Arkadaşlar yaş gruplarınız nedir bilmiyorum ama 2003-2004'te X oyununu TR de ilk oynayanlardan biriydim. Rise online'ı ilk duyduğumda net bir şekilde çocukluğuma döneceğim hissiyatine kapıldım. Aslında bu platformda X oyunundan örnek vermek istemiyorum ama hikayenin başı ile sonunu bilen arkadaşlar çok net anlayacaktır.
Aslında hiç zaman ayırmak istemedim ama yine de belki denk gelir ve kayıtsız şartsız hala oto atak vb. şöyle iyi olur böyle olmalı diyenlere, okuyana tokat gibi cevap olur diye yazmak istiyorum.
Bahsi geçen X oyunu, hem yönetim tarafından hem de kullanıcılar tarafından özellikle 2010 yılından sonra tamamen para odaklı bir oyun haline gelmiş, oyuncuların oyuna karşı aidiyet duyguları, yerini para kazanma hırsına bırakmıştır.
1- Level kasmayı kolaylaştırmak için çıkan görevler g-e-nie sistemleri vb. hem levelin değerini ortadan kaldırmış hem de insanların level kasarken ki iletişimini bitirmiştir. X oyununun ilk yıllarında herhangi bir mob grubunda xp partysinde tanıştığınız ve dostluk kurduğunuz ekip ile kolluk yakan clana kadar yükselirdiniz. Günümüzde efsane olarak hala konuşulan isimlerin, bulunduğu ekiplerin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili bir çok arşivi paylaşmak isterdim fakat bu platformda uygun olmayacaktır. Kısacası sosyal hayatta da olduğu gibi oyunda iletişim yoksa aidiyet duygusu olmaz.
Yorum: Oyunda iletişim kurulabilecek 3 temel etkinlik vardır. 1. xp kasarken, 2. pk atarken, 3.pazar yaparken. En uzun iletişimi xp kasarken kurarsın ve ekip olabildiysen pk atarsın. Ekip iyi değilse pk dan tat almazsın. Pazara yorum dahi yapmıyorum hal komisyoncuları kılıklılar hariç kimse işi olmadığı sürece pazarda dostluk kuramaz.
2- "Yıllarca koxp sorunları çözülemedi, kendi koxpunu çıkaran bir başka oyun daha yoktur heralde." diye X oyununu örnek göstermişimdir. Oto atak vb. sistemler kullanıcılara ilk başta kulağa hoş gelir ama şuan bana göre X oyunun %70'i para kazanma odaklı, oyunda aktif oyuncu bulamıyosunuz. Oyunu popüler hale getirmiş kişilerin ve ekiplerin bulunduğu o efsane serverları bir düşünün, hangi serverlar birleştirildi oyuncu sayısı artsın diye. Cyp*, Ber**, Di**
3- X oyununda yıllarca aynı konsept oyun sergilendi. 2004-2010 Yıllarında WOW ile X oyunu oyuncuları internet cafelerde denk gelirdi ve WOW'daki can potunun önemi veya lifeskill bir itemin önemi ilgi çekerdi. Rise online şuanda benim dediğim yıllarda oyuna başlamış ve iddia ediyorum o dönem herkesin hayal ettiği "keşke X oyununda da bu tarz şeyler olsa" dediği şeyi yapıyor.
Yorum: Dünyanın en iyi grafikleri, sistemi, içeriği ne olursa olsun oyunu yapan şey kullanıcıların oyuna bıraktığı kültürdür. Geçirdiği güzel zaman, keyif aldığı oyun içi sohbettir. İletişim ve aidiyet duygusu çok önemlidir. Yönetim tarafından en basit şekli ile swot analizi yapılırsa şuan hitap ettiği kitlenin farkına varacaktır gerek yok seneye çok daha farklı bir nokta kesin, strateji iyi belirlenmelidir.
Ayrıca dip not, özellikle vur kaç yayını yapan yayıncıları ciddiye almayın arkadaşlar. Çünkü oyun içi bir itemin değeri çeşitli parametrelere göre belirlenir. Oyun dışından müdahale ile oyun içi bir itemin değeri 50 bin TL olmaz. Bu piyasayı yapan yayıncılar izleyiciden ve item satışından para kazanır sen 1 yıl geçmeden elinde kalanla aynada anlındaki yazıyı okursun. Uzun vadede kesinlikle her platforma zarar veren şeydir.
Herkesin düşüncesi tabiki kendine, iyi forumlar.