tüm motivesini kırar ve oyundan soğutur.

Ancak bu dediğiniz '' Zaman Satma '' olayı direk hesap satışı için geçerli olabilir. Oyun, satışı yapılan hesaba hiç bir şekilde destek vermeyeceğini açıkladı bile zaten. Ayrıca hesap satışı diğer oyuncuların önüne, hiç biri hesabın geçmesini sağlamayacaktır.

Son düzenleme:

arcadias

Üye
Kardeşim buda bir çeşit p2w dir. Eğer bir oyuncu gerçek para ile başka bir oyuncudan istediği itemi alabilirse, parasını ödediği sürece en iyi itemlere hiç emek sarfetmeden elde etmiş ve oyunda gerçekten uzun zaman geçirip bir şeyler yapmak isteyen oyunculara üstünlük sağlamış olur. p2w zaten bir sistem değil bir tanımdır.

Oyuna dün başlamış ve 2. gününde item bakımından aylardır oynayan bir oyuncuya yetişen hatta geçen bir oyuncu, oyunu zamanını vererek tamamen kendi emeğiyle ilerleyen oyuncunun tüm motivesini kırar ve oyundan soğutur.

Ancak bu dediğiniz '' Zaman Satma '' olayı direk hesap satışı için geçerli olabilir. Oyun, satışı yapılan hesaba hiç bir şekilde destek vermeyeceğini açıkladı bile zaten. Ayrıca hesap satışı diğer oyuncuların önüne, hiç biri hesabın geçmesini sağlamayacaktır.
ben halen neden p2w ile aynı şey olduğunu anlamadım yazdıklarından. bence bu yazdıkların geçersiz oldu başka bir şeyler varsa tartışmaya açığım.

"Eğer bir oyuncu gerçek para ile başka bir oyuncudan istediği itemi alabilirse, parasını ödediği sürece en iyi itemlere hiç emek sarfetmeden elde etmiş ve oyunda gerçekten uzun zaman geçirip bir şeyler yapmak isteyen oyunculara üstünlük sağlamış olur. "

Bu cümleyi bir kaç şekilde ele alalım.

1-) "...parasını ödediği sürece en iyi itemlere hiç emek sarfetmeden elde etmiş..."
-- Evet parasını ödeyerek hiç emek sarfetmeden elde etmiş olacak fakat sen bunu bilemeyeceksin? Belki de adamın 2. karakteri ve itemini aktardı bir gün çıktı karşına sen nerden çıktın diyemezsin, mantıksız.
-- Hiç emek sarfetmeden diyemeyiz. ( Satın aldığı itemi satan kişi bir emek harcadı ) bu demektir ki; bu oyuna bir emek harcanmış ve karşılığında o item o oyunda bulunuyor ve birisisi o emeğini satıyor. Satan kişiye de diyemezsin ki " emeğini satamazsın " => cevap olarak => " sanane? " diyecektir.

2-) "...Eğer bir oyuncu gerçek para ile başka bir oyuncudan istediği itemi alabilirse..."
-- İstediği itemi alamaz sadece satılan itemler arasından istediğini alabilir.

3-) "...p2w zaten bir sistem değil bir tanımdır...."
-- p2w bir sistemdir ve o ayrıntılı sistemin kısa tanımı olarak p2w denilir.

4-) "....oyunda gerçekten uzun zaman geçirip bir şeyler yapmak isteyen oyunculara üstünlük sağlamış olur...."
-- Oyunda gerçektne uzun zaman geçirip bir şeyler yapmak isteyen oyunculara diğer oyuncular da üstünlük kurabilir.
Bir kaç örnek verelim;
Şans eseri ilk günden +8 basan birisini şikayet ederek; " GM bey, ben uzun süre zaman geçirip bir şeyler yapmak istiyorum bu oyunda, ama birisi ilk günden +8 basmış bana üstünlük sağlayacak, engeller misiniz? " demek ile aynı şeydir.
-- İtemi satan kişi hali hazırda (( itemi sattığı kişi'nin oyunculara üstünlük sağlayacağını düşündümüz şekilde )) zaten üstülük sağlıyor değişen bir şey yine yok? Ha o adam sağlamış o üstünlüğü ha diğeri? Ben o itemi parayla satmayıp oyuna bir arkadaşımı davet edip ona da verebilirdim al kardeşim diyip ne farkı var ?
-- Oyunda zaten vakit harcayan kişi o satılan itemlerin aynısına sahip olabilir.

5-) Ben o hesap satışını da anlamıyorum size ne yaw kim oynuyorsa oynuyor karakteri ben kardeşimle birlikte oynayacağım her oynadığında 10tl alıyorum mesela bilen yok satıyorum bir nevi? SAÇMALIK! Vergi mi vermek gerek anlamadım? :D

-----

Bir başka konu daha var. Oyunu solo oynayan kişiler, bazı grupların aralarına katılamıyor. O malum gruplar kalabalıklar, slotları ele geçirebiliyorlar. Bossları sadece onlar kesiyor çünkü solo oynayanın boss kesme şansı yok doğal olarak o itemlere hiç kavuşamayacak. Etrafta coin kasıp, +1 shard satıp da gidip +3 iron necklace alamazsın. Real para ile alış burada solo kişiler için devreye giriyor. Aslında oyuna DENGE getiriyor.
Aksi halde;
Oyun tamamen grupların çatışması gibi oluyor. adına da guild wars diyelim :D (komik) ben solo oyuncuyum ama o değerli itemlere sahip olmak için 2 yıl boyunca +1 shardlar düşürüp satmak zorundayım. Hatta upgrade denemesi yaparsam riske girmiş olurum basamazsam 1 yıllık süreyi - 1 yıl 2 ay 'a çıkartabilirim de. Zarar ederim. Ne yapacak o zaman bu solo oyuncular. Clanlara gidip yalvaracak mı beni de alın diye. Clan da ona bedava iron necklace vermeyecek elbette yine aylarca kovalanacak v.s. ona sıra geldiği zaman item paylaştırılacak v.s. v.s.

----

Yukarıdaki hikaye tamamen konudan farklı olarak ortaya atıldı.

Özetle bir itemin satılması gayet normaldir. Bir itemin yer değiştirmesinin hiçbir oyuncuya, hiçbir yaratığa zararı dokunamaz.

Szchull

Üye
P2W = ( Kazanmak için öde ) . Oyunu bir gelir kapısı olarak gördüğün ve beklediğin her cümlende aşikar... Umarım hayellerin yıkılır.

arcadias

Üye
P2W = ( Kazanmak için öde ) . Oyunu bir gelir kapısı olarak gördüğün ve beklediğin her cümlende aşikar... Umarım hayellerin yıkılır.
Eğer dediğin gibi bir hayalim varsa yıkılsın.. Bu arada ben ne güzel ayrıntılı ayrıntılı anlatıyorum beddua etmene ne gerek var? varsa bir fikrin buyur burada yaz tartışalım. Solo oyuncuyum ben istesemde para kazanamam ki zaten ihtiyacım da yok.

Tyrande

Üye
Oyundaki kaliteli itemler dungedon, raid tarzı yerlerden elde edilebilir olursa kimse slot kapattı vs muhabbeti olmaz. Wowdaki sistem gibi yaparsınız.

Oyunda item upgrade sistemi şansa bağlı ya kazan ya kaybet şeklinde değilde upgrade başarılı olursa item güçlenir başarısız olursa zayıflar mantığı koyarsın (daha önce yazmıştım) +8 sınırı koyarsın itemlerin de karaktere etkisini minimum tutarsın insanlar koleksiyon ve küçük farklar için item peşinde koşar o uçuk farklar olmaz

onun haricinde oyunda ticaret olmasın itemler soulbound olsun dersek oyunun çok önemli bir kısmını yok saymak denektir. Ben bir item kazandım ondan sıkıldım bunu pazara koyayım yerine şu kalkanı alayım diyemeyeceksem ne diye MMORPG oynuyorum o zaman? Açarım moba tarzı zibilyon tane oyunda pvp yapar çıkarım.

MMORPG de ticaret de oyunun bir parçası. (Oyun içi oyun parasıyla)

dediğim gibi olursa kimse gerçek parayla araba parasına item satmaz zaten. En fazla 50-100 liraya falan satan olur o da yukarıdaki arkadaşın dediği gibi oyunu ve oynanışı etkilemez.

Ben MMORPG lerde en çok sevdiğim şeylerden biri oyun içi ticaret yapmak. İşte bir yerden crafting eşyaları alıp satmak koleksiyon vs. Bunlar yoksa bilemiyorum yani. Yeri gelir elimdeki silahı değiştirmek isterim işte başka biri ile pazarlık yaparım takas yapalım işte vs. Yani MMORPG sonuçta olay benim için böyle.

Ben mesela dg de boss kesmeyi sevmiyorum diyelim sen seviyorsun diyelim bende oyunda çiçek maden toplamaktan hoşlanıyorum diyelim ben madenleri satacam gold kazanacam sende bostan düşürdüğün itemi pazara koyacan bende alacam MMORPG nin olayı bu zaten. Çok yönlülük.

Son düzenleme:

Szchull

Üye

arcadias

:D :D :D +10 yıl lık yazılımcı Türkiyede sterlin kazanıyor. Daha da sana cevap vermem :D ( yazdı sildi bunları )

Son düzenleme:

Szchull

Üye
Dostum şu konuda mantıklı konuşan nadide insanlardansın.. Herkes kendi çıkarı adına konuşuyor... :D

arcadias

Üye
:D :D :D ( +10 yıl lık yazılımcı Türkiyede sterlin kazanıyor ) Daha da sana cevap vermem :D
Neden ki? Cevap verince utanılacak bir şey yapmış mı olacaksın ki?
Zaten o konuda cevap vermene de gerek yok. Cevap vermek istersen tartıştığımız konu üzerinde cevap vermeni isterim. Linkedin Hesabım yine de şuraya inceleyebileceğin bir link bırakırım. Konudan şaşmayalım, oyundan para kazanma derdinde olduğumu her cümlemde aşikar olarak görmene sebep olan şeyi ben merak ettim ayrıca item satışının neden oyuncuları bu kadar etkileyebileceği konusunda da tartışmaya halen açığım.
Güzel açıklamalar yapmanı beklerdim ben de seninle aynı fikirde bunu savunmak isterdim ama sunulan bir şey yok. İyi eğlenceler şimdiden :)

Tyrande

Üye
Bir de şöyle bir şey var. Oyunda bir oyuncu günde 1-2 saat oynayarak max 1,5 ay içinde son seviyeye gelip bütün item ları toplayacak şekilde bir sistem olursa zaten kimse bir item için binlerce lira vermez. Ekonomide birinci kural. 1 kilo domatesi 1000 liraya satan bir satıcı gördünüz mü? Hayır. Engel mi var? Hayır. Olsa alan olur mu? Hayır.

malum oyunda birakın 2 ayı oyunda çabalayarak 1 sene uğraşsanız bir +10 item yapmak imkansız gibi birşey. Bütün bu tartışma bundan dolayı.

oyunu kolay yapacaklar grind düşük olacak. Hepsi bu. Ticaret sistemi trade sistemi kapatarak anca oyun içi deneyim kısıtlanır.

huseyin35

Üye
Bir de şöyle bir şey var. Oyunda bir oyuncu günde 1-2 saat oynayarak max 1,5 ay içinde son seviyeye gelip bütün item ları toplayacak şekilde bir sistem olursa zaten kimse bir item için binlerce lira vermez. Ekonomide birinci kural. 1 kilo domatesi 1000 liraya satan bir satıcı gördünüz mü? Hayır. Engel mi var? Hayır. Olsa alan olur mu? Hayır.

malum oyunda birakın 2 ayı oyunda çabalayarak 1 sene uğraşsanız bir +10 item yapmak imkansız gibi birşey. Bütün bu tartışma bundan dolayı.

oyunu kolay yapacaklar grind düşük olacak. Hepsi bu. Ticaret sistemi trade sistemi kapatarak anca oyun içi deneyim kısıtlanır.
O zaman ne esprisi kaldı oyunun açalım pvp kasalım. Bak eski zamanlara 00'da 9 ve 8shard var cz cıkmıs adamda cleaver +5 var. Bu oyun öyle bir oyun. Başarili oyuncu full +10 yapsa dahi hakkıdır. Bizim derdimiz 3 tane yaratik kesmeden, 3 gün oynu oynamadan yalnızca TL yatırarak senelik adamların önüne geçmesi. Oyunda bir yerlere yalnızca emek ile gelinmesi milletin derdi bu

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst Alt